Sa svakim udarom srca, krv se ispumpava i cirkuliše kroz svaku arteriju u telu. Kada osetite taj “talas” cirkulišuće krvi pod prstima smeštenim poviše velike arterije ispod same površine kože, vi obavljate merenje pulsa.

Glavni trik kod merenja pulsa je u tome da pronadete arteriju koja je dovoljno velika i koju možete da osetite. U telu ima mnogo velikih krvnih sudova, ali su uglavnom van domašaja.
Ručni zglavak je tradieionalno mesto za merenje pulsa, ali ima ih još: sa strane na vratu, prepone, vrh stopala (u liniji izmedju velikog prsta i onog do njega, ali niže oko četiri santimetra u pravcu gležnja), kao i u gležnju tik uz kost.
Ali, pred drugima, na javnom mestu, nećete se mučiti oko ovih manje pristupačnih mesta, tako da je najlakše da merite puls u ručnom zglavku.
Sa dlanom okrenutim naviše, tačka koju tražite leži na zglobu santimetar ispod podnožja palca. Ponekad ćete malo tragati prstima da je nadjete. Pozicija arterije nije fiksirana: razlikuje se kod svake osobe.
Ponekad je malo po strani, ili je bliža središtu, ili bliža zglobu. Dakle, ne odustajte olako – jer, svako ima puls tu negde.
Studenti medicine uče da treba da koriste srednji i kažiprst kad opipavaju puls a nikako palac.
Zašto?
Zato što je palac manje osetljiv a ima i vlastito, malo pulsiranje, koje može da unese zabunu. Dakle, ako ste u stanju da sami izmerite puls sebi ili drugome, a uz pomoć palca.slobodno to učinite. Ako ste fizički zdravi i dosta se bavite trčanjem, plivanjem, tenisom, puls će vam biti niži nego da je vaš najveći napor ustajanje od stola i pritiskanje dugmeta u liftu.Bjern Bortz nekadašnji, veliki švedski teniser, dok se odmarao imao je nizak puls -oko trideset otkucaja u minutu. Kod nekih biznismena , medjutim, uglavnom je, sve vreme, 85 do 90 otkucaja u minutu. Ali, za većinu ljudi, izuzimajući ove ekstremne slučajeve, normalni puls dok se odmaraju iznosi ispod stotinu a iznad šezdeset otkucaja (pod uslovom da nemaju temperaturu).
NORMALAN PULS

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *