Menstrualne tegobe uključuju bolne ili preobilne menstruacije, kao i neredovne ili retke menstruacije…

Hormonalnu ravnotežu mesečnog menstrualnog ciklusa lako mogu ga poremete faktori kao što su stres, nagla promena težine, previše ili premalo fizičkih vežbi. Tegobe uključuju bolne ili preobilne menstruacije, kao i neredovne ili retke menstruacije.

Simptomi se često mogu ublažiti i bez lekova, prirodnom normalizacijom količine hormona. Najčešća menstrualna tegoba je bol tokom menstruacije (dismenoreja), naročito kod tinejdžerki i mladih žena. Ovo često prestaje posle 25. godine ili posle porođaja. Bol, koji obično počinje neposredno pred početak menstrualnog ciklusa i traje do 12 sati, može biti toliko jak da vas ometa u svakodnevnom životu. Bol od menstruacije, koji osećate kao grčeve u donjem delu trbuha, često nailazi u talasima; mogu ga pratiti i bol u krstima i mučnina. Grčeve izazivaju kontrakcije materice i povezani su s velikom količinom materija sličnih hormonima koje se zovu prostaglandini. Nezdrava ishrana i nedovoljna fizička aktivnost mogu da pogoršaju grčeve. Ako počnete da osećate ovakve bolove posle 40. godine života ako se vrate posle mnogo godina menstruacije bez bolova, možda je reč o endometriozi, stanju kod kojeg delići ćelija sluzokože materice zalutaju u karličnu duplju i pritiskaju ostale organe. Ove ćelije svakog meseca otiču i krvare, izazivajući upalu okolnog tkiva.

Česte menstrualne tegobe
Obilne menstruacije obično se javljaju ubrzo po pojavi prve menstruacije, kao i u kasnim tridesetim i četrdesetim godinama života. Mogući razlozi su hormonska neravnoteža zbog nezdrave ishrane, stres, upala karlice, miomi i endometrioza.
Neredovne ili retke menstruacije su česte tokom prvih godina po pojavi mestruacije, dok se ne uspostavi redovna ovulacija. Mogu biti neredovne i nekoliko godina pred menopauzu.
Isprekidane menstruacije i krvarenje između menstruacija mogu biti povezani i s nemogućnošću začeća. Uzrok može biti hormonalna neravnoteža usled stresa ili sindroma policističnih jajnika, kod kojeg nekoliko cisti na jajnicima — često zbog gojaznosti — ometa proizvodnju hormona.
Među ostale razloge neredovnih menstruacija spadaju polipi materice i rak grlića ili tela materice.
Blago krvarenje između menstruacija može se pojaviti ako uzimate kontraceptivne pilule ili hormonsku terapiju. Tegobama u normalnom menstrualnom ciklusu mogu da doprinesu i intenzivne fizičke vežbe, naglo mršavljenje i poremećaji ishrane.

Menstrualne tegobe lečenje bola
Ishrana.
Tokom nedelje u kojoj očekujete menstruaciju naročito pazite na zdravu ishranu — time ćete sprečiti neravnotežu prostaglandina u zidu materice. Birajte namirnice bogate esencijalnim masnim kiselinama, kalcijumom, magnezijumom, cinkom i vitaminima B, C i E. Sprečite zatvor svakodnevnim uzimanjem mnogo tečnosti kao i povrća, voća i integralnih žitarica. Izbegavajte jela s belim brašnom, šećerom i zasićenim mastima.
Masaža. Svakodnevna masaža trbuha i leđa tokom nedelje pred menstruaciju pomaže sprečavanje grčeva jer opušta mišiće. Trbuh masirajte sami, a zamolite nekoga da vam izmasira leđa. Upotrebite suncokretovo ili bademovo ulje, samo ili s tri kapi lavandinog ulja na svaku kašiku.
Vežbe. Redovno se bavite fizičkim vežbama koje uključuju čitavo telo. Probajte s plivanjem, jogom ili aerobikom. Ako imate grčeve, spustite se na sve četiri i onda više puta brzo spuštajte i podižite donji deo leđa. Tako podižete i spuštate bokove, čime vežbate karlicu, poboljšavate krvotok u njoj i sprečavate začepljenje materičnog zida.
Toplota. Okupajte se u toploj vodi ili lezite u krevet s termoforom na donjem delu trbuha ili na krstima. Možete staviti i topao oblog na donji deo trbuha tokom tri minuta, pa ga zamenite hladnim na jedan minut. Ponovite dva-tri puta. Kod veoma jakog bola stavite na krsta i trbuh oblog natopljen u vreloj vodi kojoj ste dodali četiri kapi ulja žalfije i majorana i tri kapi ulja rimske kamilice.
Lekovito bilje. Kod grčeva uz relativno blago krvarenje pijte čaj od čibukovine, konopljike, kamilice i đumbira, pojedinačno ili u kombinacijama. Popijte po jednu šolju tri puta dnevno.
Lečenje polnim odnosom. Orgazam može da ublaži bol pri menstruaciji i da je skrati. Kontrakcija materice pri orgazmu poboljšava protok krvi i tkivne tečnosti i prekida mučno grčenje mišića.

Menstrualne tegobe lečenje obilnih menstruacija
Potražite savet lekara ako jako krvarite. Možda će vas lekar poslati na analize zbog anemije i poremećaja kao što su miomi ili endometrioza.
Ishrana. Jedite namirnice bogate vitaminom C i flavonoidima kako biste ojačali zidove krvnih sudova, kao i namirnice bogate gvožđem kako biste sprečili i lečili anemiju koja može biti posledica prevelikog gubitka krvi.
Aromaterapija. Tokom menstruacije masirajte svako veče trbuh sledećom mešavinom: po jednu kap ružinog ulja, ulja rimske kamilice i žalfije pomešajte s dve kapi ulja majorana i kašikom bademovog ili maslinovog ulja.
Druge terapije. Možete pokušati s akupresurom ili jogom.

Tegobe lečenje neredovne menstruacije
Ishrana. Trudite se da održite normalnu težinu za svoju visinu. Važno je da izbegavate brze dijete i prejedanje. Premala telesna težina sprečava ovulaciju, pa su menstruacije neredovne. Prevelika telesna težina može suviše da stimuliše jajnike, što doprinosi nastanku policističnih jajnika i poremećaju menstruacije. Potražite pomoć koja vam je potrebna da smršate i/ili savladate poremećaj ishrane. Vežbe. Redovno se bavite fizičkim aktivnostima, ali ako vam menstruacija postane neredovna izostane, smanjite količinu vežbi za 10-20% i pazite da dan ili dva dana nedeljno ne vežbate.

Druge terapije za smanjenje menstrualnih tegoba.
Akupunktura može da pomogne u regulaciji hormonalne ravnoteže.

Obratite se lekaru… …ako imate bolne ili neredovne menstruacije, veoma jake bolove koji traju nekoliko dana svakog meseca, ako imate problema s plodnošću, krvarite između menstruacija ili ako su menstruacije izostale.
Povezani čalanci>>> Prirodni lekovi za menstrualne tegobe i bolove            KAKO UBLAZITI MENSTRUALNE TEGOBE

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *