menopauza simprtomi

Menopauza počinje kada menstruacije prestanu to je osnovni simptom — obično negde između 45. i 55. godine — žena gubi reproduktivnu sposobnost. Menopauza je početak nove životne faze koja može da donese nove i uzbudljive mogućnosti.
menopauza simprtomi
Za mnoge žene menopauza je početak životnog perioda u kojem se mogu više usmeriti na sopstvene potrebe. No, ova promena može da izazove i fizičke i emotivne tegobe. Na mnoge od njih možemo uticati jednostavnim merama. Žene koje puše obično uđu u menopauzu dve godine ranije nego one koje ne puše. Osim toga, pušenje lišava kosti minerala (što povećava rizik od osteoporoze), snižava nivo estrogena (što povećava rizik od bolesti krvnih sudova) i izaziva prerano starenje kože.

Dopunska hormonalna terapija za suzbijanje simptoma menopauze
Mnoge žene uzimaju dodatni estrogen i progestagen kako bi suzbile negativne efekte menopauze — ne samo valunge nego i opasnije posledice kao što su povećan rizik od srčanih oboljenja i osteoporoze. Takva dopunska hormonalna terapija (DHT) može da bude veoma efikasna, ali nosi i dugoročne rizike — naročito od raka dojke. Neka istraživanja pokazuju da je najbolje rešenje program DHT s prekidima. Porazgovarajte o tome sa svojim lekarom i pitajte ga da li bi u vašem slučaju možda bolja alternativa bile prirodne terapije, kao što je uzimanje proizvoda od soje. Vreme početka menopauze nije određeno samo genetski, nego i nekim zdravstenim stanjima i faktorima kao što su pušenje, ishrana i stres.
Glavni uzrok je smanjena proizvodnja hormona u jajnicima, pošto broj jajnih ćelija opada. Količina estrogena počinje da opada pre menopauze, u vreme menopauze opada brže, a potom se stabilizuje. Isto se događa i s progesteronom, drugim polnim hormonom, ali većina stručnjaka smatra da mnoge simptome menopauze izaziva pad estrogena. Možete doživeti pad samopoštovanja, naročito ako vam je plodnost bila važna za osećanje sopstvene vrednosti.
Uz druge moguće promene u životu
— odlazak dece od kuće, razvod, slabost ili bolest ostarelih roditelja
— menopauza može stvoriti utisak da mnogo gubite. Ako ste uz to nezadovoljni svojim životom, ako se borite sa zahtevnim poslom drugim opterećenjima, možda će vam ovaj period teško pasti. S druge strane, možda ćete se radovati zbog prestanka menstruacije i briga oko kontracepcije ili eventualne trudnoće. Možete uživati i u smanjivanju odgovornosti i otkriti novi životni polet.

Znaci i simptomi menopauze
Osim prestanka menstruacije, najčešći znak menopauze — kojeg doživi oko 80% žena i koji se ponekad pojavi pre prestanka menstruacije — jesu valunzi (naleti vrućine) i noćno znojenje. Mogu trajati nedeljama, mesecima, pa čak i godinama. Većini žena to pravi malo ili nimalo problema, ali oko 25% njih zatraži pomoć lekara jer im ovo onemogućava spavanje ili im danju izaziva neprijatnosti. Može se pojaviti i suvoća vagine, što izaziva bol prilikom polnih odnosa. Neke žene pate od glavobolje, umora, nesanice i depresije.
Koža može postati tanja i suvlja. U ovom periodu se događaju i druge fizičke promene kao sastavni deo starenja. Gubi se gustina kostiju i raste rizik od osteoporoze (slabih, krhkih kostiju koje se lako lome). Verovatnoća pojave srčanih oboljenja i moždanog udara raste posle menopauze, uglavnom zbog gubitka zaštitnog dejstva polnih hormona.

Prevencija
Smanjićete rizik od osteoporoze ako budete uzimali mnogo kalcijuma, magnezijuma i drugih hranljivih materija važnih za kosti tokom celog života. Redovno kretanje, kao što su hodanje ili ples, takođe poboljšava gustinu minerala u kostima. Jedan od najsigurnijih načina da se dobro osećate je redovno vežbanje tokom menopauze. Neka istraživanja pokazuju da fizičke vežbe mogu povećati količinu estrogena. Da biste se zaštitili od bolesti krvnih sudova, bavite se aerobnim vežbama kao što su džoging ili plivanje tri puta nedeljno. Pravilan izbor hrane može vas čuvati od srčanog i moždanog udara i drugih oblika bolesti krvnih sudova, kao i od valunga i drugih znakova menopauze. Savladavanje stresa je uvek korisno, ali posle menopauze ima dodatnu prednost jer sprečava pad estrogena izazvan stresom. Redovno održavanje polnih odnosa smanjuje rizik od suvoće vagine.

Lečenje ishrana u menopauzi
Namirnice bogate kalcijumom, esencijalnim masnim kiselinama, biljnim hormonima i vitaminima C i E pomažu u održavanju snage kostiju i ravnoteže masnoća u krvi. Osim toga, čuvaće vas od valunga, noćnog znojenja i suve vagine. Zene koje uzimaju proizvode od soje, uključujući tofu, tempeh, sojino brašno i samu soju, imaju manje valunga i noćnog znojenja. Istraživanja ukazuju da biljni hormoni koje sadrži soja deluju slično ljudskom estrogenu i time kompenzuju smanjenje njegove količine. Što je najvažnije, biljni hormoni mogu doprineti blokiranju delovanja estrogena kod žene kada promena nivoa hormona stvori neravnotežu između estrogena i progesterona. Namirnice bogate esencijalnim masnim kiselinama presudne su za proizvodnju hormona, kao i za zdravu kožu i nerve. Jedite koštunjavo voće, semenke i integralne žitarice, tri porcije plave ribe nedeljno (na primer lososa, skuše, tune i sardina) i hladno ceđena biljna ulja. Pijte najmanje šest čaša vode dnevno. Ako vas muče valunzi, smanjite uzimanje toplih napitaka, naročito čaja i kafe, i izbegavajte jako začinjenu hranu i alkohol. Odviknite se od napitaka s kofeinom postepeno, mešajući ih sa sve više beskofeinske kafe ili čaja. Ako naglo prestanete da uzimate kofein, možda ćete patiti od glavobolje.

Iz apoteke.
Mogu vam koristiti, između ostalog, sledeći dodaci ishrani:
• vitamin C i flavonoidi: protiv nastupa vrućine;
• vitamin E: protiv vrućine i suve vagine;
• vitaminski dodatak pripremljen za žene u menopauzi, naročito ako se ne hranite pravilno;
• kompleks vitamina B i magnezijum: kod blage depresije ili anksioznosti;
• riblje ulje: za proizvodnju hormona (ako ga nemate dovoljno u ishrani).
Povezani postovi>>> Menopauza lekovito bilje i ishrana

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *