menopauza simprtomi

Menopauza-Računa se da kod polovine žena posle 48. godine starosti prestaje ovulacija odnosno menstruacija na što utiču genetski faktor, stres, ishrana i pušenje. Ova promena kod mnogih žena izaziva osećaj zamora, uzbuđenja, znojenja, vrtoglavice, nesanice ili glavobolje. Ne treba paničiti, jer je to prirodni proces, koji ženu čeka pre ili kasnije…
menopauza lekovito bilje i ishrana
S obzirom na to da sredstva za korekciju hormonskih poremećaja često imaju i neke nepoželjne efekte i rizike to treba nastojati, koliko je to moguće, da se prirodnim sredstvima stanje menopauze popravlja.

Pre svega treba se pridržavati principa zdrave ishrane, i upražnjavati više fizičke vežbe i fizičke aktivnosti uopšte. Vitamin E iz hrane efikasan je protiv jakog uzbuđenja i nesanice, naročito u kombinaciji sa ginsengom ili vitaminima B grupe. Kalcijum takođe utiče na smanjenje tenzije, kao i uzbuđenja i bolove u leđima, u kombinaciji sa vitaminom D, što takođe utiče i na jačenje kostiju. Potreba za fizičkim aktivnostima je veća nego ikada za vreme menopauze, a naročito joga vežbe. Ginseng i preparati na bazi ginsenga utiču na smirivanje depresije, otklanjanje zamora, popravljanje raspoloženja i, uopšte, deluju na jačanje organizma i vitalnosti. Nalazi se u prodaji u vidu korena, praha ili ekstrakta. Koristiti ga prema uputstvima na pakovanju.

Kokteli voća i povrća
1. Uzeti 3 očišćena korena šargarepe, 2 česna belog luka, šaku opranog lišća peršuna i sve to propustiti kroz mikser. Za ublažavanje simptoma menopauze jede se po potrebi.
2. Oljuštiti 1 grejpfrut i 1 pomorandžu, dodati 4-5 jezgri badema i sve propustiti kroz mikser. Uzimati pre jela.

3. Čaj od nane puno pomaže i lako se priprema (kašika nane na pola litra ključale vode).

Čaj za menopauzu
1. Od mešavine kamilice, hajdučke trave, žalfije, matičnjaka, ruzmarina i gloga uzeti 3 kašike i preliti sa 6 dl ključale vode. Posle stajanja od oko 20 minuta i proceđivanja, čaj se pije tri puta dnevno po šolja, između obroka. Ovaj čaj ima višestruko dejstvo: jača rad hormonskih žljezda, jača energiju i suzbija osteoporozu. Kura traje oko 20 dana.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *