Meningitis epidemica-zarazno kočenje vrata je akutnia infektivna bolest koja se odlikuje naglim početkom, temperaturom, upomom glavoboljom, gađenjem, povraćanjem, kočenjem vrata i drugim meningealnim simptomima.

Izvor i rezervoar infekcije meningitisa jesu izlučine iz ždrela i nosa inficiranih osoba — bolesnika i kliconoša. Broj kliconoša u sređini gde nema obolelih od meningitisa, može biti veliki, 25% i više. U epidemiji procenat kliconoša može biti 50% i veći. Same kliconoše retko obolevaju.

Način prenošenja. Direktnim kontaktom sa inficiranom osobom ili kapljičnim putem (kijanje, kašalj, govor). Indirektan prenos preko predmeta sveže zaprljanih nosnoždreinim izlučinama inficiranih osoba od manjeg je značaja zbog osetljivosti meningokoka na hladnoću i sušenje.

Trajanje zaraznosti. Zaraznost traje dok ne iščeznu meningokoke iz nosno-žđrelnih iziučevina bolesnika. 24 časa posle uzimanja antibiotika, meningokoke iščezavaju iz nosnoždrelnog prostora.

Osetljivost i otpomost. Osetljivost na klinički ispoljenu (akutnu) bolest je mala, što se vidi po niskom procentu oboljenja kliconoša. Mada od epidemičnog meningitisa mogu da obole osobe svakog uzrasta, mlađi su osetljiviji. Trajanje i stepen imuniteta posle preležanog meniingitisa nisu poznati; nema mogućnosti za stvaranje veštačkog aktivnog imuniteta.

Inkubacija iznosi 2 do 10 dana.

Simptomatologija. Bolest počinje naglo, drhtavicom, zimom, vrlo jakorn i upomom glavoboljom, upornim povračanjem i visokom temperaturom. Malaksali bolesnik, ponekad pomućene svesti ,obično leži na strani, okrenut od svetlosti. Istovremeno ili ubrzo javljaju se i drugi karakteristični znaći epidemičnog meningitisa: ukočen vrat i Kernigov simptom. Vrat bolesnikov je ukočen, on ne može da ga pokrene unapred; glava je ponekad više, neki put manje zabačena unazad, što može da oteža gutainje i disanje. Ako bolesnik ne može da sedi sa opruženim nogama, onda je Kernigov znak pozitivan.

Za proveru kliničke dijagnoze meningitisa od najvećeg značaja je pregled kičmene tečnosti (liquora), dobivene lumbalnom punkcijom. Kod bolesnika od epidemičnog meningita kičmena tečnost je pod povećanim pritiskom mutna ili gnojava; u njoj se mogu naći meningokoke.

Ishod i tok bolesti zavise velikim delom od toga kad je i kako početo lečenje. Ako lečenje počne kasnije, bolest traje duže, javljaju iste komplikacije i teške posiledie.U slučaju rano započetog i ispravnog lečenja: bolest traje kraće, temperatura pada posle nekoliko dana, glavobolja se smiruje, povraćainje prestaje a ukočenost vrata i drugi simptomi ubrzo popuštaju.

Iako retke, veoma teške komplikacije mogu da se jave naročito u slučaju zapuštenog epidemičnog (meningita: gluvoća, slepilo, hidrocefalus i druge.

Pored epidemičnog meningita postoje i drugi meningiti izazvani drugim uzročnicima. Iako ima izvesnih razlika, osnovni simptomi su isti kod svih meningitisa.
Prognoza, Epidemični meningitis je teška i opasna bolest naročito za odojčad, malu decu i starce. Savremeno lečenje je sasvim izmenilo ishod i trajanje epidemičnog meningitisa.

Lečenje. Savremeni letkovi protiv epidemičnog meningitisa su veoma efikasni.

Nega i dijeta. Pored ugodnog smeštaja u često provetravanoj sobi, bolesnika treba stalno nadgledati, naročito ako mu je svest pomućena. Suvišnu svetlost koja sameta bolesniku treba otkloniti spuštanjem zavesa ili na koji drugi način.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *