Pijavice su bile u medicinskoj upotrebi još postanka ljudske civilizacije. Korišćene su za tretiranje širokog spektra poremećaja, uključujući abnormalnosti nervnog sistema, bolesti zuba, oboljenja kože i infekcije.

U današnje vreme, najčešće se koriste u plastičnoj hirurgiji i srodnim mikro-hirurškim granama. To je zato što pijavice luče peptide i proteine koji rade na sprečavanju nastanka krvnih ugrušaka. To omogućava neometanu cirkulaciju krvi i dotok u rane, koje na taj način brže zarastaju.

Međutim, terapija pijavicama doživljava svoju renesansu usled činjenice da na veoma jednostavan i ekonomičan način sprečava nastanak komplikacija.

lecenje pijavicama

Mogu li pijavice pomoći kod dijabetesa?

Napredovanje dijabetesa može dovesti do različitih problema koji mogu uzrokovati oboljenja krvnih sudova, usled kojih dolazi do ograničavanja ili potpunog prekida dotoka krvi u stopala i šake i prste na stopalima i šakama. Kada protok krvi drastično opadne, tkivo pogođeno ovim poremećajem može odumreti. Ovo je glavni uzrok amputacije kod najvećeg broja dijabetičara. Gubitak prsta ili ekstremiteta usled komplikacija kod dijabetesa je glavna briga miliona ljudi širom celog sveta koji boluju od ove bolesti.

Najefikasniji način za zaustavljanje ovog procesa je povećavanje cirkulacije prema pogođenim tkivima, bez rizika od nastanka krvnih ugrušaka. Istraživanja su pokazala da terapija pijavicama može odigrati određenu ulogu u ovom procesu.

Skorašnja istraživačka studija je pokazala kako je tradicionalna Unani medicina, koja podrazumeva i terapiju pijavicama, pomogla da se spasi stopalo 60-godišnje pacijentkinje obolele od dijabetesa, koja se suočavala sa amputacijom. Danas postoji i sintetička forma pljuvačke pijavice, ali su naučnici otkrili da upotreba samo 4 pijavice po terapijskoj sesiji može smanjiti rizik od preteće amputacije.

Druge upotrebe terapije pijavicama

Tokom terapijske sesije, žive pijavice se prikače na ciljano mesto i izvlače krv. One oslobađaju proteine i peptide koji razređuju krv i sprečavaju njeno zgrušavanje, poboljšavajući na taj način cirkulaciju i sprečavajući odumiranje tkiva. Iza pijavica ostaju male ranice oblika abecednog slova Y, koje obično zarastaju bez ostavljanja ožiljka.

Obzirom da su pijavice toliko efikasne u pospešivanju cirkulacije krvi i sprečavanju nastanka krvnih ugrušaka, ne treba da iznenađuje to što se mogu sa velikim uspehom upotrebiti u terapiji cirkulatornih poremećaja i kardio-vaskularnih oboljenja.

Hemikalije izolovane iz pljuvačke pijavica iskorišćene su u farmaceutskim preparatima koji se mogu upotrebiti za lečenje:

– hipertenzije
– varikoznih (proširenih) vena
– hemoroida
– artritisa
– problema na koži

Pljuvačka pijavica se takođe testira kao moguć lek za tretman kancera, a sve zbog njenog potencijala da sprečava širenje malignih ćelija. Testovi na životinjama su pokazali da direktno ubrizgavanje pljuvačke pijavica u pse, sprečava dalju kolonizaciju tkiva od strane kancerogenih ćelija.

Ima li neželjenih efekata?

Terapija pijavicama je jednostavna, a nosi i manji rizik od neželjenih efekata nego druge vrste terapija. Ipak, nemojte odmah skočiti u vodu zaraženu pijavicama i očekivati čuda. Postoji rizik od bakterijske infekcije, ponekada sojevima koji su rezistentni na terapiju antibioticima, pa se zato postarajte da izbegnete kontakt sa pijavicama izvan kontrolisane sredine.