med lekovita svojstva

med lekovita svojstvaMed je odličan prirodni lek za kašalj, bronhitis i sve bolesti pluća i disajnih organa.Pogledajte neke od mnogobrojnih prirodnih recepata za navedene bolesti koji se efikasno koriste već vekovima….

Bronhitis astmatični

Rani oblik bronhijalne astme praćen napadima kašlja, najčešće noću. Infekcijsko – upalnog je karaktera a leči se kao i bronhijalna astma sa pozitivnim efektom u 89% slučajeva.

Med za bronhitis hronični

Zapaljenje sluzokože bronhija kao rezultat infekcija ili profesionalnih oštećenja. Simptomi su kašalj, tegobe u grudnom košu, obilan ispljuvak, brzo zamaranje, zviždajuće disanje itd.
Lečenje se vrši inhalacijom meda ili voštano-propolisove smeše u odnosu 8:2, uz oralno uzimanje meda propolis šemi. i mazanje grudnog koša smešom meda i brašna od poljske gorušice (5:1 u korist meda).

Narodna medicina još preporučuje:
• rotkva. Izdubi se unutrašnjost i puni se medom. ostavlja se nekoliko dana i posle se uzima po 1 kašika 3 puta dnevno
• med promešan sa nastruganim hrenom
• med od bora rastvoren u vodi u kojoj su kuvane jelove šišarke
• med sa tahan-halvom u odnosu 1:1, 3 puta dnevno po kašika
• med rastvoren u čaju od ljubičice i žalfije

Med za kašalj

• 250g meda i sitno nastrugani hren se miešaju i uzima se po kašika pre jela
• 120g lanenog semena u vezanoj platnenoj vreći se kuva u 1L vode, zatim se cedi i vodi dodaje sok od l limuna i 500g meda, uzima se po kašika pre jela.
• čaša meda se pomeša sa 1 kašikom samlevene biljke Arum maculatum, dodaje se sok od 1 limuna, 1 kašika šlaga i dobro se izmeša. Uzima se po kašika pre jela 3 puta dnevno
• 500g crnog luka se veoma sitno nastruže i kuva na slaboj vatri u 1L vode 3 sata. Stavi se 100g meda a onda se smesa sipa u flašu i dobro zatvori. Uzima se po kašika 4-5 puta dnevno.

Gnojna upala pluća

Razvija se sa simptomima gripa, bronhitisa, pneumonije. Posle toga se pojavljuju gnojni bronhijalni sekret, temperatura, kašalj i nedostatak apetita.
Propisuje se oralno uzimanje 100-120g meda dnevno u 3 obroka. Dolazi do brzog smanjenja količine ispljuvka, popuštanja kašlja, vraćanja apetita, povećanja telesne težine. Istovremeno se propisuje uzimanje po 30-40 kapljica 30%-nog alkoholnog ekstrakta propolisa u čaši mlake vode ili mleka. Lečenje kombinovati sa antibioticima jer med višestruko uvećava njihovu aktivnost.

Zapaljenje plućne maramice

Najčešće je izazvano bakterijama, predisponirajući faktori su prehlada, bronhitisi itd.
Preporučuje se lečenje pčelinjim otrovom i drugim lekovitim mastima koje se utrljavaju kroz kožu 2 puta dnevno. Bolovi brzo popuštaju i razvoj bolesti se sprečava. Obloge od meda i brašna od slačice u oblasti obolele strane na lanenoj krpi. Istovremeno, oralno uzimati po 100-200g meda u najmanje 3 obroka.

Kijavica

Izazivači su različiti virusi i patogene bakterije.
U lečenju se koriste med, propolis i matična mleč. Matična mlečse uglavnom primenjuje kod virusnih rinitisa: nekoliko puta dnevno se stavi pod jezik 100-200mg dnevno. Med se koristi za stavljanje u nozdrve 2 puta dnevno. Mogu se koristiti i inhalacije propolisa ili stavljanje tampona sa 20%-nim vodenim ekstraktom propolisa. Ako je upalni proces zahvatio i grlo, lečenje treba kombinovati sa oralnim uzimanjem meda po 1 kašičica 6 puta dnevno, sa zadržavanjem u ustima.

Kijavica vazomotorna

Karakteristično je često kijanje, lučenje bistre tečnosti iz nosa i otežano disanje. Uzroci su mehanički, termički, psihičke traume, klimatski faktori itd.
Dobri rezultati u lečenju ove bolesti postižu se aerosolnom ili parnom inhalacijom meda i propolisa, te stavljanje meda u nozdrve. Obavezno kombinovati sa oralnim uzimanjem meda sa zadržavanjem u ustima.

Kijavica polenska

Iznenadno oboljenje sezonskog karaktera koje izaziva polen u periodu cvetanja biljaka. Prvo se javlja osećaj golicanja u nosu i grlu, glavobolja, kijanje, zapušavanje nosa i bistar sekret.
Lečenje se vrši inhalacijom meda u sezoni kada nema napada. Preporučuje se da med bude iz oblasti u kojoj bolesnik živi.

Proširenje bronhija

Proširenje bronhija u određenim delovima pluća, razvija se usled upalnih procesa. Bolesnici stalno kašlju, ujutro luče velike količine ispljuvaka, često sa krvavim tragovima a često imaju i visoku temperaturu.
Lečenje medom uključuje unutrašnje uzimanje meda 100-200g dnevno u 6 obroka sa zadržavanjem u ustima, aerosolne inhalacije meda i oralno po 1 kašiku 3 puta dnevno pre jela 10% vodenog ekstrakta propolisa. Lečenje traje 20-40 dana.