Med i limun su od davnina bili lek koji pomaže u borbi sa kašljem i raznim stanjima uzrokovanim problemom upale grla…

Kašalj i prehlada su česta stanja koja mogu uticati na bilo kog člana porodice u bilo koje vreme. Deca , kao i odrasli, su se susreli sa besanim noćima i neugodnim danima baš zbog tih stvari. Odlazak do apoteke se javlja kao najčešća misao u tim situacijama koja vam može pasti na pamet. Neki traže rešenje u lekovima bez recepta . Ipak, pre svega toga, morate pogledati u kuhinju. Tamo su dva jednostavna sastojka koja možete iskoristiti kako bi se rešili kašlja, šlajma i upale grla. Med i limun se koriste za jednostavnu pripremu domaćeg leka, za koji se veruje da je veoma efikasan.

Med

Med je prirodni antibiotik koji pomaže u odbrani od bakterija koje dovode do iritacija. On takođe pomaže telu pri upijanju vode i kao takav, smiruje suvi kašalj tako što hidrira tkivo. Med je bogat vitaminima B6, B3, B2, pantontenskom kiselinom, kalcijumom, gvožđem, magnezijumom, manganom, fosforom, amino kiselinama, glukozom itd. Ovi vitamini i minerali pomažu u obnovi tkiva i stimulišu rast krvnih kapilara. Med je takođe jak antioksidant i pomaže u odstranjivanju slobodnih radikala iz tela.
med i limun
Limun

Limun je, s druge strane, bogat vitaminom C. Ovaj vitamin je veoma dragocen jer pomaže imunom sistemu da se izbori sa infekcijama. Vitamin C je takođe antioksidant koji pomaže telu pri odstranjivanju slobodnih radikala. Limun, poput meda, ima antibakterijska svojstva koja pomažu pri problemima sa kašljem.

Lekovi za kašalj sa medom i limunom

Neke od jedostavnih, dole navedenih kućnih recepata, upravo sadrže med i limun. Samo pratite uputstva i naučićete kako da spremite mešavine istih.

Sok od meda i limuna

Ako vas muči nesanica i konstantno kašljete, pogotovo noću, onda probajte ovaj lek. Morate zagrejati 1 šolju meda i dodati 3 kašike soka od limuna. Pomešajte i dodajte četvrtinu šolje tople vode. Nastavite mešati dok sadržaj šolje ne bude sjedinjen. Pre spavanja, popijte 1 do 2 kašike ove mešavine. Ovo će potisnuti vaš kašalj i pomoći da se naspavate. Mešavinu ,koja vam je preostala, stavite u frižider da je možete iskoristiti kasnije.

Beli luk, med i sok od limuna

Ako ste se zarazili gripom, onda se uz pomoć ove mešavine rešite te česte zimske bolesti. Uzmite limun i presecite ga na pola. Iscedite ga u posudu i dodajte prethodno izgnječena, 2 do 3 čena belog luka. Beli luk je veoma koristan u suzbijanju šlajma iz grla i pluća. Mešavini soka od limuna i belog luka dodajte med. Dodajte onoliko meda koliko ima i soka od limuna. Promešajte sve sastojke dobro i prespite u staklenu teglu. Pijte po jednu kašiku sirupa kada osetite potrebu.

Đumbir, med i sok od limuna

Intenzivan kašalj možete tretirati čajem od meda i limuna. Morate prokuvati 1 kašiku narendanog korena đumbira, pola limuna, jedan čen izgnječenog belog luka i svemu tome dodajte 2 šolje vode. Kada čaj provri, skinite ga sa ringle i ostavite da odstoji 20 – 25 minuta. Zatim dodajte 1 do 2 kašike meda i popijte čaj. Gotovo odmah ćete osetiti poboljšanje od ovog napitka, stanje će vam se popraviti.

Od davnina, ljudi širom sveta uspešno su se borili sa kašljem upotrebom meda i limuna. To potvrdjuju i prethodno navedeni recepti. Oni se mogu primenjivati i kod dece. Ipak, budite pažljivi kada ove lekove dajete deci ispod godinu dana. Ako se vaše stanje ni posle svega ne poboljša, onda se javite svom lekaru.