Lipom predstavlja masno tkivo koje se polako razvija pod kožom. Kod ljudi svih uzrasta mogu se razviti lipomi, dok je kod dece to retkost. Iako se masno tkivo može formirati na bilo kom delu tela, obično se pojavljuje na vratu, ramenima, leđima, stomaku, rukama i butinama. Oni su klasifikovani kao benigne izrasline (tumori) sastavljene od masnog tkiva; lipom nije kancerogen i retko je štetan.

Niste sigurni šta je ta pojava ispod kože? Konsultujte se sa dermatologom.

Tretman nije neophodan, osim ako vam lipomi izazivaju smetnje.

 

Uzroci i faktori rizika za razvoj lipoma

Uzrok razvoja lipoma je nepoznat. Rizik od razvoja masnog tkiva se povećava ako imate porodičnu istoriju ove bolesti.

Prema klinici Mayo, ovo stanje je najviše izraženo kod odraslih starosti od 40 do 60 godina (Mayo, 2012).

Određena postojeća stanja mogu takođe povećati rizik od razvoja masnog tkiva. To uključuje:

• Derkumovu bolest
• Cowden-ov sindrom
• Gardnerov sindrom
• Madelungovu bolest

 

Razlikovanje masnog tkiva od drugih kožnih izraslina

Postoje mnoge vrste tumora kože, ali lipom obično ima drugačije karakteristike. Ako sumnjate da imate lipom on će generalno biti:

• mekan na dodir i kretaće se lako pod prstom
• mali
• neposredno ispod kože
• bled ili bezbojan

Masno tkivo se najčešće nalazi na vratu, leđima i ramenima, ali može se javiti i na stomaku, butinama i rukama. Lipom može biti bolan ako raste preko nerava ispod kože.

masno tkivo lipom

Masno tkivo dijagnoza

Lipom se može lako dijagnostikovati fizičkim pregledom. Ovaj tip izrasline je „gnjecav“ na dodir i nije bolan. Takođe, lipom se kreće lako pod kožom kada ga dodirnete jer je sastavljen od masnog tkiva.

U nekim slučajevima dermatolog može zahtevati da se uradi biopsija lipoma. Tokom ovog postupka, mali deo tkiva lipoma se uzima i šalje u laboratoriju na testiranje. Ovaj test se radi da bi se isključila mogućnost raka. Iako lipom nije kancerogen, u nekim slučajevima može podsećati na liposarkom, maligni, odnosno kancerogeni tumor. Za razliku od lipoma, liposarkom izrasline su bolne i brzo se razvijaju pod kožom.

Dalja testiranja magnetnom rezonancom i CT skenerom su potrebna samo ako se biopsijom posumnja na to da sa je lipom ustvari liposarkom izraslina.

 

Masno tkivo lečenje

Masno tkivo koji se ne tretira obično ne izaziva nikakve probleme. Međutim, dermatolog može tretirati lipom ako vi to želite, odnosno ako vam smeta. Vaš dermatolog će preporučiti najbolji tretman za vas na osnovu niza faktora, uključujući:

• veličinu lipoma
• broj lipoma
• ličnu ili porodičnu istoriju raka kože
• da li je lipom bolan na dodir

 

Hirurška intervencija

Najčešći način za lečenje masnog tkiva je da ga uklonite operacijom. Ovo je posebno korisno ako imate veliki tumor kože koji se još uvek razvija.Masno tkivo se retko opet vraća nakon što se hirurški odstrani.

 

Liposukcija

Druga opcija je liposukcija. Pošto su lipomi na bazi masti, ova procedura može biti od koristi kod njihovog smanjivanja. Liposukcija uključuje iglu vezanu na veliki špric, a područje je obično tretirano anestezijom pre početka procedure .

 

Steroidne injekcije

Steroidne injekcije takođe mogu biti od koristi kod tretiranja zahvaćene oblasti. Ovaj tretman može uspešno smanjiti lipom, ali ga ne može sasvim ukloniti.

 

Zablude o masnim tkivima

Američko udruženje za borbu protiv raka klasifikuje lipome kao benigne tumore. Tumori mogu biti kancerogeni, ali lipomi to nisu. To znači da ne postoji šansa da će se postojeći lipom dalje širiti preko mišića ili na bilo koja druga okolna tkiva, pa to stanje nije smrtonosno.

Masno tkivo se ne može tretirati kućnom negom. Hladne i tople obloge mogu pomoći kod drugih tipova izraslina na koži, ali su kod lipoma beskorisne jer su oni na bazi masti. Ako imate bilo kakvih nedoumica oko uklanjanja masnog tkiva, obratite se svom lekaru.