zena-masaza-lice

Masaža se zasniva na dodiru kao načinu izazivanja fizičkog i emocionalnog zadovoljstva i predstavlja jednu od najstarijih prirodnih terapija.

U masaži se koristi mnogo različitih pokreta koji stimulišu ili opuštaju mišiće, poboljšavaju cirkulaciju i podstiču lečenje velikog broja raznih tegoba. Ova terapija se može primenjivati i u kombinaciji s aromaterapijom, jer utrljavanje etarskih ulja ili losiona u kožu tokom masaže donosi čitav niz terapijski efikasnih posledica. Dodir je jedno od najvažnijih čula, a poznaju ga već i deca u majčinom stomaku.

Kineski lekari su hiljadama godina upotrebljavali to znanje. U Kini je masaža deo sistema tradicionalne medicine koji uključuje i akupunkturu. Masažu su upotrebljavali i lekari u staroj Grčkoj i Rimu, ali je u srednjem veku ova terapija na Zapadu nestala iz upotrebe. Ponovo se proširila zahvaljujući radu Švedjanina Pera Henrika Linga, koji je početkom 19. veka razvio lečenje pokretom ili švedsku masažu.

Tokom 20. veka pojavili su se mnogi oblici masaže. Neki se oslanjaju na Lingov rad, a drugi su nastali pod uticajem kineske i japanske medicine. Svi dobro deluju na muskulaturu, opuštajući napete mišiće i učvršćujući slabe, a uz to su prisutne i druge, dalekosežnije posledice, jer masaža pomaže i cirkulaciju krvi i limfe. Po mišljenju kineskih praktičara, masaža podstiče i tok životne energije zvane či duž mreže kanala ili meridzjana do svih delova tela, pa se može primenjivati u lečenju mnogih tegoba.

Specijalizovana terapija šijacu zasniva se na obliku masaže koji se razvio u Japanu, a deluje posebno na tačke na kojima se meridijani (ili energetski kanali) približavaju površini kože. Veruje se da se time reguliše protok energije. Obratite se stručnjaku Kada zakažete profesionalnu masažu, verovatno ćete dobiti savet da na dan dogovora izbegavate alkohol i da se uzdržite od jela oko dva sata pre masaže.

Sama masaža se primenjuje na različite načine, zavisno od vaših tegoba. Terapeut se može ograničiti na jedno područje, a može raditi i na čitavom telu. Tretman ne bi smeo da bude bolan, mada ćete u ukočenim mišićima tokom masaže možda osećati neprijatnost. Na kraju postupka terapeut će vas verovatno “uzemljiti” tako što će vas držati za stopala dvadesetak sekundi.

Zatim će vas pustiti da neko vreme ležite sami. Posle masaže osećaćete se ili opušteno ili puni energije. Mišići će vam kraće vreme posle masaže možda biti malo ukočeni, naročito ako ste ranije upravo u njima osećali bol.

Zato će vam terapeut možda savetovati da, kada stignete kući, legnete u toplu kupku na pola sata. Posle toga se čvrsto istrljajte peškirom.

Masaža osnovni pokreti

Postoje tri glavna pokreta: glađenje (dugi, umirujući pokreti), gnječenje (stiskanje ili mešenje) i trljanje (prstima ili palčevima). Upotrebljavajte ih za opuštanje i jačanje mišića. Pre nego što se prihvatite masaže, proverite da li su vam nokti uredno podsečeni.

Glađenje

Ovaj nežni pokret je dobro upotrebiti na početku masaže, jer će vam pomoći da ulje za masažu rasporedite po koži osobe koju masirate. Koristan je za opšte opuštanje, ali ga možete primeniti i za veoma bolne mišiće, pošto isteže mišićna vlakna.

 • Ruke stavite jednu uz drugu, a prste skupite; ruke vam moraju biti opuštene ali ne mlitave.
 • Skliznite rukama čitavom dužinom mišića, krećući se prema glavi; pri tom pokretu neka vam dlanovi ostanu u dodiru s kožom, a šake neka prate obrise tela.
 • Povratni pokret neka bude blaži, a služite se samo prstima.

Masaža gnječenje

Ovo je pokret kojim se mišići mese, a upotrebljava se posle pokreta glađenja. Najbolja mesta za gnječenje su leđa, gornji deo grudi, noge i zadnjica. Pokret razdvaja napeta mišićna vlakna i pomaže mišićima da se oslobode otpadnih materija.

 • Raširite prste, pa donji deo dlana naslonite na sredinu područja na kojem radite.
 • Naizmenično pritiskajte jednom pa drugom rukom. Pritisak neka bude čvrst, ali ne toliko jak da nanese bol.
 • Ovaj pokret nemojte predugo primenjivati samo na jednom mestu.

Masaža trljanjem

Trljanje kao oblik masaže primenjujte na nizu specifičnih tačaka ili na bilo kojem mestu na leđima gde ima ukočenih mišića. Upotrebite malo ili nimalo ulja; inače bi ruka mogla da vam sklizne s tačke koju masirate. Glavni smer pokreta treba da bude naniže i ukrug. Izbegavajte direktan pritisak na kičmu.

 • Tačku pritiskajte polako, služeći se jagodicom palca ili kažiprsta. Postepeno pojačavajte pritisak.
 • Blago kružite u mestu 10 do 15 sekundi.
 • Polako popustite pritisak.
 • Ponovite jednom ili dva puta.
 • Za opuštanje mišića primenite glađenje. Koji god pokret primenjujete, uvek važi isto pravilo: što je duži, pokret mora biti blaži, a što je kraći, mora biti dublji. Brzi pokreti podstiču energiju, a spori je smiruju.

Razni ljudi različito osećaju neku jačinu pritiska, zato se pri masiranju prilagođavajte prema uputstvima osobe koju masirate. Mislite i na svoju udobnost. Ako ste tokom masaže sagnuti, mogu vas zaboleti leđa, pa zato nađite udoban položaj u kojem ćete raditi i ostati što je moguće opušteniji.

Kućna primena masaže

Masaža se lako izvodi. Neke oblike ove terapije možete primeniti i sami na sebi — na primer na šakama, rukama, nogama i ramenima. Ishod je, međutim, uglavnom bolji ako masažu izvodite na nekome drugom i obratno. Ruke su jedina oprema koja vam je potrebna. Sto za masažu kakav upotrebljavaju profesionalni maseri svakako je koristan, ali nije neophodan.

Osoba koju masiramo može da legne na madrac ili na pod s prostrtim sunderom ili debelim ćebetom i velikim peškirom. Kada masirate ramena, osoba koju masirate neka sedi na stolici bez naslona i naginje se prema napred, oslonjena na naslon neke fotelje.

Može se nabaviti mnogo različitih ulja za masažu. Jedno od najboljih za opštu upotrebu je bademovo ulje, ali isto tako se možete poslužiti bilo kakvom kremom koja nema prejak miris i ne upija se prebrzo u kožu. Ako se osobi koju masirate koža izrazito masti, umesto ulja upotrebite puder ili veoma fino kukuruzno brašno, što će kožu učiniti mekšom.

Masaža je najefikasnija u opuštenom raspoloženju, zato neka prostorija u kojoj radite bude topla i tiha. Radi što veće toplote i udobnosti delove tela koje nećete masirati pokrijte peškirom.

Posebna upozorenja

 • Ne podvrgavajte se masaži ako imate temperaturu, ako ste neposredno pre toga nešto pojeli ili ste tog dana pili alkohol.
 • Ako ste nedavno bili operisani, ne podvrgavajte masaži operisana područja. Takođe izbegavajte masažu područja na kojima postoje modrice ili upale, a izbegavajte i pritisak na pregib kolena ili na kosti.
 • Ako znate ili mislite da ste trudni, prihvatljiva je samo blaga masaža, a i to nikako ne u predelu krsta ili stomaka. Potražite masera kvalifikovanog za masažu trudnica.
 • Ako se podvrgavate nekom lečenju ili ako imate bolove, otok ili bolest, posavetujte se s lekarom pre nego što pokušate s masažom.
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *