Masaža stopala-refleksologija se zasniva na pretpostavci da je svaki naš organ povezan s određenom tačkom u stopalima.Ove tačke nazivaju se refleksne tačke. Ako jednu od njih stimulišemo masažom, istovremeno stimulišemo i odgovarajući organ.
refleksologija
Stimulisanje energije.
Da li znate da je svaki naš organ povezan s određenom tačkom u stopalima?
ve tačke nazivaju se »refleksne tačke«. Ako jednu od njih stimulišemo masiranjem, istovreeno stimulišemo i odgovarajući organ. Veza između njih uspostavljena je putem nervnog sistema.
Već hiljadama godina Kinezi poznaju tačno topografiju »refleksnih tačaka« i organa koji njima odgovaraju. Na osnovu toga napravljene su i »mape« stopala koje nam pokazuju koje tačke treba da stimulišemo masažom da bi došlo do opuštanja nervnog sistema, aktiviranja krvotoka, povećanja tonusa, ubrzanja dezintoksinacije.Masaža stopala i ovih tačaka pomaže nam da poboljšamo rad pojedinih organa tela i da pobudimo uspavanu energiju koja je skrivena u nama.

Postoji nekoliko knjiga iz ove oblasti, a najbolja među njima je doktora Soleja Naučite da masirate svoja stopala . Postoji nekoliko vrsta masaža stopala. Možete se masirati sami, ili – što je još bolje – da vas neko drugi masira.
Pokušajte; sjajno je! Masiranje treba da traje 15 do 20 minuta.

Pre masaže
Zagrejte oba stopala, tako ćete poboljšati cirkulaciju. Zatim masirajte svako stopalo prstima i dlanovima ruke. Masirajte i tabane, gležnjeve, vrhove stopala i nožne prste. Masiranje treba da se vrši u oba pravca: od srca ka vrhovima stopala i od vrhova stopala ka srcu. Tako ćete delovati na ceo organizam.

Masaža refleksnih tačaka
Pritiskajte refleksne tačke na stopalima okrećući u njima palac, kažiprst ili nokte vaših prstiju u pravcu kazaljki na satu.
Na taj način ćete ojačati organizam. Da bi ste se opustili, okrećite prst u suprotnom smeru.

Osnovno pravilo masasže stopala
Da biste postigli najbolje rezultate, najpre masirajte one refleksne tačke koje odgovaraju organima za eliminisanje nečistoće iz organizma: bubrezi, bešika, jetra, žuč, pluća… Zatim masirajte one tačke koje su povezane sa organima koji vam predstavljaju posebne probleme.

Trajanje masaže stopala

Masirajte 10 do 30 sekundi svaku tačku. Ako je refleksna tačka posebno osetljiva, smanjite vreme ali ponavljajte više puta.

Za opuštanje
Najpre masirajte solarni pleksus, a potom palac u svim pravcima. Ove refleksne tačke odgovaraju nervnim centrima glave. Ova masaža je odlična kada se nalazite u stresnim ili prenapregnutim situacijama. Pod noktima nožnih palčeva nalazi se i centar za san. Zato često masirajte ovu refleksnu tačku ako patite od nesanice. Ako svako veče masirate ove tačke, vaš organizam će se potpuno regenerisati i postići ćete njegovu potpunu ravnotežu.

Vaša stopala: odličan mehanizam
Vaša stopala su često okovana neudobnim cipelama, stegnuta, deformisana. Međutim, ova remekdela prirode zaslužuju da se bolje ponašamo prema njima! U svakom stopalu nalazi se 26 kostiju, 56 ligamenata i 33 zgloba. Posredstvom 300 nerava svaki ovaj deo povezan je sa odgovarajućim delom našeg tela. Brinite se o svojim stopalama. Negujte ih. Masirajte ih često. Posvetite im potrebnu pažnju da biste mogli udobno da hodate!
— Nosite kožne cipele sa đonom od prirodnog materijala. Ovi materijali su obični sprovodnici i preneće svu potrebnu energiju koju emituje sama zemlja.Odaberite cipele koje ođgovraju obliku vašeg stopala. Nemojte od cipela praviti okove za noge! Menjajte često visinu potpetica. Izbegavajte više od 6 sentimetara, jer one nepovoljno utiču na rad bubrega i krivci su za bolove u leđima, migrene, zamor i druge neprijatnosti.
Izbegavajte što je više mogućno cipele i sandale izrađene od plastičnih materija. To se odnosi i na sobne papuče. Vašem organizmu potrebna je bioenergija koju emituje zemlja. Sintetičke materije su slabi provodnici i oni nas lišavaju ove drgocene energije.
— Hodajte bosonogi što je česće mogućno.
Tako će vaša stopala postati prave antene:
apsorbovaće elektromagnetske talase koje emituje zemlja i tako će napuniti vaše baterije vitalnom energijom;
u direktnom kontaktu sa zemljom oslobodićemo se statičkog elektriciteta koji je u naš organizam dospeo iz sintetičkih materijala od kojih su napravljeni naši tepisi, itisoni, ali i preko televizora, pećnice sa mikrotalasima, elektirčnih sijalica, itd. Ovaj statični elekticitet nagomilava se u našem telu tokom celog dana.
— Idite bosi što je češće mogućno kad god se nađete u prirodi, u selu, na plaži… U toku zime napravite »dasku« od drvenih oblica. Hodajte po njoj nekoliko minuta svakog dana. To će biti dovoljno za stimulaciju vaših organa jer ćete im pružiti potrebnu zdravu energiju.

Saznaj više > > > REFLEKSOLOGIJA

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *