grc misica licaSvakodnevna napetost, žurba i fizički napori neminovno ostavljaju trag i na licu. Gotovo da nema onih kojima posle napornog dana nisu zaigrali mišići oko usta i očiju, ili nisu osetili napetost, tzv. sindrom “ekspres lonca”,kada se stiče utisak da na glavi stoji poklopac koji će svakog trenutka da odskoči i ispusti paru pod pritiskom.

Skloni emotivnom reagovanju i razdražljivi sve to osećaju, ali većim intenzitetom! Posebno kada se radi o osećaju napetost u mišićlma vilice i mišićima u regionu oko očiju.

Masaža je jedan od načina da stres ne ostavi posledice na mišiće lica, ali i da se smanje tegobe ako su već nastupile. Maser prvo na lice pacijenta stavi gazu natopljenu toplim čajem od đumbira, sačeka desetak minuta, a kad ga skine, na svoje dlanove sipa nekoliko kapi eteričnog ulja pomorandže, mandarine, ili grejpa, stavi ih na desetak santimetara od nosa pacijenta i sugeriše mu da duboko diše da bi se što više opustio.

S obzirom da je grč lica povezana sa hipertonusom ramenog pojasa i vrata, terapeut posle opuštanja ramena gnječenjem trapezastih mišića počinje sa blagim istezanjem vrata.

Na topao, urolan peškir na koji se sipa desetak kapi eteričnog ulja lavande pacijent postavi vrat, a terapeut odmerenim pokretima isteže i opušta mišiće.
Masaža akupresurnih tačaka započinje na mestima koja se nalaze iza i na resici uha. Pošto pritisak na njih izaziva bol, maser mora postepeno da ga pojačava i to radi 2-3 munuta. Da bi se opustili mišići oko očiju masira se bočnim delovima palčeva slepoočni deo i ulegnuće između obrva. Njima se polako klizi na dole i postepeno pojačava pritisak, a potom se laganim štipanjem palcem i kažiprstom pritiskaju tačke u samom korenu nosa (meridijan bešike). Sledi masiranje jagodicama palčeva tačke na gornjoj ivici jabučica lica (u liniji ženica) što pospešuje opuštanje očnih mišića, lasaža se nastavlja pritiskanjem tačaka na obrazima (u liniji spoljnih uglova lopatica) čime se opuštaju mišići lica za žvakanje i eliminiše njihov grč.

Na kraju, kružnim pokretima masiraju se dve izuzetno važne tačke na uglovima usana i opušta grč usta, a potom pritiska akupresurna tačka na vrhu brade i smanjuje grč u donjem delu lica. Ostaje još masaža skalpa da se rastereti svaki delić kože i mišića.
>>> Facijalna paraliza