Mladeži spadaju u najrizičniju grupu promena na koži i predstavljaju rizik za pojavu malignog melanoma zato pomno pratite svaku promenu na njima…

Mladeži su pigmentne promene koje se sastoje od ćelija melanocita smeštenih u površinskim delovima kože. One stvaraju melanin, pigment koji daje boju našoj koži i ima zaštitnu funkciju. Poslednjih godina zbog razaranja ozonskog omotača intenzitet sunca je sve jači i ono često izaziva razna oštečenja kože, meclu kojima je naopasnije -maligni melanom, najzloćudniji tumor kože i sluznica koji nastaje malignom promenonn melanocita. On čini 4 % od svih oblika raka kože, ali zbog izrazito agresivnog toka bolesti uzrokuje najveći broj smrtnih slučajeva.

Ko spada u rizičnu grupu za maligni melanom?
Najveća opasnost preti osobama koje tokom života dugo borave na suncu ne preduzimajući mere zaštite, bez obzira na to da li se radi o desetodnevnom sunčanju na odmoru ili obavljanju posla na otvorenom. Osobe svetle puti, kose i očiju spadaju u grupu sa povećanim rizikom, a nije redak slučaj da se upravo oni najviše “trude” da što bolje potamne na suncu. No ljudska koža kumulativno “beleži i pamti” učinke prekomernog izlaganja UV zracima pa vam, čak i ako ste u detinjstvu ili tokom života više puta zadobljali opekotine praćene plikovima i ljuštenjem kože, savetujemo oprez i budno praćenje eventualnih promena na koži. Nisu u pravu oni koji misle da nisu opasni mladeži na delovima tela koje ne izlažemo suncu.

Melanom može nastati i usled fizičkog oštećenja mladeža. Najčešće se to dešava usled trenja odećom, ispod rubova grudnjaka, na pojasu pantalona… Upravo zbog toga se mnogi odlučuju da mladeže sa takvih mesta uklone hirurškim putem.

Smanjite rizik od melanoma
Bez obzira na to da li pripadate grupi sa povećanim rizikom, mere opreza nikad nisu na odmet:
– Izlaganje suncu svedite na minimum, nipošto se ne “pržite” između 10 i 16 sati i uvek koristite preparate s visokim zaštitnim faktorom.
– Sredstvo za zaštitu od sunca nanosite svaka dva sata, čak i kada je oblačno, jer UV zraci prolaze kroz oblake. Nakon plivanja, tuširanja i znojenja, obavezno se ponovo namažite čak i ako je od poslednjeg nanošenja zaštitnog sredstva prošlo manje od dva sata.

Melanom se može pojaviti i na koži glave, ispod kose, pa nosite kape, šešire ili marame. Sunčane naočare nisu samo modni detalj, one štite oči i osetijivu kožu oko njih. – Ne zaboravite da pesak, voda, tlo, kao i sneg reflektuju UV zrake, pa se ne zavaravajte da ste na sigurnom ako sedite ispod suncobrana ili u hladu. Reflektujuće površine odbijaju i do 85 posto sunčevih zraka.
-Decu mladju od 6 meseci ne izlažite suncu
-Nastojte da ne provodite više od 15 minuta u vodi na jakom sucu.

Kako izgleda melanom
Tipični izgled malignog melanoma: tamna, gotovo crna, malo izbočena kvrga ili pojava tamnih područja na dotad normalnom mladežu. Ipak, treba naglasiti da tipična slika zapravo ne postoji i da svaku i najmajnju promenu na koži ili madežu treba shvatiti ozbiljno i pokazati je lekaru.

Promene na postojećem mladežu na koje treba obratiti pažnju:
-asimetrija – da li mladež postaje asimetričan u boji i strukturama?
-pravilnost ivica: da li je mladež pravilan ili su ivice “nareckane”?
-boja – ima li ima više od dve boje na njemu?
-prečnik – raste li madež u dijametru? mladežu.
Ako primetite ovakve promene obratite se lekaru.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *