beli luk

Beli luk kao antikancerogen
beli luk protiv raka
Statistike pokazuju da su oboljenja i smrtnost od raka manji u krajevima gde se beli luk redovno konzumira. Na primer, u Kini u oblasti Šandong stanovnici sela Gangshane jedu oko 7 češnjeva belog luka dnevno i imaju smrtnost od raka na organima za varenje 3,5 na 100000 stanovnika, dok je u obližnjem Kviksiju smrtnost 40 na isti broj stanovnika, ali je u ovom selu potrošnja belog luka neznatna.

Na kongresu o lekovitim svojstvima belog luka održanom u Vašingtonu, pored ostalog, prezentirani su rezultati istraživanja naučnika iz celog sveta, da ekstrakt belog luka sprečava rtvaranje nitrozamina — izazivača raka. Naučnici iz Kine saopštili su da korišćenje 20 grama belog luka dnevno znatno snižava pojavu raka na organima za varenje. Istraživači iz Kine, SAD i Afrike izneli su naučno potvrđene podatke o tome da sastojci belog luka jačaju imuni sistem i protiv AIDSA-a, te se u tom smislu nastavljaju istraživanja. Beli luk, takođe, predstavlja sigurnu zaštitu od salmonele, ameba, mikrobakterija i herpesa.

Selen i rak
Novija istraživanja pokazuju da je nedostatak selena u vezi sa povećanjem opasnosti od raka stomaka i pluća kod muškaraca.

Selen se obezbeđuje ovim namirnicama: pšenične klice i hleb od integralnog brašna, iznutrice, tunjevina, crni luk, paradajz, prokelj i neke mineralne vode (videti deklaraciju na etiketi).

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *