anestezija

Lokalna, epiduralna i opšta anestezija-zdrave osobe uglavnom dobro podnose anesteziju, medjutim, postoje faktori koji povećavaju opasnost od pojave komplikacija. Povećan rizik beleži se kod osoba s oboljenjima srca, pluća ili bubrega…
anestezija

Lokalna anestezija

Šta vam se ubrizgava? Lokalni anestetici: lidokain, mepivakain, ropivakain i bupivakain. Može im se dodati i adrenalin kako bi suzio krvne sudove i smanjio reapsorpciju anestetika, koji tako ostaje duže zarobljen tamo gde treba. Može se dodati i bikarbonat, jer podiže pH vrednost: koristi se, dakle, manje anestetika s istim rezultatom.

Gde se daje lokalna anestezija?
Lokalna anestezija, u pravom smislu te reči, uspavljuje male delove tela, npr. prst ili deo kože. Ako uspavljuje čitavu ruku ili nogu naziva se regionalna anestezija i tada se anestetik ubrizgava blizu grupe nerava koji “kontrolišu” udove.

Koliko traje dejstvo lokalne anestezije?
To zavisi od anestetika. Na primer, lidokain deluje trenutno, ali to dejstvo ne traje duže od sat i po. Ropivakain pak počinje delovati tek nakon petnaestak minuta, ali je efikasan i do šest sati. Koliko telu treba vremena da razgradi anestetik? Od sat i po (npr. kada vadite zub) do devet-deset sati (za visoke doze anestetika u regionalnoj anesteziji).

Koje su eventualne posledice?
Utrnulost jezika, drhtavica, mentalna konfuzija, mučnina, metalni ukus u ustima. Ali takve posledice su retke. Danas se uglavnom koriste hipoalergijski anestetici koji odlično deluju u minimalnim dozama, nisu toksični i nemaju neželjenih efekata.

Postoji li opasnost od alergije na anestetike?

Skoro nikad. Ukoliko se i dogodi, reč je o alergiji na rastvarač anestetika, a ne na sam anestetik. Da biste to otkrili, dovoljno je da uradite jednostavan alergološki test. Ako nikad ranije niste bili pod anestezijom a pritom ste alergični na brojne supstance – možete ga zahtevati. U obavezi ste pak da potpišete formular o pristanku, u kom su navedeni svi eventualni rizici.

Epiduralna anestezija

Zove se epiduralna ili periduralna analgezija jer podrazumeva upravljanje lokalnim anesteticima putem katetera, a u predelu između pršljenova i tankih omotača kičmene moždine. Pozicija katetera varira u zavisnosti od vrste operacije. Postavlja se u nivou grudnog koša ako je reć o operaciji pluća, jetre, želuca, jednjaka ili pankreasa, dok se u lumbalnom delu ili u donjem delu grudnog koša pozicionira ukoliko je u pitanju operacija creva, bešike, materice, donjih ekstremiteta, ili pak porođaj. Osim toga, može se koristiti i uz opštu anesteziju kako bi se smanjila količina anestetskih lekova. Noviji anestetici (ropivakain i bupivakain) imaju mogućnost da više deluju na tanke nerve koji prenose bol i toplotu, a manje na debele nerve koji pokreću mišiće, što se obilato koristi u bezbolnom porođaju.

Šta se ubrizgava kod epiduralne anestezije?
Lokalni anestetici ropivakain i levobupivakain, često i uz opijate (sufentanil i fentanil) – da bi anestezija duže delovala. Analgezija nije bolna, jer se kateter umeće nakon što ste već primili lokalnu anesteziju lidokainom.

Epiduralna anestezija posledice
Poneko oseti prolazne posledice,na primer,glavobolju mušninu i povraćanje. Osim toga, ukoliko dođe do slučajnog probijanja dure (što je retkost), posledice su jaka glavobolja pad pritiska.

Koliko traje efekat epiduralne anestezije?
Anestetski efekat traje koliko je to potrebno. Zahvaljujući kateteru može se dati onoliko doza leka koliko je neophodno da se završi operacija, a pri bolnim intervencijama kateter se ostavlja i koristi za ublažavanje postoperativnog bola.

Opšta anestezija

Šta se ubrizgava? Mešavina lekova koji izazivaju i održavaju san, onih što štite od bola i onih koji parafišu mišiće.
Dali se uvek radi premedikacija? To nije fiksno i striktno pravilo. Može se uraditi onim pacijentima koji se panično boje operacije kako bi joj što lakše pristupili.

Koliko traje efekat opšte anestezije?
Od petnaest minuta do onoliko sati koliko je potrebno da se završi intervencija. Ukoliko treba histeroskopski otkloniti polip materice, pacijent će spavati petnaestak minuta, dok je za komplikovane intervencije na srcu potrebno više sati i najčešće više doza anestetika.
Koliko nam je potrebno da je razgradimo? To zavisi od lekova, trajanja aneste-ije i pacijentove reakcije. Možete se „vratiti u normalu” 15 minuta pa do 12 odnosno 24 sata kasnije.

Šta možemo uraditi da je brže razgradimo?
Baš ništa. Uz lekove poslednje generacije nakon intervencije nije neophodno menjati životne navike. Anestezija se, zapravo, sama razlaže u roku od nekoliko sati.

Opšta anestezija posledice?
Danas anestezija ima različite opcije kako bi se relativno sigurno operisali teško bolesni i životno ugroženi bolesnici.

Ima li eventualnih alergijsklih reakcija?
Alergijske reakcije su retke, ali ukoliko je pacijent smiren, može u dogovoru s anesteziologom uraditi preliminarni test.

Koji su neželjeni efekti prilikom budjenja iz anestezije?
Buđenje iz opšte anestezije predstavlja posebnu traumu za mnoge pacijente. Povraćanje, suva usta, groznica, bolovi u grlu, mučnina, zbunjenost, slabost, pospanost, nagli pokreti, uzbuđenje temperatura mogu se javiti posle buđenja. Savremena anestezija smanjuje pojavu ovakvih događaja, a ako se i jave, mogu se vrlo uspešno otkloniti.

BUĐENJE IZ OPŠTE ANESTEZIJE I KOMPLIKACIJE
Zdrave osobe uglavnom dobro podnose totalnu anesteziju, medjutim, postoje faktori koji povećavaju opasnost od pojave komplikacija. Povećan rizik beleži se kod osoba s oboljenjima srca, pluća ili bubrega i onih što uzimaju lekove koji mogu povećati krvarenje. Konzumiranje alkohola uoči totalne anestezije može uzrokovati oštećenje jetre, dok pušenje povećava rizik od problema s disanjem. Komplikacije tokom opšte anestezije i posle nje mogu imati i osobe alergične na neke namirnice ili lekove. Teške kompliklacije (infarkt, moždani udar, neobjašnjiva smrt u anesteziji) javljaju se izuzetno retko.

Šta treba činiti pre anestezije
-Šest sati pre anestezije ne sme se ništa jesti i piti. Tako se smanjuje mogućnost povraćanja i drugih neugodnih posledica za vreme anestezije i posle nje.
-Pre ulaska u operacionu salu neophodno je izvaditi zubnu protezu, kontaktna sočiva, ukloniti lak s noktiju, ruž s usana i skinuti nakit.
-U toku priprema za operaciju pušači se moraju uzdržati od konzumiranja cigareta.
-Najmanje 24 sata nakon anestezije ne bi trebalo upravljati motornim vozilom.
-Ukoliko to hirurški zahvat dopušta, četiri sata nakon anestezije može se piti i pojesti lakši obrok.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *