lojna cista na licu - vratu

Šta izaziva lojne ciste (aterome)

Kratak pregled

Lojna cista, odnosno aterom, je česta nekancerogena cista koja se javlja ispod kože. Ciste su izrasline koje se pojavljuju na raznim mestima u organizmu i koje sadrže tečnu ili kašastu materiju.

Lojne ciste se uglavnom nalaze na licu, vratu ili trupu. Rastu polako i nisu opasne po život ali mogu da postanu neprijatne ako se ne kontrolišu.

Obično lekar dijagnostikuje aterom samo pomoću fizikalnog pregleda i istorije bolesti. U nekim slučajevima, ako postoji sumnja na karcinom, lojna cista će biti detaljnije ispitana.

lojna cista na licu - vratu

Uzroci lojne ciste

Aterom je cista koja nastaje zapušenjem lojne žlezde. Lojna žlezda luči masnoću koja se zove sebum, odnosno loj, a koja prekriva dlake i kožu. Cista može da se formira kada su žlezda ili njen kanal, prolaz kroz koji izlazi loj, oštećeni ili blokirani. Do ovoga obično dolazi usled rane na nekoj površini.

Rana može da bude ogrebotina, hirurški rez ili kožno oboljenje poput akni. Lojna cista raste sporo, tako da mogu da prođu meseci ili nedelje od trenutka kada ste imali ranu i trenutka kada je uočite.

U druge uzroke ateroma spadaju:

 • zakržljali ili deformisani kanal lojne žlezde
 • oštećenje ćelija tokom operacije
 • genetska oboljenja, kao što su Gardnerov sindrom (familijarna polipoza debelog creva) ili Gorlinov sindrom (bazocelularni nevusni sindrom)

Simptomi lojne ciste

Male lojne ciste obično nisu bolne. Veliki ateromi mogu da budu od neprijatno do jako bolnih. Velike lojne ciste na licu i vratu mogu da izazivaju pritisak i bol.

Ove ciste su, osim lojem, obično ispunjene i belim ljuspicama keratina (gradivnom materijom kože i noktiju), kao i ćelijama spoljašnjeg omotača dlake. Većina ateroma je meka na dodir.

U površine tela na kojima se najčešće javljaju lojne ciste spadaju:

 • na glavi
 • licu
 • na vratu
 • leđima

Lojna cista se smatra neuobičajenom – i moguće kancerogenom – ako ima sledeće karakteristike:

 • cista prečnika većeg od 5cm
 • brzo ponovno pojavljivanje nakon uklanjanja
 • znakove infekcije, kao što su crvenilo, bol ili gnojni iscedak

Dijagnostikovanje lojne ciste

Lojna cista se obično dijagnostikuje običnim fizikalnim pregledom. Ukoliko je cista neuobičajena, lekar može da traži dodatna ispitivanja da bi isključio mogućnost karcinoma. Ova ispitivanja ćete morati da obavite i u slučaju da želite hirurško uklanjanje ciste.

U uobičajene preglede, ispitivanja i testove koji se koriste kod ateroma, spadaju:

 • CT skeniranje, koje lekaru olakšava da pronađe najbolji put za hirurško uklanjanje, kao i da uoči abnormalnosti
 • ultrazvuk, kojim se identifikuje sadržaj ciste
 • ubodna biopsija (aspiraciona punkcija) kojom se uzima mali uzorak tkiva iz ciste radi laboratorijskog ispitivanja kod sumnje na karcinom

Lečenje lojne ciste

Lekar cistu može da leči dreniranjem ili hirurškim uklanjanjem. Normalno je da se cista ukloni. Ovo se ne praktikuje zato što je lojna cista opasna, već iz estetskih razloga. Budući da većina cisti nije štetna po zdravlje, lekar će vam omogućiti da odaberete tretman za uklanjanje koji vam najviše odgovara.

Važno je da znate da će se aterom verovatno ponovo pojavljivati ukoliko se ne odstrani hirurškim putem. Najbolji metod lečenja je potpuno uklanjanje hirurškim putem. Neki ljudi se opredeljuju za druge metode jer operacija ostavlja ožiljke.

Lekar može da se opredeli za neki od navedenih metoda uklanjanja ciste:

 • totalna, odnosno radikalna, ekscizija – u potpunosti se uklanja cista, njena kapsula i deo okolnog tkiva, međutim ostaje dugačak ožiljak
 • minimalna ekscizija – ostavlja minimalan ožiljak ali nosi rizik da će se aterom ponovo pojaviti
 • ekscizija laserom i aspiracionom punkcijom (uklanjanje kroz ubod) – laserom se otvara mali otvor kroz koji se drenira sadržaj ciste, a kapsula ciste (spoljnji zidovi) se uklanja oko mesec dana kasnije

Nakon uklanjanja lojne ciste, lekar može da vam prepiše antibiotsku mast za sprečavanje infekcije. Trebalo bi da je koristite dok se proces zarastanja ne okonča. Moguće je da dobijete i neku kremu za smanjivanje ožiljaka.

Prognoze kod lojne ciste

Lojna cista, uopšteno posmatrano, nije kancerogena. Ciste koje se ne leče mogu jako da se uvećaju i, ako postanu veoma neprijatne, na kraju se uklanjaju operacijiom.

Ako ste bili podvrgnuti potpunom hirurškom uklanjanju ateroma, on se najverovatnije više neće formirati.

U retkim slučajevima, mesto sa koga je lojna cista uklonjena može da se inficira. Ukoliko na koži primetite bilo kave znakove infekcija, kao što su crvenilo ili bol, odmah se obratite lekaru jer možete da dobijete temperaturu. Većina infekcija prolazi nakon terapije antibioticima, međutim, ukoliko se ne leče neke mogu da budu smrtonosne.

Prirodni lekovi za lojne ciste

Postoje i prirodni lekovi za ciste, oni su efikasniji kada je lojna cista još malog prečnika.

 1. Kupus

Skuvajte nekoliko listova kupusa i stavite ih na cistu. Umotajte u suvu, čistu tkaninu. Ovo je vrlo efikasan prirodni lek za ciste.

 1. Kesice čaja

Kesice čaja imaju dobra antiupalna svojstva. Dokazano je da su odlične protiv lojnih cista. Potopite kesicu čaja u malo mleka i stavite kesicu na cistu tokom noći. Umotajte je u zavoj kako se ne bi pomerila. Ujutru je skinite i bacite. Redovno korišćenje kesica čaja u ovu svrhu će smanjiti cistu i kroz neko vreme je sasvim zaceliti.

 1. Koloidno srebro

Koloidno srebro ublažava upalu i poboljšava funkciju imunog sistema. Vrlo je korisno kad su u pitanju kožni problemi. Možete ga koristiti čisto ili u vidu kreme na bazi koloidnog srebra. Koloidno srebro stimuliše protok limfnih tečnosti i pomaže da se lojne ciste brzo zaleče.

 1. Pčelinji polen

Jedite pčelinji polen ili uzimajte suplemente koji sadrže pčelinji polen. On čisti krv i vrlo je dobar za probleme sa kožom, kao što su akne i lojne ciste. Deluje kao adaptogen i na taj način ojačava imuni sistem, ubrzavajući proces lečenja ciste.

 1. Soda bikarbona

Izmešajte sodu bikarbonu, so i vodu tako da dobijete kašastu smesu i njome mažite cistu. Ovo je jedan od najpopularnijih tretmana za ciste. Soda bikarbona pomaže u održavanju optimalne pH vrednosti kože i na taj način sprečava razvoj bakterija, što je odlično i protiv svraba i peckanja.

 1. Krompir

Krompir sadrži mnogo vitamina C, koji je odgovoran za uklanjanje mrtvih kožnih ćelija, pa samim tim i za prirodno lečenje lojnih cista. Stavite krišku krompira na cistu i pokrijte je čistom tkaninom. Ostavite tako preko noći.

Možete vatom naneti i sok od krompira na cistu i ostaviti preko noći. Uskoro ćete videti kako se cista smanjuje.

 1. Epsom so

Napunite kadu toplom vodom i ubacite pola šolje epsom soli u vodu. Ako često koristite ovu kupku, to će vam ublažiti bol koji izaziva lojna cista. Iako ovaj način lečenja ne utiče direktno na uklanjanje ciste, epsom so sadrži magnezijum i sulfate, što pomaže u ublažavanju bolova i upala i eliminaciji toksina.

Šta raditi ?

 • Pijte mnogo vode i jedite mnogo svežeg voća. Ovo je neophodno za izbacivanje toksina iz organizma.
 • Jedite što više vlakana i citrusnog voća, celih žitarica, ribljeg ulja, belog luka i zelenog lisnatog povrća.
 • Obratite se lekaru ako primetite da se cista povećava, da je puna gnoja ili ako počne da vas boli. Ako se cista nađe na genitalnom delu, odmah idite kod lekara.
 • Ako lojna cista sama pukne, dobro je operite pod mlazom čiste vode i nekim antiseptikom očistite taj deo kože.
 • Dobro održavajte higijenu.
 • Nikada ne dirajte cistu prljavim rukama.
 • Uvek koristite suvu i sterilnu tkaninu koju stavljate na cistu i redovno je menjajte.
 • Za negu kože, koristite proizvode bez ulja.
 • Za uklanjanje dlačica koristite nove brijače i vosak.

Šta ne raditi ?

 • Nipošto nemojte češati i cediti cistu kako biste iscedili gnoj, jer može doći do krvarenja, a infekcija se može raširiti i u druge delove tela.
 • Izbegavajte izlaganje suncu.
 • Smanjite so, začine i kofein kako biste smanjili rizik od dobijanja i rasta ciste.