Lišajevi na licu i koži lečenjeLišajevi-Pored neestetskog izgleda kože, lišaj sa jakim svrabom izaziva velike neprijatnosti. U ishrani treba da preovlađuje mleko, kiselo mleko ili jogurt i sveži kravlji sir. Dobro je siru dodati narendani ren, kao prirodni antibiotik. Treba jesti dosta salate od kupusa, a izbegavati jaja, poslastice, kao i rafinisanu hranu — prednost dati polubelom hlebu ili hlebu od integralnog brašna. Korisni su sokovi od borovnice, grejpfruta ili kupine.

Naročito se preporučuje kuvana pšenica sa mlekom i čaj od mekinja uz mazanje bolnog mesta belancetom jajeta u koje je usut ugalj od lipovog drveta u vidu praha.

Receptura za lečenje lišajeva na koži
-Tri puta dnevno piti po pola kašičice sveže isceđenog soka iz korena maslačka.

-Lišaj mazati sokom od limuna i posipati dečijim puderom. Ovo ponavljati nekoliko večeri uzastopce. Lišaj će nestati i ako se pere sokom od vinove loze koji curi u proleće, kada se loza orezuje.

-Miloduh za lečenje lišaja na licu.Miloduh omekšava kožu, koristan je kao antiseptik i utičena lečenje lišaja i ublažava zapaljenje: pomešati nekoliko kapi ulja miloduha u čašici sojinog ulja i lagano trljati bolna mesta.

-Tri kašike usitnjenog lišća maline preliti sa pola litra ključale vode i nakon stajanja od oko 60 minuta, tečnošću ispirati bolna mesta.

Plodove borovnice ukuvati do sirupaste konzistencije i to naneti pomoću gaze ili čiste krpe na bolna mesta vlažnog lišaja. Oblog za lečenje lišaja ostaje oko 10 dana.

Protiv lišaja na licu: lice mazati sokom od svežih jagoda pre spavanja. Maska treba da ostane na licu najmanje 20 minuta, posle čega se lice pere čajem od kamilice. Terapija traje 7 dana.

-Mešavini od kašike isitnjenog belog luka i po 2 kašike isitnjenog lista oraha, nane, lista i cveta kičice, lista i pupoljka breze dodati 250 g nesoljene svinjske masti i kuvati na tihoj vatri dok se ne stvori melem. Nakon pranja bolnog mesta kamilicom, mazati melemom.

-Po 30 g mladih izdanaka kruške i oraha preliti ključalom vodom, ocediti i tom tečnošću oblagati bolna mesta uz pomoć flanelske krpe. Veću količinu takve tečnosti dodati vodi za kupanje i ostati u kadi najmanje pola sata.

-Smesu od po 2 kašike isitnjenog lista nane, cveta nevena i korena maslačka i celera potopiti u litar maslinovog ulja. Zatvorenu flašu držati na toplom oko 5 nedelja. Nakon pranja bolnog mesta kamilicom, mazati ovim melemom.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *