Brojna su stanja koja mogu dovesti do pojave limfedema. U ovom članku ćemo obratiti pažnju na različite simptome koji se javljaju u okviru ovog poremećaja.

Limfedem je stanje u kome postoji opstrukcija limfatičnog sistema, koja dovodi do poremećaja njegovih funkcija. To se može javiti usled mnogih razloga, uključujući infekcije kao što je filarijaza, zakrčenja limfnih čvorova, post-operativne komplikacije i.t.d. U stvari, stanje je veoma uobičajeno nakon radikalnih hirurških zahvata kod raka dojke. U nekim slučajevima limfedem može biti primarni, tj. nasledan po prirodi, dok u drugim slučajevima čak i trauma ili povreda limfnog suda može dovesti do opstrukcije u protoku limfe, što može prouzrokovati limfedem. Ispod je dat pregled različitih simptoma koji karakterišu ovo stanje.

Edem i otok

Jedan od najočiglednijih znakova limfedema jeste vidljivi otok uz prisustvo ozbiljnog edema. Otok može biti ograničen na određenu oblast ili region, a čak može biti i generalizovan. Stoga je jedan od najranijih simptoma limfedema na koji treba obratiti pažnju taj da kaiš na ručnom satu ili čarapa odjednom postane tesna, ili, pak, ima nepravilan obod.
limfedem
Kod filarijaze, koja je poznata i pod nazivom elefantijaza, javlja se limfedemna simptomatologija na rukama i nogama, u okviru koje udovi oteknu do velikih razmera, ali su ti otoci nepravilnog oblika zbog toga što su međusobno razdvojeni nejednakim naborima tkiva. Ovaj limfedem se može ugibati prilikom pritiska na tkivo, tj. na mestu pritiska može ostati ulegnuće, ili se ne ugibati, tj. koža se nakon pritiska na limfedem može vratiti u početni položaj. Ukoliko se oticanje nastavi nesmanjenim intenzitetom, bez bilo kakve medicinske ili hirurške intervencije, mogu se formirati ogromna, glomazna masa tkiva koja više neće reagovati ni na kakav tretman.

Limfedem i promene na koži

Ponekada, uporedo sa limfedemom, prisutne su i promene na samoj površini kože. Pogođena koža može postati gruba i obezbojena. Može se čak javiti i hiper-pigmentacija na površini kože, uglavnom na preskoke. Na koži se mogu formirati „zakrpe“ blago nepravilnog oblika, koje su često grube na dodir. Štaviše, kod nekih ozbiljnih i dugotrajnih slučajeva limfedema, mogu se čak javiti i ulceracije na površini kože. Povećane šanse za nastanak poremećaja na koži, poput gljivičnih infekcija i zapaljenskih stanja, takođe mogu dodatno pogoršati postojeće simptome. Usled neprekidnog oticanja, koža se može istegnuti i postati ekstremno napeta.

Drugi simptomi limfedema

Osoba je obično premorena i može osećati opštu slabost. Često je prisutan blagi bol ili dosadan i iscrpljujući bol u ekstremitetima, koji nikako ne prestaje. Čak može postojati i smanjena pokretljivost ruku i nogu što vodi ka ograničenoj pokretljivosti udova. Zapravo zbog limfedema, glomazni i otečeni udovi često otežavaju hodanje, što može dovesti do toga da osoba bude sprečena u obavljanju svakodnevnih aktivnosti, što, opet, izaziva dalje propadanje zdravlja. Drugi sistemski znaci i simptomi limfedema uključuju groznicu, bolove u čitavom telu, crvenilo, iritaciju, i.t.d.

Vrlo je važno simptome limfedema tretirati po prioritetu, jer osobe sa ovim stanjem imaju povišen rizik od nastanka infekcije. Razlog tome leži u činjenici da je glavna uloga limfe da održava adekvatnim imunitet osobe, te stoga svaki poremećaj koji kompromituje funkciju limfatičnog sistema može dovesti do nastanka infektivnog oboljenja. Zbog toga što su terapijske mogućnosti ograničene i oštećenje koje nastane je retko reverzibilno, od presudnog značaja je što raniji početak tretmana limfedema , kako bi se sprečilo obimnije i raširenije oštećenje telesnih tkiva.