limfadenopatija kod dece

Da li znate da ljudski organizam ima 900 limfnih čvorova? Svi ovi čvorići limfnog sistema rade na tome da nas zaštite od bolesti i štetnih upala koje ih izazivaju. Ponekad, međutim, možete da primetite da su vam limfni čvorovi otečeni, osetljivi i čak bolni na dodir. Ovo stanje se zove limfadenopatija i obično je znak da negde u organizmu postoji bakterijska infekcija.

Tačno je da antibiotici, a ponekad i operacija, leče limfadenopatiju. Ponekad je to neophodno, međutim, prirodniji pristup, kao što su antibakterijska eterična ulja, takođe je izuzetno delotvoran. Uz to, prirodno lečenje limfadenopatije ne povećava rizik od nastanka rezistencije na antibiotike niti šteti gastrointestinalnom traktu.

Šta je limfadenopatija ?

Limfadenopatija nastaje kada se jedan ili više limfnih čvorova uvećaju, obično usled infekcije. Zapravo, limfni čvorovi su važan deo imunog sistema. Oni sadrže bela krvna zrnca koja se zovu limfociti.  Bela krvna zrnca se bore protiv infekcije tako što proizvode proteine koji hvataju i uništavaju napadače poput virusa i drugih mikroba.Može da se javi limfadenopatija kod dece i kod odraslih.Najčešća je limfadenopatija na vratu.

limfadenopatija kod dece

Ovi limfni čvorovi (ili žlezde) su male strukture oblika zrna pasulja koje su smeštene duž limfnih sudova. Limfni sudovi su povezani u limfne lance kojih ima u čitavom organizmu, slično krvnim sudovima. Limfa iz tkiva uzima tečnost i prenosi je u limfne čvorove koji potom uništavaju bakterije i druge štetne supstance. Pošto limfni čvorovi prečiste tečnost, ona se vraća u glavnu venu koja se zove gornja šuplja vena, a odatle ulazi u krvotok.

Kada su limfni čvorovi inficirani javlja se limfadenopatija,a  to je najčešće posledica infekcije ili upale koja je nastala u nekom drugom delu organizma.

Limfadenopatija simptomi

Glavni simptom limfadenopatije su uvećani ili otečeni limfni čvorovi. Inače, limfni čvor normalne veličine ima manje od 1cm u prečniku; međutim, postoje i izuzeci u različitim delovima organizma. Takođe, normalno je da limfni čvorovi kod dece budu veći između 2. i 10. godine.

Ovo su simptomi inficiranog limfnog čvora ili grupe inficiranih limfnih čvorova zbog kojih se razvija limfadenopatija:

  • otečen limfni čvor koji je veći od 0,5 – 1cm, u zavisnosti od mesta na kome se nalazi
  • otvrdli limfni čvorovi
  • limfni čvorovi koji izazivaju bol i osetljivi su na dodir
  • crvenilo i osetljivost kože oko limfnog čvora
  • limfni čvorovi ispunjeni gnojem (ovo se zove apsces) koji su na dodir gumasti

U težim slučajevima, kada se ne preduzme lečenje limfadenopatije komplikacije mogu da dovedu do formiranja apscesa koji mora da se drenira hirurškim putem, celulitisa (kožne infekcije), sepse (infekcije krvotoka) ili fistula koje se javljaju kod tuberkulozne limfadenopatije.

Vrste limfadenopatije

Postoje dve vrste limfadenopatije – lokalizovana limfadenopatija, koja je i najčešća, i generalizovana limfadenopatija. Lokalizovana limfadenopatija zahvata samo jedan ili nekoliko limfnih čvorova koji su u blizini inficirane površine; na primer, ako su inficirani krajnici, obližnji limfni čvorovi će se primetno uvećati. U 75% svih slučajeva, uvećani limfni čvorovi su lokalizovani, od čega je više od 50% na glavi i vratu.Limfadenopatija kod koje su uvećani limfni čvorovi na vratu poznata je i kao cervikalna limfadenopatija.

Generalizovana limfadenopatija je infekcija limfnih čvorova koja zahvata dve ili više grupa limfnih čvorova. Najčešći uzrok ove vrste limfadenopatije je infekcija koja se širi krvotokom ili neka druga bolest koja utuče na čitav organizam.

Aksilarna limfadenopatija se razvija kod povrede, lokalne infekcije gornjih udova ili tumora (melanom, limfom, tumor dojke).

Povezano>>>  Rak limfnih žlezda vrata

Uzroci limfadenopatije i faktori rizika

Limfadenopatija nastaje kada se limfni čvorovi uvećaju ili oteknu. Ovo je najčešće reakcija na bakterije, viruse ili gljivice u okolnim regijama organizma, poput kože, uha, nosa ili oka. Često je i komplikacija nekih bakterijskih infekcija koje izazivaju bakterije poput streptokoka (streptokokni faringitis/streptokokna upala grla) ili stafilokoka.

U nekim slučajevima limfadenopatija je posledice druge infekcije, poput tuberkuloze, bolesti mačjeg ogreba (bartoneloza) ili mononukleoza.

Tuberkuloza je infektivno oboljenje koje najčešće zahvata pluća. Možete da osetite postepeno i bezbolno oticanje jednog ili više limfnih čvorova. U težim slučajevima, tuberkulozna limfadenopatije može da izazove sistemske simptome, kao što su groznica, mršavljenje, umor i noćno znojenje.

Bolest mačjeg ogreba (bartoneloza) je bakterijska infekcija koju prenose mačke zaražene bartonelom hensele (Bartonella henselae), bakterijom koju prenose buve ujedom ili kada njihov izmet dospe u rane na mačkama. Osobe sa bolešću mačjeg ogreba mogu da primete uvećane limfne čvorove ispod pazuha, a isto tako i bol, crvenilo i ispupčene lezije u inficiranoj regiji.

Najčešći uzročnik mononukleoze je Epštajn-Barov virus. Ova infekcija može da dovede do oticanja limfnih čvorova na vratu i ispod pazuha, kao i druge simptome mononukleoze, poput izuzetno jakog umora, grlobolje i bolova u čitavom telu.

Limfadenopatija lečenje

Način za lečenje limfadenopatije zavisi od toga koja vrsta infekcije je zahvatila limfne čvorove. Brzo lečenje infekcije je veoma važno. Kada infekcija zahvati neke limfne čvorove, ona se ubrzano širi na druge limfne čvorove, kao i ostale delove organizma.

Prva linija odbrane kod konvencionalnog načina lečenja su antibiotici. Prema istraživanju koje je objavljeno u onlajn recenziranom časopisu Izveštaji o aktuelni infektivnim bolestima, terapija za limfadenopatiju antibioticima je često uspešna u ranim stadijumima napredovanja bolesti. Međutim, povećana prevalencija bakterija otpornih na antibiotike, posebno meticilin rezistentnog  stafilokokusa aureusa (zlatnog stafilokoka), dovela je do neophodnosti izbora drugih antibiotika na koje je rezistencija manja ili prelaska na drugačije načine lečenja.

Analgetici, odnosno lekovi protiv bolova, koriste se ponekad za kontrolu bola u limfnim čvorovima. Uobičajeni analgetici su acetaminofen i nesteroidni antiinflamatorni lekovi koji se koriste za ublažavanje upale. Nesteroidni antiinflamatorni lekovi, međutim, nisu bezbedni jer mogu da povećaju rizik za nastupanje zatajenja srca, oštećenja gastrointestinalnog trakta i teške alergijske reakcije, između ostalog. Postoje drugi, prirodniji i bezbedniji načini za ublažavanje bola i upale, posebno ako znate gde leži koren problema.

U nekim slučajevima, neophodna je operacija kojom se drenira limfni čvor ispunjen gnojem, odnosno apsces. Istraživanje objavljeno u Kliničkim infektivnim bolestima, pokazuje da hirurška intervencija može da bude korisna, sa stopom izlečenja od 81 – 92% kada se obavlja na deci sa limfadenopatijom koja je zahvatila vrat i lice. Međutim, najveća mana hirurške intervencije je što sobom nosi rizik od nastanka paralize lica i velikih ožiljaka.

Saznajte više>>> Limfni čvorovi na vratu

Prirodni lekovi za lečenje limfadenopatije

Sirovi beli luk

Studije pokazuju da sirovi beli luk – tačnije hemijska jedinjenja koja sadrži, poput alicina – izuzetno delotvorno ubija bezbrojne mikroorganizme koji su odgovorni i za obične i za retke infekcije. Antimikrobna, antivirusna i antifungalna svojstva belog luka mogu da pomognu kod ublažavanja infekcija koje izazivaju limfadenopatiju. Izgnječite i pojedite 2 – 3 češnja sirovog belog luka svakog dana, sve dok infekcija ne prođe. Seckanjem se u ćelijama belog luka aktivira enzim alinska lijaza koji stvara alicin, a on je odličan za lečenje infekcija.

Manuka med

Manuka med pokazuje značajnu baktericidnu aktivnost protiv bakterija otpornih na antibiotike koje izazivaju ozbiljne infekcije, tvrdi se u rezultatima istraživanja koja su objavljena u Azijsko- pacifičkom žurnalu za tropsku biomedicinu. Istraživači iznose ove tvrdnje jer manuka med, kao i sirovi med, imaju nisku pH vrednost i visok sadržaj šećera koji ometaju razmnožavanje mikroba. Naročito manuka med može da zaustavi razmnožavanje bakterija u čitavom organizmu i da izleči bakterijske infekcije koje dovode do uvećanja limfnih čvorova.

Potražite pravi UMF (Unique Manuka Factor) manuka med koji nosi oznaku UMF 10 ili više. Ova ocena garantuje da med ima značajnu antibakterijsku aktivnost i priznat je od strane licencirane kompanije sa Novog Zelanda. UMF ocena zapravo je rezultat testa antibakterijskog učinka meda, upoređen sa fenolom koji je sredstvo za dezinfekciju.

Koloidno srebro

Koloidno srebro možete da koristite kao prirodni lek za limfadenopatiju. Ono se direktno vezuje za ćelijske membrane bakterija i stvara efekte koji blokiraju respiraciju. Za razliku od antibiotika, koloidno srebro ne izaziva rezistentnost ili imunitet kod organizama koje uništava. Umesto toga, koloidno srebro u roku od nekoliko minuta uništava patogene koji su uzročnici infekcije i bolesti.

Koloidno srebro ima i antiupalni učinak može da smanji bol i otok koji su povezani sa limfadenopatijom. Progutajte jednu kap koloidnog srebra ili dodajte 5 kapi u neti posudu za ispiranje nosa, kako biste lečili infekciju. Imajte na umu da ga ne smete koristiti duže od 14 dana zaredom.

Jabukovo sirće

Sirćetna kiselina u jabukovom sirćetu ima jedinstvenu sposobnost da uništava opasne bakterije i istovremeno pospešuje razmnožavanje dobrih bakterija. Ovo jabukovo sirće čini prirodnim antibiotikom koji pomaže u lečenju infekcija i jača imuni sistem.

Jabukovo sirće možete da koristite kao limfatični tonik koji detoksifikuje organizam i pospešuje limfatično dreniranje. Ono će limfnim čvorovima pomoći da obave svoj zadatak – zaštitu organizma od bolesti i uništavanje bakterija.

Za lečenje infekcije koja može da dovede do simptoma limfadenopatije, pomešajte 2 kašike jabukovog sirćeta sa čašom vode i pijte tri puta dnevno. Možete i da probate da jabukovim sirćetom nakvasite čistu krpu i stavite je na upaljeni limfni čvor.

Vitamin C

Vitamin C pomaže oporavku iscrpljenog imunog sistema koji se bori sa infekcijom. Ima veliku ulogu u pomoći organizmu da se zaštiti. Takođe, smanjuje šanse za nastanak komplikacija usled infekcija, poput limfadenopatije.

Pošto su otečeni limfni čvorovi znak već postojeće infekcije u organizmu, uzmite mega dozu vitamina C, što je 1.000mg za odrasle, a uz to jedite i namirnice bogate vitaminom C, kao što su ananas, kelj, grejpfrut, jagode, pomorandže i papaja.

Koren astragalusa

Koren astragalusa je koristan za otok limfnih čvorova koji je izazvan virusima, poput mononukleoze. On ima moćno antivirusno, antimikrobno i antiupalno dejstvo. Astragalus se uobičajeno koristi u tradicionalnoj kineskoj medicini za lečenje brojnih bolesti i poremećaja organizma jer jača imuni sistem.

Astragalus možete da uzimate u obliku tinkture ili kapsula, a možete i da kupite suvi koren i potopite ga u vruću vodu.

Eterično ulje origana

Studija objavljena 2016. godine u Granicama mikrobiologije, pokazuje da ulje origana ima moćno antibakterijsko delovanje na neke sojeve bakterija koji su otporni na antibiotike. Ulje origana je pokazalo bektericidni učinak na 17 testiranih sojeva. Ulje origana je delotvorno i protiv virusnih i gljivičnih infekcija.

Korisna svojstva ulja origana su nadmoćnija od antibiotika jer, za razliku od antibiotika, ulje origana pri lečenju infekcija nema štetna neželjena dejstva, poput uništavanja zdravih crevnih bakterija i povećanja rizika od nastanka poremećaja varenja.

Za lečenje infekcije koja izaziva uvećavanje limfnih čvorova, interno upotrebljavajte ulje origana najduže 2 nedelje. Kada smo već kod interne upotrebe, razblažite ga vodom ili pomešajte sa kokosovim uljem.

Eterično ulje čajevca

Istraživanja sprovedena u Indiji pokazuju da ulje čejevca ima delotvorno dejstvo protiv bakterija i da može da pobedi infekcije. Studije pokazuju da se odmah nakon primene ulja čajevca javlja trenutno dejstvo, kao i sporo delovanje tokom perioda od 24h. To znači da nakon upotrebe ulja čajevca dolazi do inicijalne ćelijske reakcije. Potom ulje nastavlja da deluje protiv infekcije u organizmu.

Ulje čajevca nije za internu upotrebu. Možete da ga razredite, udišete direktno iz bočice ili nanosite spolja na zahvaćenu površinu. Kada ulje čajevca koristite na koži, upotrebite samo par kapi pomešanih sa jednakom količinom kokosovog ulja.

Hladne obloge

Stavljanje hladnih obloga na površine pod upalom može da ublaži bol i otok. Držite oblogu 10 – 15 minuta, nekoliko puta dnevno, dok se otok ne povuče. Ako dodate 1 – 2 kapi ulja čajevca na oblogu, suzbićete infekciju koja izaziva limfadenopatiju. Za ublažavanje bola i smanjenje otoka dobro je da deo tela na kojima se javljaju podignete.

Mere predostrožnosti

Ako isprobavate prirodne lekove protiv limfadenopatije, na vidljive rezultate ćete morati da čekate nekoliko dana. Ako se simptomi pogoršaju ili se jave novi, javite se lekaru i razmotrite dalje mere lečenja.

Nekoliko reči za kraj

  • Limfadenopatija je stanje kod koga se jedan ili više limfnih čvorova uveća, najčešće usled infekcije.Kod polovine pacijenata se javlja limfadenopatija na vratu.
  • Glavni simptom limfadenopatije su uvećani i otečeni limfni čvorovi. Drugi uobičajeni simptomi su otvrdli limfni čvorovi, crvenilo i osetljivost kože oko čvora i limfni čvorovi ispunjeni gnojem
  • Limfadenopatija nastaje kada su limfni čvorovi uvećani i otečeni. Ovo je često reakcija na bakterije, viruse ili gljivice prisutne na okolnim regijama organizma, poput kože, uha, nosa ili oka.
  • Lečenje limfadenopatije zavisi od vrste infekcije koja je zahvatila limfni čvor. U konvencionalnoj medicini se često koriste antibiotici i analgetici.
  • Prirodno lečenje limfadenopatije podrazumeva upotrebu antibakterijskih i antivirusnih lekova, poput belog luka, manuka meda, korena astragalusa, koloidnog srebra i eteričnog ulja origana.