lepa jaka sjajna kosa

Lepa jaka i sjajna kosa je prirodni ukras žene koji značajno doprinosi ukupnom izgledu. Kao i svaku dragocenost, i nju treba čuvati i negovati. Negujte kosu dok je zdrava i jaka i ne dozvolite da se pojave prvi znaci proređivanja i oštečenja. lepa jaka sjajna kosa

Kosa pokriva teme, potiljak i slepoočnice. Svaka vlas kose ima stabljiku i koren. Stabljika se nalazi iz nad površine, a koren u dubini kože. U koren ulaze krvni sudovi, koji hrane kosu.Opadanje kose može da izazove zabrinutost, ali to je način na koji se kosa obnavlja. Vlas kose ima svoj životni vek i posle toga otpada, da bi je zamenila nova vlas iz istog korena u koži. Vlasi na temenu i potiljku žive pet do šest godina, a na slepoočnicama i čelu dve do četiri godine. Normalno je da svakodnevno otpadne oko 30 vlasi kose. Ako opada više od toga, posavetujte se s lekarom jer možda je u pitanju neki zdravstveni poremećaj. Vlas izraste oko 1 cm mesečno; dakle, kosa koja dostigne 70 cm dužine stara je oko šest godina.Da bi imali lepu jaku i sjajnu kosu moramo znati i da prirodu kose određuje podloga iz koje niče, dakle koža. Kao što postoje suva, masna i normalna koža, takva će biti i kosa koja iz nje raste. Da biste odredili kojoj vrsti pripada vaša kosa, opranu i osušenu kosu trljate vrhom kažiprsta oko jedan minut, a zatim pritisnite prst na papirnu maramicu. Ako na papiru ostane široka masna mrlja, vaša kosa je masna; ako se otisak prsta ne vidi, kosa je suva; ako ostane samo mali vlažan trag, vaša kosa je normalna.

Kosa postaje masna usled preteranog lučenja lojnih žlezda. Pogresno je mišljenje da se masnoća može otkloniti čestim pranjem kose. To samo pojačava lučenje masti na koži glave. Pranje kose je, naravno, obavezan deo redovne higijene, ali nemojte napadati svoje vlasi ogromnim količinama šampona svaki dan. Postoje šamponi za svakodnevnu upotrebu, koji su mnogo blaži i neće oštetiti kosu pa če ostati jaka, ali mnogo je bolje da primenite neko pakovanje koje će delovati direktno na kožu glave i time umanjiti lučenje loja. Osim toga,za jaku sjajnu i lepu kosu važna je i ishrana. Preobilna ishrana s mnogo masti i šećera dokazano utiče na veće lučenje masnoće u koži. Drugi faktor je stres. Pokušajte da organizujete svoj život, a naročito posao, tako da se ne nervirate — bar ne preterano. Nervna napetost, psihički i fizički umor svakako su neprijatelji lepe i jake kose.

Suva kosa nema dovoljno masnoće. Zato se na temenu pojavljuje perut, to jest površinski sloj kože se ljušti i otpada. Suvoj kosi je potrebna masnoća, jer određena količina masti je neophodna da bi vlasi imale prirodni sjaj i elastičnost. Zato koristite specijalne preparate za suvu kosu, i to najviše na krajevima: oni su najdalje od kože glave, pa su izgubili i ono malo masti koje koža luči. Perut je zapravo preterano ljuštenje kože u procesu prirodnog obnavljanja. Loša cirkulacija, suviše jak šampon, preterano masna koža temena i nervoza glavni su uzroci pojave peruti, ali ne treba zanemariti ni nasledni faktor. Redovna nega i otklanjanje peruti posebnim šamponom uglavnom je sve što se može učiniti da se perut ne proširi. Pranje kose je osnova nege. Koliko često ćete prati kosu zavisi od njene vrste, kvaliteta i dužine. Odaberite šampon u skladu s tipom kose. Nemojte sipati ogromnu količinu za svako pranje — preporučuju se dva šamponiranja s obilnim ispiranjem posle svakog. Dok utrljavate šampon, najviše pažnje posvetite koži a ne vlasima. Energično trljajte, ali ne predugo. Dobro isperite: ostaci šampona u kosi oduzeće joj prirodan sjaj. Kosa je dobro isprana kada počne da “škripi” pod prstima. Ako mislite da ste dovoljno ispirali, isperite još jednom, za svaki slučaj! Posle pranja istrljajte kosu peškirom i ostavite, ako je ikako moguće, da se prirodno osuši.
Fenovi za kosu olakšavaju pravljenje frizure, ali strujanje vrelog vazduha čini kosu krtom.

Prirodni preparati za lepu ,jaku i sjajnu kosu
Uljani ekstrakt čička
15 g osušenog korena čička, 100 ml rafinisanog maslinovog ulja
Sitno seckani koren čička staviti u tamnu staklenu flašu, preliti uljem i dobro zatvoriti. Neka stoji tri nedelje na toplom i tamnom mestu. Potom procediti uljani ekstrakt kroz ispeglanu lanenu krpu. Ovaj ekstrakt je odličan za masažu vlasišta posle svakog pranja kose. Treba ga ostaviti da deluje pola sata. Naročito se preporučuje kod slabe i tanke kose.
Preparat od koprive za sjajnu kosu
1 šaka suvog ili svežeg lišča koprive, 0,5 1 obične vode, 0,25 1 voćnog sirćeta
Staviti koprivu u porcelansku posudu, pa preliti ključalom vodom. Poklopiti i ostaviti da stoji 3 sata. Tečnost preliti u tamnu flašu, dodati voćno sirće i dobro promešati. Ovim preparatom se kosa ispira posle pranja da bi dobila sjaj, a može se i masirati koža na glavi.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *