nekontrolisano mokrenjeLekovi za nekontrolisano mokrenje-Nikome nije prijatno kad izgubi kontrolu nad sopstvenim telom. Ipak, imajte na umu da je otvoren razgovor s lekarom osnovni preduslov za sprečavanje i lečenje nekontrolisanog mokrenja.
Žene nerado govore o nekontrolisanom mokrenju, a obraćaju se lekaru tek kad problem postane neizdržljiv. Osećaj gubitka kontrole nad sopstvenim telom svakako nije nešto o čemu se rado govori, ali ni problem koji se može ili sme gurati pod tepih. Ipak, pacijenti se najčešće obraćaju lekaru tek kad se bolest iskomplikuje.

Kada se javlja nekontrolisano mokrenje
Najčešći oblik je takozvana stres inkontinencija, koja se javlja kod žena koje su rađale ili prolaze kroz menopauzu.U ovom slučaju iznenadni kašalj, kijanje, smejanje, podizanje teškog tereta ili prenaporne vežbe mogu izazvati popuštanje mišića mokraćne bešike.Nagonska inkontinencija nastaje kad je bešika nestabilna ili preterano aktivna, što dovodi do iznenadnih i nevoljnih kontrakcija mišićnog zida, koji stvara osećaj urinarne hitnosti, to jest nezaustavljivog nagona za mokrenjem. Može je izazvati iznenadna promene položaja tela, zvuk tekuće vode, seksualni odnos, ali i oboljenja poput multiple skleroze, Alchajmerove i Parkinsonove bolesti, povrede usled operacije, moždanog udara… Funkcionalna inkontinencija nastaje kad pacijenti imaju jasnu potrebu za mokrenjem, ali usled slabe pokretljivosti ili demencije nisu u stanju da dođu do kupatila. Najčešće se susreće kod starije populacije.

Prevencija nekontrolisanog mokrenja
Preventivne mere uključuju održavanje optimalne telesne težinu, jer gojazne osobe trpe veći pritisak na bešiku. Potrebno je izbegavati alkohol, gazirane sokove, kafu i cigarete, čaj, veštačke zaslađivače, pojedine začine, te lekove poput diuretika, beta-blokatora, antidepresiva, tableta za spavanje i antihistaminika.

Kako se leči nekontrolisano mokrenje
Izbor odgovarajuće terapije zavisi od tipa inkontinencije.
Kegelove vežbe
Stisnite mišiće karlice kao da zaustavljate mokrenje i ostanite u tom položaju osam sekundi, a potom ih na osam sekundi opustite. Vežbu ponovite osam puta. Zatim stisnite mišiće i izdržite što je moguće duže.

Odlaganje mokrenja
U kombinaciji s Kegelovim vežbama praktikuje se i svesno odlaganje mokrenja kako bi pacijent s vremenom izvežbao bešiku i produžio interval između dva mokrenja. U početku to može biti odlaganje na svega deset minuta, a onda taj period treba produžavati. Planirajte odlazak u toalet u određenim intervalima tokom dana, recimo, na svaka dva sata. Ako se potreba javi ranije, pokušajte da izdržite deset minuta pre nego što ispraznite bešiku. Velika pomoć ovoj metodi svakako su vežbe disanja i tehnike relaksacije.

Lekovi za nekontrolisano mokrenje
Ukoliko se koriste, lekovi se obično kombinuju s drugim tehnikama i vežbama. Antiholinergetici utiču na nervne završetke, a mogu pomoći u slučaju nagonske inkontinencije. Hormonska terapija podrazumeva male doze estrogena, koje mogu ojačati tkiva mokraćnih kanala i ublažiti neke tegobe izazvane inkontinencijom.

Elektrostimulacija
Kratkotrajnom električnom stimulacijom zatežu se i jačaju mišići poda karlične duplje i uretre. Na taj način stabilizuju se mišići i uspostavlja normalni fiziološki refleksni mehanizam. Ova metoda pomoći će vam da rešite problem s inkontinencijom uz vrlo malo neželjenih efekata.

TVT metoda
Ovo je veoma jednostavan, bezbedan i efikasan postupak, koji podrazumeva ugradnju polimerimplantata – tračice koja se postavlja oko mokraćne cevi i podržava je. Zahvat se može izvesti i ambulantno, u spinalnoj anesteziji, intervencija traje oko pola sata, a oporavak je kratak – pacijent može napustiti medicinsku ustanovu dan nakon operacije.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *