lekovi za kandidu

U ovom članku saznajte kako se leči kandida i koji su najbolji konvencionalni i prirodni lekovi za kandidu u crevima, ustima i vaginalnu kandidijazu

Šta je kandida?

Candida albicans (kandida) je patogena gljivica, tj. kvasac, koji je odgovoran za kandidijazu kod ljudi. Kandida raste u nekoliko različitih morfoloških oblika, počev od jednoćelijskog kvasca. Tipično, Candida albicans gljvice žive kao bezopasni organizmi u gastrointestinalnom i genitourinarnom traktu i nalaze se kod preko 70% stanovništva. Prenamnožavanje ovih organizama će, međutim, dovesti do bolesti, a obično se javlja kod osoba sa oslabljenim imunim sistemom, poput HIV-inficiranih osoba, primaoca transplantacije, hemioterapijskih bolesnika i beba male porođajne težine.

Postoje tri glavna oblika bolesti uzrokovane kandidom: orofaringealna kandidijaza, vulvovaginalna kandidijaza i invazivna kandidijaza. Preko 75% žena će patiti od vaginalne infekcije kandidom. Interesantno je da je Candida albicans 4. vodeći uzrok bolničkih infekcija u krvi kod pacijenata. Ovo može dovesti do sistemske infekcije kandidom, izuzetno opasnog po život stanja, kod bolničkih pacijenata sa stopom mortaliteta od 30%.

U slučaju orofaringealne kandidijaze, infekcija se javlja u ustima ili grlu, a prepoznaje se po belim naslagama preko oralne sluzokože.

Vulvovaginalna kandidijaza je prekomeran rast Candide albicans u vagini i dovodi do osipa, svraba i sekreta iz genitalne regije.

Povezano>>>  Terapija kandide i kandidijaze

Na kraju, invazivna kandidijaza se javlja kada ovaj patogen ulazi u krvotok i može se lako proširiti na organe u telu.

Lekovi za kandidu su brojni, a obično su lokalnog karaktera – dakle, nanose se i deluju lokalno. Candida albicans infekcije se obično leče flukonazolom, dok teška infekcija zahteva amfotericin B.

lekovi za kandidu

Kako se prenosi kandida ?

Kandida se obično prenosi sa majke na dete tokom porođaja, a ostaje kao deo normalne mikroflore čoveka. Preterani razvoj Candide albicans dovodi do simptoma bolesti, a javlja se kada postoji neravnoteža – na primer, promene u normalnoj kiselosti vagine. Infekcije kandidom se veoma retko šire seksualnim putem. Tipični rezervoar za Candidu albicans je normalna ljudska mikroflora, a nije pronađena u životinjskim vektorima (prenosiocima bolesti).

Saznajte>>> Lečenje kandide prirodnim putem

Prenos kandide sa čoveka na čoveka se najčešće dešava u bolnici, gde se imunodeficijentni pacijenti zaraze preko zdravstvenih radnika.

Lečenje kandide  i lekovi          

Kako izlečiti kandidu? Postoji lek za kandidu, međutim, lečenje kandide ponekad može biti zaista dug i mukotrpan proces. Kada je u pitanju candida albicans lečenje se obično sprovodi lokalnim antigljivičnim lekovima. U slučaju da lokalna terapija ne daje efekta ili da se javi sistemska kandidijaza – onda se lečenje kandide sprovodi sistemskim antigljivičnim lekovima.

U slučaju kandidijaze, primarni tretman kod zdravih odraslih osoba je flukonazol. Teška infekcija kandidom zahteva amfotericin B.

Kako lečiti kandidu kod dece? Postoje lekovi za kandidu koji su dozvoljeni za upotrebu kod dece, a prepisaće ih pedijatar vašeg deteta.

Kada je u pitanju candida lečenje je moguće sprovoditi i nekim domaćim, prirodnim lekovima, o kojima ćemo govoriti kasnije. Svakko je soda bikarbona prirodni lek za kandidu koji je najviše korišćen.

>>> Anti kandida dijeta jelovnik, dozvoljene i zabranjene namirnice

Lekovi za kandidu u ustima

Lekovi za kandidu u ustima su obično u vidu antigljivičnih kapi, sredstva za ispiranje usta ili gela. Najviše korišćeni lekovi za kandidu u ustima su Nistatin kapi, koje mogu koristiti i bebe. Ove kapi mogu biti dostupne i pod nazivom Micostatin, Nilstat, Nistek.

Kod odraslih osoba se za oralnu kandidijazu mogu prepisati i tabletice Klotrimazol, kao i Nistatin sredstvo za ispiranje usta.

Ukoliko je kandida u ustima veoma uporna i izaziva teške simptome, može se preći na sistemsku terapiju, kada se koriste lekovi za kandidu Flukonazol (Diflucan), Itrakonazol (Sporanox). U najtežim slučajevima lek za kandidu u ustima je Amfotericin B.

Lekovi za kandidu u crevima

Kada su u pitanju lekovi za kandidu u crevima, to su obično sistemski antigljivični lekovi koje treba da vam prepiše lekar. Međutim, više od bilo kog leka, lečenje kandide u crevima treba sporovoditi odgovarajućom ishranom. Ishrana za kandidu podrazumeva da eliminišete unos šećera u svim oblicima, uključujući i složene ugljene hidrate (žitarice, mahunarke, voće, hleb). Takođe treba smanjiti unos fermentisane hrane i hrane koja izaziva upalu.

>>> Koliko je opasna kandida u crevima

Lečenje vaginalne kandidijaze

Lečenje vaginalne kandidijaze se sprovodi anti-gljivičnim vaginaletama ili kremama. Najviše korišćene vaginalete za vaginalnu kandidijazu su: Canesten, Cansen, Nystatin, Gyno Daktanol). Od prirodnih vaginaleta, najviše se koriste one na bazi kantariona, a dobre rezultate daje i ulje nevena ili ulje čajevca.

Najbolji prirodni lekovi za kandidu

Kada su u pitanju najbolji prirodni lekovi za kandidu, moramo spomenuti sledeće:

 • jogurt
 • ulje divljeg origana
 • kokosovo ulje
 • ulje čajevca
 • soda bikarbona
 • beli luk
 • jabukovo sirće
 • koloidno srebro
 • reishi gljiva
 • aloe vera
 • ginseng
 • ekstrakt oraha
 • eterično ulje majčine dušice
 • ekstrakt lista masline
 • esencijalno ulje kamfora

Jogurt

Za lečenje vaginalne gljivične infekcije, natopite tampon običnim jogurtom i stavite ga u vaginu. Druga opcija je da što više uvrstite običan jogurt u svakodnevnoj ishrani. Jogurt je takođe lek za probavne smetnje.

Kokosovo ulje

Kokosovo ulje je jedan od najboljih prirodnih lekova za kandidu. Dodajte 1 ili 2 kašike kokosovog ulja u svojoj svakodnevnoj ishrani da se otarasite kandide.

Beli luk

Jedite sirovi beli luk ili ubacite čen belog luka u vaginu na nekoliko sati kako bi se otarasili candida infekcije.

Beli luk i susamovo ulje

Uzmite čen belog luka i pomešajte ga sa ¼ šoljice susamovog ulja. Prvo, nanesite sirovi med na područje inficirano sa kandidom, a zatim nanesite ovu mešavinu. Neka bude prekrivena sterilnim zavojem i ostavite da deluje oko 4-6 sati.

Ulje čajevca

Nanesite nekoliko kapi ulja čajnog drveta na infekciju kože izazvane zbog gljivice kandide. Za oralnu kandidijazu, stavite nekoliko kapi ulja čajnog drveta u čašu vode. Koristite ovo za ispiranje usta. Takođe možete koristiti ovaj rastvor kao spoljnu kupku da se otarasite vaginalne kandidijaze.