Otkrivamo vam po kom principu i koliko brzo deluju lekovi koji se najčešće koriste u terapije dijabetesa, koliko traje njihov efekat, te koje su im prednosti i mane. Svaki antidijabetik priča je za sebe – deluje na jedinstven način, ima svoje dobre i loše strane. Karakteristike lekova koji se najčešće upotrebljavaju u terapiji dijabetesa, te podseća kako da se koriste da bi dali maksimalne rezultate. Pogledajte priručnik koji smo vam pripremili, primenite date savete i učinite terapiju još delotvornijom.

Derivati sulfonilureje

Lekovi iz ove grupe podstiču oslobađanje insulina iz beta-ćelija pankreasa, u kojima se on prirodno stvara, te, zahvaljujući tome, direktno utiču na snižavanje nivoa glukoze u krvi. Pored toga, snižavaju koncentraciju glukagona – hormona koji ima dejstvo suprotno insulinu, pa i na taj način doprinose savladavanju šećerne bolesti. Brzo deluju – nivo šećera u krvi snižavaju u roku od dva i po sata, dok značajnije rezultate daju za desetak dana.

lekovi za dijabetes

Savet: Derivate sulfonilureje uzimajte jednom do dvaput dnevno (pre doručka ili pre doručka i večere, u zavisnosti od toga kako vam je lekar rekao) – poluvreme eliminacije (vreme za koje se koncentracija supstance u krvnoj plazmi prepolovi) traje im od pet do 12 sati.

Bigvanidi

Lekovi iz ove grupe poboljšavaju osetljivost organizma na insulin, snižavaju nivo glukoze u jetri čineći da ona brže dospe u mišiće, gde se koristi. Aktivni sastojci bigvanida maksimalnu koncentraciju u plazmi dostižu za dva sata, kada se putem krvi distribuiraju po čitavom organizmu. Tada im je i najjače dejstvo. Iz tela se eliminišu u roku od pet do šest sati putem urina. Efekat njihovog korišćenja možete primetiti 48 sati do pet dana nakon započinjanja terapije.

Savet: Bigvanid uzimajte jednom do triput dnevno (onoliko puta koliko je nadležni endokrinolog rekao), i to isključivo u sklopu obroka. Zahvaljujući tome, svešćete rizik od mučnine, povraćanja i proliva na najnižu meru.

Meglitinidi

Meglitinidi podstiču lučenje insulina. Ali za razliku od derivata sulfonilureje, čine to u prisustvu glukoze, što predstavlja veliki potencijal u lečenju dijabetesa tipa 2. Brzo se apsorbuju, maksimalnu koncentraciju u krvi dostižu nakon sat vremena, ali se brzo i metabolišu. Već posle četiri sata nestaju iz krvi. Korist od njihovog uzimanja možete osetiti nakon tri-četiri dana.

Savet: Budući da uzrokuje brz insulinski odgovor na hranu, lek iz grupe meglitinida uzimajte pola sata pre jela.

Tiazolidindioni

Ovi antidijabetici smanjuju proizvodnju glukoze u jetri i insulinsku rezistenciju, te olakšavaju transport glukoze iz krvnih u mišićne ćelije. Ali, za razliku od gore navedenih antidijabetika, imaju sporo dejstvo. Njihov učinak možete zapaziti tek mesec i po dana do dva meseca nakon započinjanja terapije. Zato se uglavnom propisuju uz druge lekove, u sklopu dvojne ili trojne terapije.

Savet: Lek iz ove grupe uzimajte uvek u isto vreme, uz dosta vode. I dnevno pijte dve do tri litre tečnosti kako biste sprečili nagomilavanje štetnih metabolita, koji mogu ostati u
organizmu i do 24 sata.

Inhibitori dipeptidil pertidaze 4 ( DPP4)

Inhibitori dipeptidil peptidaze 4 stimulišu lučenje hormona koji pojačavaju insulinski odgovor na glukozu unetu hranom. Uz to, usporavaju propadanje beta-ćelija pankreasa i povećavaju njihovu osetljivost na glukozu. Počinju da deluju sat vremena do četiri sata nakon konzumiranja, a u organizmu ostaju 24 sata. Korist od njih možete osetiti već posle otprilike nedelju dana.

Savet: Unosite što više tečnosti u organizam, u vidu vode i nezaslađenih biljnih čajeva, kako biste često mokrili, jer 87% metabolita ovog leka iz tela izlazi kroz urin, a 13% kroz feces.

Inhibitori alfa-glukozidaze

Lekovi iz ove grupe deluju na probavni sistem tako što sprečavaju razgradnju složenih šećera na proste i redukuju resorpciju ugljenih hidrata u tankom crevu. Njihov zadatak je da spreče da nakon unosa hrane u organizam dode do naglog porasta šećera u krvi. Brzo se apsorbuju i metabolišu, dok prve znake poboljšanja daju posle četiri do šest nedelja.

Savet: Ne pijte ovaj lek na potpuno prazan stomak. Uzimajte ga s prvim zalogajima hrane, kako biste sprečili stomačne tegobe.

Kojom brzinom insulin pomaže?

U slučaju da, uz oralne antidijabetike, koristite i insulin, otkrivamo vam posle kog perioda možete očekivati početak njegovog dejstva.
Insulin kratkog delovanja počeće da radi pola sata nakon
ubrizgavanja i biće efikasan tri do šest sati.
Insulin srednjeg dejstva u krvotok će dospeti dva do
četiri sata nakon ubrizgavanja, kad će početi i delovati, a
ukupno će biti efikasan 12 do 18 sati.
Insulin dugog delovanja počeće da radi posle sat
vremena i biće delotvoran 24 sata.
Insulin ultradugog dejstva počeće da radi nakon šest sati
i biće delotvoran u narednih 36 sati.

Prednosti i mane

 

Derivati sulfonilureje: Uovu grupu ubrajaju se glimeperid, gliklazid, glibenklamid, glikvidon i klorpropamid

U ovu grupu ubrajaju se glimeperid, gliklazid, glibenklamid, glikvidon i klorpropamid.
Prednosti: Karakteriše ih brz početak delovanja, ne povećavaju krvni pritisak ni masnoće u krvi, rede od ostalih antidijabetika izazivaju gastrointestinalne tegobe.
Mane: Otvaraju apetit, uzrokuju uvećanje telesne težine, mogu izazvati jaku i dugotrajnu hipoglikemiju.

Bigvanidi: Predstavnik ove grupe je
metformin.

Prednosti: Snižava nivo lošeg (LDL) holesterola triglicerida u krvi za 15 do 20%, ubrzava fibrinolizu (razgradnju krvnih ugrušaka), snižava rizik od infarkta miokarda.
Mane: Povećava rizik od gastrointestilnalnih tegoba i rizik od nedostatka vitamina B12, nije pogodan za bubrežne i.srčane bolesnike, ostavlja metalni ukus u ustima.

MeglitinidiU njih se ubrajaju repaglinid i
nateglinid.

Prednosti: Pomažu u uspostavljanju kontrole apetita, upola rede izazivaju nagli pad šećera u krvi i uvećanje telesne težine nego derivati sulfonilureje.

Mane: Mogu prouzrokovati povećano stvaranje insulina, te dovesti do hiperinsulinemije.

Tiazolidindioni:Predstavnik ove grupe je
pioglitazon.

Prednosti: Snižava trigliceride, povećava dobar (HDL) holesterol, retko dovodi do hipoglikemije.

Mane: Dugotrajna upotreba pioglitazona može uzrokovati gojenje (istraživanja su pokazala da osobe koje piju ovaj lek u prošeku dobiju dva do četiri kilograma za šest meseci), izazvati zadržavanje vode u organizmu, a može povećati i rizik od anemije i srčane insuficijencije.

Inhibitori dipeptidil peptidaze 4 (DPP4) U ovu grupu antidijabetika ubrajaju se saksagliptin i vildagliptin.

Prednosti: Ne utiču na gojaznost, izuzetno retko dovode do hipoglikemije.
Mane: U prva tri meseca mogu izazvati alergijske reakcije u vidu kožnog osipa i svraba, mogu prouzrokovati glavobolju, vrtoglavicu, disajne tegobe i upalu pankreasa.

Inhibitori alfa-glukozidaze: Predstavnik ove grupe je akarboza.

Prednosti: Ne uzrokuje gojenje, snižava nivo triglicerida u krvi, retko vodi u hipoglikemiju. Mane: U poređenju s ostalim lekovima, koji imaju za cilj da snize glicirani hemoglobin (HbAlC), ovaj lek nije naročito efikasan. Druga loša strana mu je to što često uzrokuje mučninu, povraćanje, proliv i stomačne bolove.