Zubobolja je najčešće izazvana propadanjem zuba.Bol obično počinje iznenada i može da varira od blage nelagodnosti do veoma jakog bola.Zubobolja se često javlja noću kad nema mogućnosti za odlazak kod stomatologa pa su ljudi primorani da se privremeno snalaze kako bi je ublažili.

Antibiotici protiv zubobolje

Antibiotici ubijaju bakterije i koriste se za borbu protiv mnogih vrsta infekcija.Antibiotici se koriste i protiv zubobolje dati kao pilule ili u tečnom obliku (oralni), obično u periodu od 7 do 10 dana.Antibiotik protiv zubobolje nemože dati trenutno olakšanje i prestanak bolova jer ako je uzrok zubobolje infekcija potrebno je više da dana za njeno smirivanje a 5 do 10 dana za potpuno uništenje bakterija.

Antibiotici se koriste zajedno sa drugim tretmanom , koji mogu da uključuju otvaranje kanala korena za odvođenje izvor apscesa , ( gumboil ) pored zuba , odnosno uklanjanje zuba.
Antibiotska terapija, kada se koristi zajedno bilo sa tretmanom kanala korena ili ekstrakcijom ,je efikasan način zaustavljanju bakterijske infekcije u vilici.

Ako koristite antibiotik za zubobolju dovoljno dug period vremena on će je smiriti i infekcija će nestati, ali ako ne dobijate stomatološki tretman , bakterijska infekcija može da se vrati.Najviše korišćeni antibiotici protiv zubobolje su Amoxicillin, Erythromycin.

lek protiv zubobolje

Tablete protiv zubobolje

Kako antibiotici ne donose brz prestanak bolova za skoro trenutno olakšanje možete upotrebiti druge tablete protiv zubobolje.Najčešći izbor su poznate tablete protiv bolova, Aspirin,Andol,Panadol,Ibuprofen, ali ovo bi trebalo da pomogne samo do odlaska stomatologu, jer tablete protiv zubobolje nisu trajno rešenje.

Prirodni lek protiv zubobolje

Karanfilić neki koriste kaozačin, ali on ima antiupalno dejstvo, pa pomaže protiv zuboboljea.
Najjednostavnije protiv zubobolje je da stavite celi karanfilić u usta, i zagrizete ga da otpusti ulje.Omekšali karanfilić treba držati na bolnom zubu pola sata.Kao prirodni lek protiv zubobolje takodje često se koriste alkohol, beli i crni luk.

Crni luk treba dobro iseckati i izgnječiti da pusti sok zatim tako izgnječen u maramici držati kao oblog na obrazu.Na isti način kao prirodni lek može da se koristi i beli luk ali je mnogo efikasniji ako ga izgnječen stavite na oboleli zub.On sadrži supstancu alicin koja je prirodni antibiotik.
Alkohol protiv zubobolje treba držati nekoliko minuta, pa obavezno ispljunuti.Dovoljan je mali gutljaj nekog žestokog pića a najbolje prirodne rakije ili komovice.Ipak to je samo privremeno rešenje jer ma koliko da odlažete zubna ordinacija se mora posetiti.

Saznajte više>>> Prirodni lekovi protiv zubobolje

Žalfija najbolji lek protiv zubobolje

Lekovita biljka žalfija je po mnogima najbolji i najefikasniji lek protiv zubobolje.Koristi se u obliku čaja za ispiranje usta.Kašiku žalfije prelijte sa 1 dl ključale vodei ostavite da odstoji 10 minuta na mestu gde može da se dobro ohladi.Što duže možete zadržavajte čaj od žalfije u ustima na mestu gde je zub koji boli.Žalfija je ipak samo privremeno rešenje jer obolelom zubu treba lečenje.

Mnogi ipak tvrde da je najbolji prirodni lek protiv zubobolje jabukovo sirće.Koristi se tako što se natopljena vata sa jabukovim sirćetom i nanese na bolan zub.

Povezano>>> 5 najboljih lekova protiv zubobolje

Propolis protiv zubobolje

Propolis se koristi protiv zubobolje tako što natopite vatu propolisom pa nanesete na bolni zub.Propolis je takodje odličan lek protiv svih vrsta ranica u ustima.

So

So je još jedan lek alternativne medicine protiv zubobolje.Koristi se kao rastvor za ispiranje.U čaši mlake vode rastvorite jednu kašičicu soli i ispirajte usta.