Lek PronisonMora li lek pronison da izaziva tako velike promene na telu? Postoji li zamena za njega ili neki sličan medikament koji ću lakše da podnesem, koji ml ne menja fizionomiju, koji me ne goji i ne ostavlja modrice poput pečata mastila svuda po koži? Ovo su pitanja koja često postavljaju naši čitaoci, oboleli od mnogih bolesti zbog kojih se ovaj lek pije.

Još nije prođađen preparat koji bi zamenio pronison, odnosno lek koji otklanja ili ublažava simptome bolesti, a ne pokazuje sporedna neželjena dejstva.
Pronison je zaštićeno ime leka čije lekovito dejstvo potiče od i supstance koju luči kora nadbubrežne žlezde. Po hemijskom sastavu pripada glikokortikoidima, a njihova struktura je slična ostalim steroidnim lekovima koji nastaju iz holesterola.

Pokazuje snažno protivupalno dejstvo zbog čega se koristi kod zapaljenskih procesa. Primena velikih doza dovodi do smanjenog stvaranja antitela koje organizam stvara kao kad je napadnut “spolja”(odbrambeni mehanizmi). Mineralokortikoidi učestvuju u regulaciji koncentracije elektrolita u organizmu (natrijum, kalijum).

ZA ŠTA SE KORISTI LEK PRONISON (PRONIZON)

Glikokortikoidi se koriste za:

Supstitucionu terapiju – kod nedovoljnog lučenja glukokortikoida iz kore nadbubrežne žlezde Alergijske i autoimune bolest kanafilaktički šok, lupus, angioneurotski edem, alergijski rinitis, serumska bolest, koprivnjača, reakcija na lekove, ubodi insekata, miastenia gravis, sarkoidoza, bronhijalna astma.

Reumatske bolesti: reumatoidni artritis, osteoartritis, vaskulitis, artroze, reumatsku groznicu,

Upale oka i uha

Kožne bolesti (dermatitis)

Imunosupresiju nakon transplantacija

Neke oblike leukemija

Zapaljenske bolesti digestivnog trakta (ulcerozni kolitis, Kronova bolest)…

Nuspojave kod sistemske upotrebe kortikosteroida, pa i pronisona su brojne i vrlo ozbiljne u slučaju dugotrajne terapije : čir, Kušingov sindrom, osteoporoza, atrofija nadbubrežne žlezde, psihički poremećaji, katarakta, metabolički poremećaji.

Zbog svega ovoga lekar mora da upozori pacijenta pre nego što mu predloži da pije Pronison. Opšte je poznato da u najvećem broju slučajeva primena kortikosteroida samo ublažava ili uklanja simptome, ali ne uklanja uzroke nastanka bolesti.Zato je najefikasnija terapija (kada je to moguće) kojom se uz kortikosteroide paralelno lece i uzroci nastanka bolesti.

UPOZORENJE

Sistemska upotreba kortikosteroida se preporučuje samo kada za to postoji opravdan razlog. Svako nekritičko korišćenje kortikosteroida može imati nepovoljne posledice za pacijenta.
Osobe koje koriste pronison treba o tome obavezno da obaveste svog lekara ili apotekara kada im prepisuje drugi lek ili kada nabavljaju lek bez recepta, odnosno ako treba da prime neku živu vakcinu. Razlog ovome je što neki lekovi ubrzavaju ili usporavaju razlaganje pronisona u organizmu i dovode do promena terapeutskog efekta.