Lek Dovicin (doksiciklin) dejstvo            

Dovicin je lek koji sadrži aktivnu supstancu koja se zove doksiciklin i pripada grupi lekova pod nazivom tetraciklini. To je antibiotik, koji se koristi u lečenju infekcija izazvanih bakterijama osetljivim na ovaj lek. Dovicin se koristi u lečenju sledećih infekcija:

– Infekcije respiratornog trakta (bronhija, pluća, nosa)

– Polno prenosive bolesti (gonoreja, sifilis)

– Infekcije oka

– Malarija

– Infekcije koje prenose krpelji

– Infekcije mokraćnih puteva

dovicin antibiotik

Mere opreza

Dovicin treba izbegavati kod bolesnika alergičnih na aktivnu supstancu doksiciklin ili druge tetracikline. Ako imate simptome alergije, kao što su: crvenilo, svrab, otok, otežano disanje – odmah se obratite lekaru.

Ovaj lek ne sme da se koristi kod dece mlađe od 12 godina, jer utiče na razvoj zuba. Dovicin može da dovede do trajne diskoloracije zuba (žuto-siva prebojenost zuba).

Ovaj lek se ne sme koristiti tokom trudnoće i dojenja, jer može da ošteti bebu.

Ovaj lek treba izbegavati kod bolesnika sa problemima sa gutanjem. Dovicin (Doksiciklin) može dovesti do oštećenja sluznice jednjaka ako se duže zadržava u njemu. Zato se preporučuje da se ovaj lek uzima sa velikom količinom vode (najmanje 250 ml) i posle gutanja tablete je potrebno da stojite uspravno pola sata. Nemojte da legnete posle uzimanja ovog leka, jer u tom slučaju, on ostaje duže u jednjaku i može izazvati oštećenje sluznice jednjaka.

Dovicin treba koristiti sa dodatnim predostrožnostima kod pacijenata sa poremećajima jetre ili bubrega.

On može izazvati foto-osetljivost (povećanu osetljivost na sunčevu svetlost), tako da se preporučuje da se izbegne izlaganje sunčevoj svetlosti dok koristite ovaj lek.

Doksiciklin lek bi trebalo koristiti sa dodatnim predostrožnostima kod pacijenata sa miastenijom gravis (teška oštećenja mišića), kao i kod pacijenata koji pate od sistemskog eritemskog lupusa (težak poremećaj imunog sistema).

Dovicin može smanjiti broj normalnih bakterija u intestinalnom traktu i da izazove proliv, ali može uzrokovati nove infekcije. Ako imate dijareju, obratite se lekaru.

Upotreba i doziranje

Uobičajena doza je 200 mg Dovicina prvog dana (100 mg dvaput dnevno). Nakon toga, treba uzeti jednu tabletu od 100 mg jednom dnevno.

I dan: doza od  100 mg (jedna tableta) ujutru (10h) i 100 mg uveče (22h).

II-VII dan: doza od 100 mg (jedna tableta) svaki dan u isto vreme (10h).

Trajanje tretmana zavisi od tipa infekcije. Obično je potrebno uzimati Dovicin najmanje 7 dana da se potpuno izleči infekcija.

Upotreba:

Ovaj lek treba uzeti sa najmanje jednom čašom vode (250 ml), nakon čega je potrebno da stojite uspravno pola sata, kako bi se izbeglo oštećenje jednjaka.

Dovicin se može uzeti sa hranom ili mlekom, mada neki autori smatraju da hrana može da smanji uticaj ovog leka.

Alkohol smanjuje efekat ovog leka, i ne sme da se koristi istovremeno sa Dovicinom.

Dovicin za akne i bubuljice pod upalom

Lečenje akni ima za cilj najpre njihovo uklanjanje, kao i sprečavanje nastanka ožiljaka. Postoje razni načini lečenja akni. Lečenje će često zavisiti od težine oblika i od tipa akni. Lekovi za tretman akni se mogu primenjivati direktno na kožu ili se mogu uzimati oralno u vidu tableta.

Blagi oblici akni koje nisu upaljene su vrlo čest problem i obično prođu bez ostavljanja ožiljaka. Međutim, akne i bubuljice pod upalom su nešto ozbiljnije i mogu ostaviti ožiljke. Ako dođe do upale (crvenilo, pustule itd.), onda je najbolje da započnete sa lečenjem što pre, kako bi sprečili nastanak ožiljaka.

Kao što znate, antibiotici deluju tako što ubijaju bakterije koje doprinose pojavi akni, a takođe imaju i direktan uticaj na smanjenje upale. Antibiotici uglavnom uspešno leče akne i bubuljice pod upalom. S druge strane, imaju vrlo malo uticaja na otčepljivanje pora. Stoga, ako imate neki blaži oblik akni, bolje je da koristite neki preparat koji se nanosi lokalno i koji oslobađa pore. Ako imate veliki broj upaljenih akni i bubučjica, može vam se savetovati da koristite lek kao što je benzoil peroksid, kao dodatak antibioticima.

Tetraciklinski antibiotici se najčešće koriste za lečenje akni i bubuljica pod upalom. U njih svakako spada i Dovicin, pored ostalih.

Dovicin u trudnoći

Ne preporučuje se upotreba Dovicina tokom trudnoće i dojenja.

Neželjana dejstva

Dovicin može da izazove sledeća neželjena dejstva:

– mučnina,

– povraćanje,

– proliv,

– bol u stomaku,

– problemi sa gutanjem,

– oštećenja sluznice jednjaka,

– bol u grudima,

– fotosenzitivnost (povećana osetljivost na sunčevu svetlost),

– jaka glavobolja,

– oštećena funkcija jetre,

– oštećena funkcija bubrega,

– nepravilan rad srca (tahikardija-ubrzan rad srca),

– nizak krvni pritisak (hipotenzija),

– prebojenost zuba kod dece,

– odvajanje nokta od prsta,

– alergije i drugi.

Recite svom lekaru ako imate bilo kakvih neželjenih efekata usled korišćenja Dovicina.