Sterilitet je veoma složen problem koji zahteva duže posmatranje i ispitivanje u cilju otkrivanja njegovih uzroka. Ispitivanja se uglavnom sprovode ambulantno, a u bolnicu se primaju žene koje su ambulantno ispitane. Otkrivanje jednog apsolutnog ili relativnog faktora steriliteta nije razlog da se odustane od daljeg ispitivanja i odmah počne lečenje steriliteta, pošto su sterilitet prouzrokovali razni faktori. Kad se iscrpi ambulantno ispitivanje, žena se upućuje u one ustanove koje imaju mogućnost da sprovedu dalji tretman.

Pravilno rešenje problema steriliteta ne može se obaviti ako se problem ne posmatra u celini sa svim njegovim kompleksnim uzrocima. Samo studioznim tretmanom oba partnera, upornim i strpljivim lečenjem, može se postići uspeh koji u sadašnjim medicinskim dostignućima otvara nove mogućnosti mnogim bračnim parovima koji željno očekuju potomstvo. Ipak u oko 10% neplodnih brakova ne može se utvrditi uzrok steriliteta ni kod jednog partnera što otežava lečenje.

Nije moguće govoriti o posebnom lečenju steriliteta, jer on ne predstavlja bolest, već se terapija sastoji u lečenju oboljenja ili poremećaja koji su ga i prouzrokovali. Većina žena koja dolazi na ginekološki pregled radi lečenja steriliteta, oseća se, uglavnom, potpuno zdrava.

Žene, posebno one koje žele da rode, opsedaju ginekološke ordinacije tražeći razloge svoje neplodnosti. Često su nestrpljive i žele da što pre otkriju uzrok steriliteta. Njihovo lečenje iziskuje posebnu pažnju pa zato i lekar i bolesnica treba da su strpljivi i istrajni.

Zapaljenski procesi na ženskim genitalnim organima su svakako vodeća prepreka u humanoj reprodukciji. Zapaljenske promene na ženskim genitalnim organima prouzrokuje, prvenstveno, veliki broj veštačkih prekida trudnoće. Posebno
su oštećeni jajovodi na kojima zapaljenski proces dovodi do delimičnog ili potpunog začepljenja što onemogućava da jajna ćelija dođe u jajovod gde se vrši oplođenje.

Veštački prekid prve trudnoće može imati katastrofalne posledice po produženje vrste. Zapaljenje koje ostavlja trajni ili prolazni sterilitet, često je praćeno i drugim komplikacijama. Bol, temperatura i loše opšte stanje celokupnog organizma su pratioci upalnih procesa u maloj karlici. Posle smirenja akutnog procesa kada se infekcija povuče, može doći do prelaska u hronično stanje, koje se povremeno aktivira. Ovo se obično dešava prilikom nazeba ili pri bilo kakvim instrumentarnim manipulacijama na ženskim genitalnim organima. Opšta i lokalna terapija antibioticima i ostalim lekovima doprinela je da se zapaljenski procesi smire i otklone uzroci neplodnosti. Kod akutnih formi zapaljenja na ženskim genitalnim organima lečenje treba da je energično, do potpunog saniranja zapaljenskog procesa, kako ne bi došlo do trajnih posledica. Ukoliko je reč o hroničnim zapaljenskim procesima na genitalnim organima, primenjuje se između ostalog lečenje steriliteta takozvanom nespecifičnom nadražajnom terapijom čiji je cilj da svojim delovanjem ostvari bolji protok krvi i bolju ishranu obolelih organa kako bi došlo do povlačenja zapaljenskog procesa čime se omogućava ponovno uspostavljanje prohodnosti jajovoda.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *