Lečenje kijavice prirodnim putemU vreme prehlada kijavica je najčešće zapaljenje nosne sluzokože, praćeno otokom, crvenilom i curenjem iz nosa.
Kod pojave kijavice, kada curi iz nosa, veoma dobro pomaže crni luk. Glavica zdravog i svežeg luka preseče se na pola, zaroni u čašu vrele vode i ta tečnost se pije u toku celog dana. Isto tako, ako na noćni orman ostavite glavicu luka, presečenu na pola, da stoji u toku noći, tako da udišete oštar miris, kijavica će se znatno ublažiti. Ovo treba ponoviti dve-tri noći.

Limunov sok, u vidu limunade, i namirnice bogate vitaminom C i kalcijumom mogu znatno da olakšaju i ubrzaju prolaženje kijavice, koja inače ”lečenjem prolazi za nedelju dana, a ako se ne leči traje 7 dana”. Umesto preparata kalcijuma može se upotrebiti i mlada kopriva koja se osuši i istuca u prah, zajedno sa ljuskom od jajeta.

Ovako dobijeni prašak uzima se 2-3 puta dnevno na vrhu kašičice. Na ovaj način se postiže i jačanje zuba, kostiju i stiče otpornost protiv prehlada.

Narodni lek za lečenje kijavice je ren. Ako se miriše istrugani ren, čist ili pomešan sa sirćetom, ili ako se za ručak i večru pored druge hrane jede i ren, kijavica brže prolazi. Umesto rena može poslužiti i beli luk (za ručak i večeru pojesti 2-3 češnja belog luka).

Dok traje kijavica treba se utopljavati i izbegavati jako hladna i kisela pića.

Receptura za lečenje kijavice prirodnim putem
-Nekoliko puta u toku dana uzimati po kašiku narendanog rena pomešanog sa medom ili dodatog salati. Kada oči zasuze pouzdan je znak da ren utiče na lečenje prehlade i kijavice.
-U 3 kašike narendanog rena i 2 kašike narendane crne rotkve usuti 5dl vinskog sirćeta, zatvoriti u flašu i držati 2 nedelje na toplom, uz povremeno mućkanje, procediti, natopiti vatu sa tečnošću i kvasiti nozdrve. Uz to se preporučuje da se pojedu po 2 češna belog luka, uz obroke.
-Dve kašike mešavine kamilice, lipe i nane preliti sa 2 dl ključale vode, nakon stajanja od 15 minuta procediti i dodati sok od pola limuna. Piti tri puta dnevno, pre jela.
-Kašiku cveta zove kuvati u 3 61 vode oko 20 minuta. Čaj se pije topao, dva puta dnevno. Dobar je i protiv prehlade i promuklosti.
-Isprati nozdrve sa zaslanjenom rakijom, najbolje komovicom.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *