lečenje alergijaAlergije je prilično teško kontrolisati, ali ukoliko je čovek uporan, mogu se postići fantastični rezultati. U svakom slučaju, treba imati na umu da lečenje alergija kortikoidima i antihistaminina ne rešava problem, već samo ublažava krizu.

Neke biljke mogu ublažiti alergijski proces. Svakako najpoznatija biljka za lečenje alergije je smilje (Helichrvsum spp.) kojem se dodaju šipak (Rosa canina) i koren čička -(Arctium lappa).
Od ove tri biljke treba napraviti čaj za lečenje alergije (uzeti jednaku količinu svake biljke); voda sa biljkama treba da vri pet minuta, a zatim čaj skloniti s vatre i ostaviti da odstoji desetak minuta kako bi se dobro apsorbovale lekovite supstance. Sem toga, postoje preparati na bazi smilja, ili borovih iglica, koji mogu biti korisni ukoliko se uzimaju dva do tri meseca.

Čak i tada je najvažnije da se izbegava izlaganje alergenima; recimo, ako je osoba alergična na kućnu prašinu, onda treba redovno da održava kuću čistom. Svakako da treba obratiti pažnju na ishranu, jer do alergija dolazi i zbog stranih proteina ili supstanci prisutnih u hrani kao što su konzervansi, aditivi, boje, itd.
Treba maksimalno smanjiti industrijsku hranu i što više se orijentisati na hranu ekološkog porekla, lišenu zagađivača, i u prirodnom stanju.

PREPORUKE ZA ISHRANU TOKOM LEČENJA ALERGIJE

Uopšteno govoreći, osobe koje pate od alergija treba da se drže sledećih uputstava:

Uzimati integralne namirnice koje nisu prošle obradu;
Uvesti raznovrsnu ishranu;
Menjati namirnice u ishrani;
Izbegavati namirnice koje izazivaju alergiju, u početku;
Izbaciti mleko i mlečne proizvode iz ishrane. Oni podstiču stvaranje sluzi
Izbaciti proizvode od pšenice jer sadrže gluten, protein koji izaziva alergiju. Mogu ih zameniti pirinač ili ovas;
Piti mnogo vode koja olakšava unutrašnje čišćenje;
Svesti na minimum ili čak izbaciti masnoće prilikom kuvanja ili prženja. Razumna količina prirodnih masti (devičansko ulje, izaziva alergiju, suvo voće, itd.) biće dovoljna da unesemo
esencijalne masne kiseline koje su nam neophodne.

HRANLJIVE NAMIRNICE I DOPUNE U ISHRANI

Ima mnogo hranljivih namirnica i dopuna koje mogu biti od koristi u lečenju alergije. Dopuna u obliku vitamina i minerala koja bi sadržala vitamine C i B5 i pantotensku kiselinu može u velikoj meri ublažiti alergijsku reakciju u mnogim slučajevima. Vitamin C sam za sebe takođe je dobra dopuna ishrani i mnogo je blagotvorniji kada se uzima u prirodnom obliku, zajedno sa prirodnim bioflavonoidima koji pojačavaju njegovo dejstvo. Čini se da vitamin A i cink smanjuju mogućnost alergijske reakcije i preventivno deluju protiv infekcija, naročito respiratornog sistema. Ostali minerali poput magnezijuma ili hroma, takođe su korisni za lečenje alergije.

Kalcijum i magnezijum su dopune koje bi takođe trebalo imati pri ruci kada nastupi alergijska kriza. Svaki od njih odvojeno – a zajedno još više – smanjuje intenzitet alergijske reakcije, mada je ne mogu sami eliminisati. Dnevna doza može da bude od 250 miligrama do jednog grama kalcijuma i upola manje magnezijuma. Izgleda da koncentrati različitih bioflavonoida smanjuju moguće alergijske procese. Flavonoidi su prisutni u sokovima mnogih vrsta voća i povrća intenzivne boje (kupina, dudinja, borovnica, ribizla, malina, mango, cvekla, grožđe, bundeva, slatki krompir). Hranljive namirnice tipa masti takođe su od suštinskog značaja za lečenje alergije; takva su ulja žutog noćurka (Oenothera biennis) i boražine (Borago officinalis), koja su bogata gamalinolefhskom (GLA) masnom kiselinom kao i ulje od semenki grožđa (Vitis vinifera), pa čine bitan deo lečenja. Lečenje mora biti dugotrajno, uz dozu od tri do šest kapsula dnevno. Biljna vlakna su od vitalnog značaja za detoksikaciju creva, naročito u slučaju zatvora. Da bismo uneli vlakna, ješćemo integralne žitarice (ukoliko postoji alergija na gluten, izbegavati žitarice koje ga sadrže), voće i povrće. Sem toga, možemo koristiti dopune u vidu mekinja (ali ne pšenične).

PREVENTIVNA ISPIRANJA NOSNIH DUPLJI

Ispiranju nosnih duplji pribegava se kada se alergija manifestuje u vidu prolećne ili jesenje kijavice. Može se ubrizgavati mlaki rastvor vode i soli (kašičica prirodne morske soli na 500cm3 vode); ukoliko postoji alergija na polen ili druge biljne proizvode, ne preporučuje se ispiranje biljnim čajevima. Za ispiranja nosnih šupljina koristi se mala kruška od kaučuka (može se naći u apotekama) mada postoje i finije sprave. Ispiranje treba obavljati deset dana zaredom. Ako su alergijski simptomi pretežno digestivni,bilo bi dobro svaka dva ili tri meseca uzimati dopunu u vidu laktobacila u farmaceutskoj obradi (kao prah Lactobacillus acidophillus), ili u prirodnom obliku, konzumirajući fermentisane namirnice, poput jogurta -ukoliko nam dijeta to dopušta. Prirodni fermentisani jogurt je svakako najlakše svarljiv mlečni proizvod za osobe koje pate od alergije; stoga, uvođenje mlečnih proizvoda u ishranu treba da počne baš sa jogurtom. Proces fermentacije mleka smanjuje količinu supstanci koje izazivaju alergiju.

LEKOVITO BILJE ZA LEČENJE ALERGIJA

Od lekovitih biljaka za lečenje alergija najviše se preporučuju piskavica (Trigonella foenum-graecum), kopriva (Urtica spp.), slatki koren (Glvcirrhiza glabra) i majčina dušica (Thvmus vulgaris). Takođe, mogu se pripremati čajevi na bazi mešavine različitog bilja, kao u sledećem primeru.

Jak čaj protiv alergije

Sastojci
Efedra, cela biljka (Ephedra spp.) Ehinacea, koren (Echinacea purpurea, E. Angustifolia) Kora od vrbe (Saiix alba)
Divizma, procvetale stabljike (Verbascum thapsus) Crna ribizla, list (Ribes nigrum)
Priprema i doziranje
Uzeti jednu do tri kašičice ove mešavine po šolji čaja; ostaviti infuziju da stoji najmanje deset minuta pre nego što se procedi. Dodati beli luk i bibera po ukusu. Efedra ima snažno dejstvo na vegetativni nervni sistem, zbog prisustva efedrina; ako vam se ukus čaja ne dopada, stavite duplo manju količinu biljne mešavine po šolji. Ovaj čaj se smatra lekom u hitnim slučajevima.

HOMEOPATIJA ZA LEČENJE ALERGIJA

Rastvor i doziranje zavise od osobe do osobe i obično se prilagođavaju receptu koji je prepisao lekar homeopata.

Allium cepa 30 CH. Homeopatski luk, koristan protiv svraba u očima i nosu.

Ammonium muriaticum 30 CH. Posebno je koristan kada je nos veoma zapušen, kada ne osećamo miris i ukus, ili pak imamo osećaj da nam trne vrh jezika.

Arsenicum album 30CH. Ukoliko postoji svrab ili iritacija u nosu, do poboljšanja
dolazi aagrevanjem ugrožene zone- ili inhaliranjem. Veoma česti simptomi alergije na razne supstance su umor, hladnoća u rukama i nogama.

Calcarea carbonica 30 CH. Koristi se za dete koje je bledo i previše se znoji, naročito u predelu glave, i u mnogim drugim situacijama, kao što je upala limfnih čvorova ispod donje vilice, ispod pazuha ili u preponama.
Ostali homeopatski lekovi su: Eufrazija, Hidrastis, izdrobljena so, šumarka, divlji ječam, tuja.

Četvorodnevni plan ishrane za otkrivanje alergena

Jede se isključivo sveža hrana, bez ikakve prerade i, po mogućstvu, ekološki uzgajana. Za osobe veoma osetljivog digestivnog sistema hrana će se pripremati u lakše svarljivom obliku (supe, pirei, sokovi).
Našem telu je potrebno četiri dana da se pročisti od prethodno unetih namirnica.

Preporučljive namirnice
Bademi, orasi, pinjoli, semenke suncokreta

Kako ovo nije dijeta za mršavljenje, količine namirnica nisu ograničene, mada se preporučuje umerenost u jelu.

Izbacićemo namirnice za koje sumnjamo da izazivaju alergiju, a posle četiri dana uvodićemo ih postepeno; tokom naredna 24 sata posle unošenja nove namirnice posmatraćemo da li dolazi do neke neprijatne reakcije ili ne. Da bismo pratili reakcije, svaki put se uvodi samo jedna namirnica na koju sumnjamo da izaziva alergiju; takođe je veoma važno proceniti kakvu vrstu reakcija izaziva svaka namirnica pojedinačno.

Budući da su veštačke boje, pesticidi ili hemijski alergeni česti uzročnici alergijske reakcije, unosićemo namirnice ekološki gajene i nepreradjene.

Ovakvi režimi ishrane generalno se praktikuju u vidu monoishrane, što znači da se određena namirnica unosi u velikim količinama, a ponekad i samo ona, kako bi se posle tri ili četiri sata mogla proceniti reakcija organizma. Tako se u jednom danu mogu proceniti različite namirnice, a ishrana posle toga može biti uravnotežena.

Uvek se prvo probaju blago alergenske namirnice, a kasnije pšenica, jaja, mleko, itd. Neke osobe, međutim, više vole da prvo probaju ove veoma riskantne namirnice. Tada će se namirnice uvoditi jedna po jedna, obično ne više od jedne nove dnevno, jer se u suprotnom mogu pobrkati rezultati. Ako jedna namirnica izazove alergijsku reakciju, izbaciće se iz ishrane tokom četiri do šest nedelja, pre nego što se ponovo proba, kako bi se smanjio nivo antitela i doživeo manji imunološki stres.

Većina osoba zna uzročnike svoje alergije na hranu: jedni ne podnose škampe, drugi kožu breskve… Ipak, još uvek ima mnogo onih koji pate od alergije a ne znaju uzročnike. Privremeni prestanak unošenja neke namirnice smanjuje alergijski odgovor na nju, jer se na taj način smanjuje količina antitela, a samim tim i mogućnost reakcije organizma kada osoba ponovo počne da jede istu namirnicu. Stoga dobra alergijska dijeta podrazumeva da se s vremena na vreme menjaju namirnice, da se jedne izbace iz ishrane tokom nekoliko meseci i zamene drugim, u skladu sa određenim godišnjim dobom.

Važno je stalno imati pri ruci sveščiću u koju ćemo zapisivati vrstu hrane koju smo uneli, datum i kakve je reakcije izazvala. Ukoliko ne zabeležimo neznatne, ali učestale simptome, oni će nam promaći nezapaženo. Takođe treba beležiti i puls.

Metod za procenu alergijskih reakcija je merenje učestalosti pulsa, odnosno otkucaja srca. Ako redovno merimo puls i znamo svoj uobičajeni broj otkucaja, moći ćemo da otkrijemo svaku promenu. Alergije na hranu izazivaju ubrzan rad srca i samim tim povećan broj otkucaja. Povećanje od preko dvanaest ili četrnaest otkucaja u minutu,
u odnosu na normalan ritam, posle unošenja nove namirnice, može biti znak alergijske reakcije. Puls treba izmeriti pre jela, pet minuta posle jela i potom na četvrt sata u sledećem satu ispitivanja.