Laringitis lečenje biljemLaringitis je zapaljenje sluzokože grkljana odnosno grla. Promuklost, bolovi u ždrelu i otežano disanje najčešći su simptomi. Uzročnici laringitisa su hladan vazduh, duvanski dim, prašina i infekcije…

Salate, voće i povrće, kao i belančevinasta hrana treba da budu pretežno zastupljeni u jelovniku kad se pojavi laringitis, a treba smanjiti korišćenje skrobne hrane, šećera i slatkiša, alkoholnih pića i pušenje.

Receptura za lečenje laringitisa biljem
-Sveže isceđeni sok limuna, sa malo meda, treba piti što češće, jer ublažava napade i pomaže bolje disanje.
-Po 2 kašike meda i jabukovog sirćeta razmutiti u čaši mlake vode i uzimati po potrebi. Ovo jača sluzokožu grla i nosno-ušne šupljine, a takođe poboljšava cirkulaciju krvi.
-Žvakati sirovi crni luk ili praziluk. Još jače dejstvo ima beli luk, kada se žvaće. Beli luk žvakati po 1 češanj na svaka 2 sata — ima ču-desno dejstvo na stišavanje laringitisa.

-Čaj od žalfije (kadulje) sa medom može se piti umesto drugog pića. Koristan je za lečenje laringitisa i čaj od koprive sa malo nane: 30 g ove mešavine sipati u pola litra ključale vode, ostaviti 10 minuta poklopljeno, ocediti i piti po želji.

-Grgoljenje sa razblaženim jabukovim sirćetom: 2 kašičice sirćeta, 2 kašičice soli i kašičicu karija ili paprike u prahu usuti u 2 dl tople vode i od te tečnosti koristiti po čašicu za grgoljenje do zadnjeg dela ždrela. Korisno je i oblaganje grla maramicom natopljenom jabukovim sirćetom.

– Grgoljenje sa slanom vodom ili limunovim sokom veoma je korisno za ublažavanje laringitisa.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *