lamisil lek

Šta je lamisil (terbinafin)?

Lamisil ili terbinafin predstavlja lek koji se koristi za lečenje gljivica na noktima i drugih gljivičnih infekcija kao što je atletsko stopalo. Ovaj lek može se primenjivati i za lečenje gljivice tinee, infekcija skalpa, svraba, atletskog stopala i drugih gljivičnih infekcija. Lek se može primenjivati oralno ili u vidu topikalnih sredstava pudera, krema ili spreja.

Lamisil pripada antifungalnoj grupi lekova, dakle zaustavlja rast gljivica. Topikalna verzija (krema) ovog leka odobrena je 1993. godine, a oralne tablete 1996. godine. Lek se proizvodi u farmaceutskoj kući Novartis.

lamisil lek

Upozorenja:

Neke osobe pod uticajem primene tableta lamisila mogu razviti teška oštećenja jetre koja zahtevaju transplantaciju iste. Ova oštećenja potencijalno mogu dovesti do smrtnog ishoda. Ipak, štetni efekti uzimanja lamisila uglavnom se javljaju kod osoba koje pate od nekog ozbiljnog oboljenja. Ukoliko uočite bilo kakve promene u funkcionisanju jetre, obratite se lekaru. Simptomi mogu uključivati:

-bol u gornjem abdominalnom delu
-pojavu mučnine
-svrab
-gubitak apetita
-prisustvo tamno obojenog urina
-glinenu boju stolice
-žutu nijansu očiju i kože

Neuzimanje redovnih doza leka Lamisil može izazvati rizik od pojave budućih gljivičnih  infekcija rezistentnih na ovaj lek.

Prilikom upotrebe leka za gljivice Lamisil, pridržavajte se lekarskih uputstava. Takođe, morate informisati lekara ako ste bolovali ili bolujete od sledećih bolesti:

-bubrežnih oboljenja
-bolesti jetre
-sindroma stečene imunodeficijencije (SIDA)
-depresije
-autoimunih oboljenja poput lupusa i psorijaze

Ukoliko Lamisil koristite za lečenje oboljenja noktiju ili gljivičnih infekcija nokta, znajte da se tragovi gljivičnog oboljenja mogu zadržati i par meseci nakon završenog tretmana, kao i da je neophodno da prođe određeni vremenski period do nicanja novog nokta.

Pre primene lamisila, obavestite lekara ukoliko ste alergični na neki lek, ili pak patite od drugih vidova alergija. Lekar može zahtevati učestala testiranja krvi za proveru funkcije jetere tokom uzimanja lamisila.

Trudnoća i Lamisil

Lamisil se nalazi na FDA listi lekova, što znači da je bezbedno koristiti ga tokom trudnoće. Ipak, ukoliko ste u mogućnosti, koristite ovaj lek nakon porođaja. Recite lekaru ukoliko ste trudni ili planirate trudnoću. Lamisil ne bi trebalo koristiti tokom dojenja, zato što se štetni sastojci mogu naći u majčinom mleku i time ugroziti dete.

Neželjeni efekti primene leka Lamisil

U slučaju da uočite bilo koje od dole navedenih neželjenih efekata, obratite se lekaru:

-sindrom uznemirenog stomaka
-dijareja
-bol u stomaku
-osip, svrab ili pojavu koprivnjače.
-promene u ukusu ili gubitak istog.

Ozbiljna neželjena dejstva upotrebe leka za gljivične infekcije Lamasil

Ukoliko primetite neke sledećih simptoma, obavezno se javite lekaru:

-konstantna uznemirenost stomaka
-depresija ili promene u raspoloženju
-bol u grudima ili nepravilan rad srca
-povraćanje, groznica, bol u grlu i druge znake infekcije
-pojavu ozbiljnog osipa na koži sa tendencijom pogoršanja
Interakcijska dejstva lamisila sa drugim lekovima

Pre započinjanja terapije lamisilom, potrebno je da obavestite svog lekara o svim prepisanim, neprepisanim, ilegalnim, rekreativnim, biljnim, nutritivnim medikamentima ili dodacima koje unosite. To se posebno odnosi na:

-lekove protiv krvnog pritiska poput varfarina (kumadin)
-antidepresive kao što su amitriptilin (elavil), amoksapin (asendin), klomipramin (anafranil), dezipramin (norprmin), doksepin (adapin, sinekvan), imipramin (tofranil), nortriptilin (aventil, pamelor), protriptilin (vivaktil) i trimipramin (surmontil).
-beta-blokatore poput kao atenolola (tenormin), labetalola (normodin), metoprolola (Lopresor, Toprol XL), nadolola (korgard), i propranolola (inderal).
-Cimetidin (tagamet).
-Lekove za supresiju imunog sistema kao što je azatioprin (imuran), ciklosporin (neoral, sandimun), metotreksat (reumatrek), sirolimus (rapamun) i takrolimus (prograf).
-Rifampin (rifadin, rimaktan).
-Selegilin (eldepril).

Lamisil i alkohol

Treblo bi izbegavati konzumiranje alkohola prilikom upotrebe leka Lamisil. Svakodnevni unos alkoholnih doza može izazvati pojavu neželjenih efekata lamasila. Informišite se kod lekara o mogućim interakcijama.

Klonite se konzumacije kofeinskih napitaka poput kafe, koka-kole, čaja tokom terapije lamasilom. Izbegavajte preterano izlaganje sunčevim zracima, i nanosite kremu sa zaštitnim faktorom prilikom izlaganja istom.

Doziranje lamasila (terbinafina)

 

Topikalna primena: topikalna sredstva (kreme, gelovi, sprejevi, praškovi ili rastvori) nanose se na obolelo mesto jednom ili dva puta nedeljno.

Tablete: obično se prepisuje 250 mg oralnih tableta za lečenje gljivičnih infekcija noktiju. Savetuje se uzimanje jedne tablete dnevno tokom perioda od šest nedelja za trtman gljivica na prstima, a primena jednom dnevno tokom dvanaest nedelja za lečenje gljivičnih oboljenja nožnih prstiju. Tabletu unesite sa punom čašom vode, istovremeno pažljivo sledeći uputstva za pravilan unos i doziranje leka.

Lamisil u vidu granula primenjuje se u lečenju gljivičnih infekcija folikula dlake kod dece starije od tri godine. Granule bi trebalo dodavati u kašiku od pudinga ili krompir pirea i gutati. Granule se ne bi smele kombinovati sa jabukama, voćnim sokovima ili drugim kiselim namirnicama.

Šta učiniti ukoliko propustite redovnu dozu lamisila?

Unesite svoju dozu leka odmah kad se setite da ste je zaboravili. Međutim, ukoliko se približilo vreme za uzimanje naredne doze, ne činite to, već nastavite sa ustaljenim režimom unosa. Ne uzimajte dodatnu dozu da biste nadoknadili prethodnu.

Lamisil sprej

Lamisil sprej koristi se za opuštanje, ublažavanje svraba, peckanja kao i umirivanje kožnih infekcija nastalih usled gljivičnih infekcija. Lamisil sprej predstavlja topikalno antifungalno sredstvo koje efikasno eliminiše gljivice.

Kako koristiti Lamasil sprej?

Pri upotrebi spreja pridržavajte se lekarskih uputstava. Proverite na etiketi sredstva precizna uputstva za doziranje. Očistite ugroženo područje sapunom i vodom, i dobro ga osušite pre primene spreja.

Ukoliko sprej primenjujete za lečenje atletskog stopala obavezno nanesite isti na predeo između prstiju. Nosite udobnu i komotnu obuću tokom tretmana gljivičnog oboljenja stopala, i menjajte čarape redovno. Perite ruke odmah nakon upotrebe spreja, osim ako ruke nisu bile predmet tretmana.

Ukoliko želite da se u potpunosti rešite gljivične infekcije, koristite lamisil sprej tokom celog tretmanskog toka. Propuštenu dozu lamisil spreja nadoknadite u što kraćem vremenskom roku. Ukoliko se bliži vreme naredne doze, ne činite to, već nastavite sa standardnim rasporedom unošenja doza. Nemojte uzimati dve doze. Za bilo kakve dileme u vezi sa primenjivanjem lamisil spreja posavetujte se sa lekarom.