kvrzice na dojci u trudnoci

Kvržice u dojkama tokom trudnoće su česta pojava. Veoma je važno da ne paničite, jer je u najvećem broju slučajeva ovaj problem bezazlen.

Tokom trudnoće se javlja mnogo promena u telu žene, a nije u pitanju samo beba koja raste u materici. Tokom devet meseci pre porođaja, telo se priprema za laktaciju. Zato nije neobično kada se tokom trudnoće pojavi čvorić u dojkama. Ovi čvorići su najizraženiji tokom poslednja tri meseca trudnoće. Ovde je važno napomenuti da kvržice u grudima, iscedak iz bradavica i slične pojave tokom trudnoće u najvećem broju slučajeva nisu razlog za brigu.

Tokom trudnoće se mlečni kanali pripremaju za dojenje, tako da dojke postaju veće i teže, pošto se u njima nalazi više tečnosti. Obično su veoma osetljive. U određenim slučajevima su i vene na dojkama izraženije. Tamnije vene su rezultat jače cirkulacije u dojkama. Ponekad se već tokom drugog tromesečja javlja i žut, gust iscedak iz bradavica. Čvorići u dojkama se mogu javiti tokom trudnoće, kao i pre ili tokom menstruacije. Ove kvržice se nalaze blizu bradavica, obično na gornjoj strani dojke.

kvrzice na dojci u trudnoci

Uzroci kvržica u dojkama tokom trudnoće

Najčešći uzrok stvaranja kvržica u dojkama kod trudnica je oticanje mlečnih žlezda. Ovo oticanje dovodi do toga da dojke imaju skoro čvornovatu strukturu. Kvržice koje se tokom trudnoće javljaju u dojkama ponekad stvaraju i bolove, jer one blokiraju mlečne kanale. Mada su ponekad ovi čvorići osetljivi i crveni, to nije razlog za brigu, jer je ova pojava česta kod trudnica. Obično tople obloge i masaža olakša stvari za samo par dana.

U retkim slučajevima se mogu javiti i male kesice pune tečnosti, tj. ciste na dojkama. Ciste na dojkama su česte kod žena starijih od 35 godina. Obično se uvećaju i postanu bolne. Ciste se često javljaju na obe dojke i u najvećem broju slučajeva, nije potreban nikakav tretman jer nestaju same od sebe. Ako ne nestanu, radi se drenaža ciste.

Kvržice u dojkama mogu biti i adenomi, čest problem kod trudnica i dojilja. U slučaju adenoma dojke, čvorići su bliži površini kože i lako se napipaju. Tvrde kvržice tokom dojenja su obično adenomi. Mada su tvrdi, ovi čvorovi su odetljivi na dodir. Obično su okruglog oblika i lako se pomeraju. U nekim slučajevima su ove kvržice bolne, u drugima nisu. Adenomi najčešće nestaju sami od sebe, ali ako su uporni, otklanjaju se hirurškim putem.

Kod samo 0.01-0.03 posto obolelih od raka dojke dijagnoza je postavljena tokom trudnoće. Ovo je obično slučaj kada je žena u kasnim tridesetim ili ranim četrdesetim godinama. To možemo pripisati činjenicom da starije žene imaju veći rizik da obole od raka dojke.

Mada su u najvećem broju slučajeva kvržice i čvorovi u dojkama tokom trudnoće benigni, jako je važno da idete na redovne preglede teokom čitave trudnoće. Ako ste napipali čvorić u dojci i uplašili se, odmah idite kod lekara. Ako je potrebno, lekar će vas poslati na mamografiju ili ultrazvuk kako bi se isključila mogućnost malignog oboljenja.