protiv psorijazePsoriaza je bolest koja često prati obolele osobe čitav život. Postoji nekoliko terapija, koje su uglavnom agresivne, ali ipak obolelima čine život lakšim….

Apsolutno sigurne činjenice o nastanku psoriaze ne postoje.Pretpostavlja se da je nasledni faktor presudan.Psoriaza se manifestuje kao hipeprodukcija ćelija kože.
Što se tiče okidača bolesti, postoji čitav niz mogućih uzroka: beta blokatori (lekovi koji se koriste u lečenju visokog pritiska i bolesti srca), lekovi protiv malarije, antidepresivi… Čak i grip može biti uzročnik psoriaze, kao i angina i bronhitis, ali i stres. Ko, na primer, stalno radi i živi pod tenzijom, slabi imuni sistem, a to može dovesti do pojave psoriaze.
Psoriaza često prati obolele čitav život, sa takozvanim “šubovima” (pogoršanjima bolesti), iako trajanje, kao i učestalost šubova, variraju od slučaja do slučaja, postoje zajednički imenitelji za jačinu šuba.

Kako ćete prepoznati psorijazu?
Psoriaza se najčešće javlja na kolenima, laktovima i koži glave. Ove fleke na koži imaju crvenu boju, a prekrivene su belom peruti. Obolela mesta su obično mala i tačkasta.Mogu biti i veličine dlana. Naročito je težak oblik psoriaze na šakama. Koža najčešće ne svrbi. Crvena mesta su često puna sitnih plikova. Ili je koža bolno oštećena. Za obolele je veliki hendikep taj što i drugi vide od čega oni boluju, zbog čega se javljaju i psihički problemi i kompleksi.
Kod trećine pacijenata obolelih od psorijaze napadnuti su i nokti. Nokti postaju zadebljali i mogu biti žuto-bele
boje.

Šta koristiti protiv psorijaze?
Osobe obolele od psoriaze treba dosta vremena da provode na suncu. Sunčanje je veoma delotvorno, ali treba voditi računa o tome da koža ne pregori. Veoma je važno da koža uvek bude glatka. U tom smislu najviše pomažu kupke protiv psorijaze.

Kupke i preparati protiv psorijaze
Na primer, kupka od mleka i ulja (u vodu za kupanje sipati čašu mleka i 2 kašičice maslinovog ulja). Takođe je važno da se koža redovno maže losionom ili uljem za telo.
Od koristi je i šampon na bazi katrana. Sredstva na bazi katrana generalno poboljšavaju stanje kože. Kada je psoriaza naročito uporna, preporučuje se kombinacija sredstava sa katranom i UV zračenja. Preparatom na bazi katrana namazati kožu dva do tri puta dnevno. Pre zračenja se koža mora ponovo očistiti. I ova, kao i sve druge ozbiljne terapije, zahteva strpljenje. U većini slučajeva dolazi do poboljšanja posle nekoliko nedelja (terapija u prošeku traje oko 6 nedelja).

Šta zvanična medicina nudi protiv psorijaze?
Kombinacija leka Methoxsalena i UV zračenja daje dobre rezultate. Ovaj lek u vezi sa zračenjem sprečava stvaranje naseobina psoriaze. Terapija (četiri puta nedeljno) nije bez ikakvog rizika. Kod duže primene dolazi do oštećenja kože. Samim tim se povećava i rizik od raka kože. Stoga se ova terapija peporučuje samo kod teških slučajeva.
Terapija lekom Etretinatom takođe ima neželjena dejstva (sušenje usta, suve, ispucale usne. opadanje kose, krvarenje iz nosa, svrab). Pravo dejstvo leka se nekad ispolji tek posle nekoliko nedelja. U veoma teškim slučajevima, kada ništa drugo nije pomoglo, pacijenti se mogu lečiti Methotrexatatom (lekom koji se koristi u lečenju raka i ima veoma jaka sporedna dejstva).
Kreme na bazi kortizona obično brzo poboljšavaju tegobe. Na žalost, iskustvo je pokazalo da se bolest po završetku terapije vraća u još jačem obliku.

Pomoć iz prirode protiv psorijaze
Postoji čitav niz biljnih preparata koji pomažu kod psoriaze. Na primer: sastojci suncokreta u vidu kapi ili masti, laneno ulje, kao i čaj od lišća maline.
Slane kupke se smatraju veoma uspešnim kod psoriaze. Kupke sa solju iz Mrtvog Mora takođe mogu da pomognu, kao i kreme od ulja žutog noćurka.
Mnogi od biljnih preparata drže se u tajnosti, ali je činjenica da postoje travari koji psoriazu uspešno leče. U lekovite sastojke spadaju već pomenuto ulje žutog noćurka, ekstrakti jedne vrste kaktusa, ulje od lososa (punog Omega 3 masnih kiselina), retinil acetat, ekstrakt hrastove kore i sl. U svakom slučaju, ove sastojke ne možete sami pomešati, već morate znati tačnu razmeru.

Statistike
Samo u Nemačkoj ima oko 15 miliona osoba obolelih od psoriaze. Psoriaza nije zarazna, ali je verovatno nasledna. Samim tim, ako jedan od roditelja pati od psoriaze, rizik da dete oboli iznosi 25 odsto. Ukoliko oba roditelja pate od psoriaze, rizik za dete je između 60 i 70 odsto. Psoriaza se najčešće javlja u šubovima (sa pogoršanjima bolesti). Postoje periodi kada bolest miruje, a zatim se naglo pogorša, iako povod za pogoršanje nije uvek prepoznatljiv.