đumbir, limun, beli luk, prirodni lekovi

Postoje neki kućni lekovi za herpes , čiji efekat je brz i delotvoran. U slučaju jednostavnog herpesa, lečenje antivirusnim lekovima često nije neophodno, ponekad će poslužiti ulje čajevca med i dr.

Koji kućni lekovi pomažu kod herpesa?

Od meda preko ulja čajevca do matičnjaka – postoji mnogo kućnih lekova za herpes . Oni koji su pogođeni obično ih koriste kada žele brzo da se otarase herpesa.

Kućni lekovi za herpes su razumna alternativa lekovima za bezopasne slučajeve herpesa na usnama ili nosu , možda i u predelu genitalija.

Međutim, ako se herpes pojavi prvi put ili na delovima tela kao što su oči ili usta, važno je potražiti savet lekara, posebno ako je zahvaćeno dete ili trudnica.

Saveti zlata vredni

Ali bez obzira koji kućni lek za herpes izaberete i gde se herpes razvija, važno je da obratite pažnju na sledeće.

Da biste sprečili dalje širenje virusa , generalno je preporučljivo da se pridržavate sledećeg:

Nanesite odgovarajuću supstancu na pamučni štapić.

Nanesite domaći lek na zahvaćeno područje, a ne direktno prstima.

Štapić bacite nakon jedne upotrebe.

Nakon toga dobro operite ruke.

Ako vodite računa o higijeni i unapred se informišete o upotrebi kućnih lekova, velike su šanse da se izlečite bez da idete kod lekara.

Upotreba kućnih lekova koji su efikasni ali mogu imati svoja ograničenja. Ako simptomi traju duže vreme, ne popravljaju se ili se čak pogoršavaju, uvek se obratite lekaru.

Žalfija – pirodni saveznik u lečenju herpesa na usni

Žalfija, poznata i kao Salvia officinalis, je lekovita biljka koja ima antimikrobna i protivupalna svojstva. Njeni aktivni sastojci mogu pomoći u suzbijanju virusa herpesa i ublažavanju svraba, peckanja i bola koji prate ovo oboljenje.

Možete koristiti žalfiju kao čaj za ispiranje ili napraviti oblog od njenih suvih listova kako biste ubrzali proces zaceljivanja i umanjili neprijatne simptome.

Ipak, važno je konsultovati se sa lekarom ili farmaceutom pre upotrebe zalfije kako biste bili sigurni da je prava opcija za vas i da nema kontraindikacija sa nekim drugim lekovima koje možda koristite.

Med za herpes

Med sadrži takozvane antimikrobne supstance, odnosno one koje ubijaju bakterije i viruse i sprečavaju njihovo razmnožavanje.

Čim herpes postane primetan, na primer na usni, nanesite malo meda na zahvaćeno mesto. Pošto med zatvara i slobodna mesta kod herpesa, smanjuje širenje virusa a samim tim i rizik od infekcije.

Manuka med

Za manuka med se kaže da je posebno efikasan. Ovaj med dolazi uglavnom sa Novog Zelanda i potiče od cvetova mirte iz Južnog mora.

Ovaj med ima  aktivni sastojak metilglioksal koji je odličan za sprečavanje širenja I napredovanaj herpesa.

Manuka med nije odobren kao gotov lek, ali je dostupan na recept u apotekama. Neke apoteke ili specijalizovane prodavnice nude Manuka med kao hranu.

Propolis

Još jedan pčelinji proizvod sa antimikrobnim dejstvom je propolis.

Međutim, potencija može biti veoma različita. Jer sastav propolisa zavisi od raznih faktora kao što su vrsta pčele, godišnje doba i region. Propolis nije zvanično odobren kao lek, ali se prodaje kao dodatak ishrani ili kozmetika.

Ulje čajevca za herpes

Čajevac je drvenasta biljka poreklom iz Australije.

Njeno ulje ima antimikrobni efekat pa tako je pogodno kod herpesa na ustima. Pre pojave antibiotika, ulje čajevca je bilo deo svih kompleta prve pomoći koje su koristile australijske trupe. Dezinfekcioni efekat ulja čajevca bio je poznat već krajem 18. veka.

Ulje čajevca je najefikasniji način za borbu protiv herpesa ako ga nanosite na zahvaćeno područje što je ranije moguće i u redovnim intervalima. Koža dobro upija razblaženo ulje čajevca i sprečava se razmnožavanje virusa.

Rana primena ove supstance, čak i sa prvim simptomima kao što su svrab ili peckanje, može sprečiti izbijanje herpesa.