Slika žene koja se drži za glavu jer je primetila krvarenje u trudnoći

S nestrpljenjem iščekujete dolazak vašeg mališana na svet. Pripreme su u punom jeku i osećate neopisivu radost. Ali, odjednom, primećujete krv. Strahovi počinju da vas obuzimaju. Da li je situacija zaista toliko ozbiljna? Da li je moguće da je krvarenje u trudnoći normalna pojava? Ili bi trebalo da budete zabrinuti? U ovom tekstu ćemo pružiti odgovore na oba pitanja, ali ćemo i razjasniti najčešće uzroke krvarenja u trudnoći — sve to kako bismo vam pomogli da bolje razumete šta se dešava sa vašim telom!

Da li je krvarenje u trudnoći normalno?

Razumemo vašu zabrinutost, zato ćemo odmah preći na suštinu. Da, krvarenje u trudnoći može biti uobičajena pojava. Ali, istovremeno, može biti i alarm za uzbunu. Kako onda odrediti kada je pravo vreme da se konsultujete sa lekarom? Odgovor je jednostavan: svako krvarenje tokom trudnoće zahteva posetu lekaru, upravo zato što, bez određenih testova, nije moguće sa sigurnošću utvrditi da li je uzrok krvarenja bezopasan ili ne.

Najčešći uzroci krvarenja u trudnoći

Kao što možete da zaključite, niko sem lekara vam ne može sa sigurnošću reći zbog čega je došlo do krvarenja. Ipak, u nastavku se nalazi nekolicina najčešćih uzroka istog.

#1 Implantacija

Nakon implantacije, postoji mogućnost nastanka takozvanog implantacionog krvarenja koje tipično ne izaziva zabrinutost kod budućih majki. Zašto? Zato što se javlja pre nego što većina žena sazna da je trudna. Ova vrsta krvarenja je normalna i nastaje kada se oplođena jajna ćelija usidri u sluzokožu materice. Obično se javlja u vreme kada bi trebalo da počne menstrualni ciklus, ali je, zapravo, jedan od prvih znakova trudnoće. Upravo zbog toga ga mnoge žene pogrešno tumače kao početak menstruacije.

Samo krvarenje je obično blago i kratko, a može biti od svetlo ružičaste do smeđe boje. Međutim, razlikuje se od menstrualnog krvarenja po količini i trajanju. Mnoge žene ga opisuju kao tačkasto krvarenje koje ne zahteva upotrebu uložaka ili tampona. Takođe se ne javlja kod svih žena.

#2 Vanmaterična trudnoća

Vanmaterična trudnoća je retka, ali predstavlja stanje koje zahteva hitnu medicinsku intervenciju. Ova vrsta trudnoće nastaje kada se oplođena jajna ćelija usidri izvan materice, najčešće u jednom od jajovoda. Ona ne samo da ugrožava život trudnice, već je i nemoguće izneti je do kraja.

Prvi simptomi vanmaterične trudnoće mogu biti slični onima kod normalne trudnoće. Međutim, kako ona napreduje, mogu se javiti i drugi simptomi kao što su:

  • Bolovi u stomaku ili karlici sa jedne strane
  • Krvarenje koje nije karakteristično za trudnoću (može biti crvenije ili vodenastije nego što se očekuje)
  • Opšti simptomi poput vrtoglavice ili čak gubitka svesti

#3 Infekcija

Infekcije tokom trudnoće mogu zahvatiti različite delove reproduktivnog sistema, poput grlića materice i vagine, a neke od njih mogu uticati i na samu matericu. Ove infekcije, pored krvarenja, mogu dovesti i do drugih simptoma kao što su bol, svrab, peckanje, ili neuobičajen iscedak. Kada su u pitanju konkretne infekcije, tu su, između ostalog, bakterijske vaginoze, seksualno prenosive bolesti (npr. hlamidija i gonoreja), ili infekcije urinarnog trakta. Ipak, važno je naglasiti da se ove infekcije obično uspešno leče ukoliko se na vreme dijagnostifikuju.

#4 Biohemijska trudnoća

Biohemijska trudnoća, koja se često naziva i veoma rani spontani pobačaj, predstavlja još jedan mogući uzrok krvarenja u ranoj trudnoći. Trudnoća se smatra biohemijskom kada prestane da se razvija pre nego što se može uočiti ultrazvučnim pregledom. Kao rezultat toga, dolazi do gubitka trudnoće vrlo brzo nakon implantacije. Simptomi biohemijske trudnoće mogu biti slični onima koji se javljaju tokom menstrualnog ciklusa, što otežava njeno prepoznavanje. Zbog toga mnoge žene nikada ni ne saznaju da su bile u drugom stanju.

#5 Ginekološki pregled

Ginekološki pregledi i neke medicinske procedure, poput Papa testa ili kolposkopije, mogu povremeno dovesti do krvarenja kod trudnica. Ovo se događa jer je tokom trudnoće cerviks (grlić materice) bogat krvnim sudovima i može biti osetljiv na dodir ili pritisak. Zbog toga, čak i najmanja iritacija tokom pregleda može izazvati krvarenje. Srećom, ono nije opasno ni za majku ni za bebu i obično je vrlo blago.

#6 Seksualni odnos

Do krvarenja nakon seksualnog odnosa dolazi iz istog razloga kao i nakon ginekološkog pregleda. Ono je najčešće blago i ne treba da bude razlog za brigu.

#7 Hematom

Jedan od manje poznatih, ali potencijalno uznemirujućih uzroka krvarenja u trudnoći jeste razvoj hematoma, odnosno krvnog ugruška, unutar materice ili između materice i posteljice. Hematom može nastati usled delimičnog odvajanja posteljice od zida materice, što omogućava malu količinu krvi da se nakupi i formira ugrušak. Ovo stanje se često dijagnostifikuje tokom rutinskog ultrazvučnog pregleda.

Simptomi koji mogu pratiti hematom podrazumevaju vaginalno krvarenje, koje može varirati od blagog do teškog, bol u stomaku ili leđima, te osećaj pritiska u karlici. Važno je napomenuti da prisustvo hematoma ne znači nužno da će trudnoća imati negativan ishod. Mnogi hematomi se sami rastvore bez ikakvog tretmana, a trudnoća nastavi normalno. Međutim, u nekim slučajevima, hematomi mogu predstavljati rizik za trudnoću, posebno ako su veliki ili uzrokuju znatno odvajanje posteljice.

#8 Placenta previa

Placenta previa predstavlja stanje u kojem se posteljica nalazi veoma nisko u materici, često prekrivajući cervikalni otvor (grlić materice), što može izazvati krvarenje, posebno u drugoj polovini trudnoće kada se obično otkriva tokom redovnog ultrazvučnog pregleda. Placenta previa može biti totalna, kada potpuno prekriva cervikalni otvor, ili parcijalna, kada ga delimično prekriva.

Krvarenje izazvano placentom previom nastaje iznenada, često tokom noći, i nije praćeno bolovima. Iako se tipično spontano zaustavlja, ponovljene epizode krvarenja su česte. Štaviše, u nekim slučajevima, krvarenje može biti veoma intenzivno, što zahteva hitnu intervenciju.

#9 Ruptura materice

Iako je veoma retka, ruptura materice može da ugrozi život majke i njenog nerođenog deteta. U pitanju je stanje koje se odlikuje pucanjem zida materice, a javlja se u kasnijim fazama trudnoće ili tokom porođaja. Češće je kod žena koje su prethodno imale carski rez ili neku drugu vrstu zahvata na materici.

U simptome rupture materice spadaju:

  • Iznenadni i intenzivni bol u stomaku
  • Vaginalno krvarenje
  • Brzo smanjenje fetalnih pokreta
  • Promene u fetalnom otkucaju srca koje detektuje monitoring tokom porođaja

Kod sumnje na rupturu materice se obično obavlja hitan carski rez u cilju spašavanja života majke i bebe.

#10 Spontani pobačaj

Spontani pobačaj, odnosno gubitak trudnoće koji se desi sam od sebe pre 20. nedelje, nije neobična pojava. Zapravo, smatra se da između 10% i 20% trudnoća završi na ovaj način. Prvi znaci koji mogu upućivati na isti često podrazumevaju krvarenje, bolove u leđima ili stomaku, kao i grčeve.

Povezanost između spontanih pobačaja i problema sa zgrušavanjem krvi, poznatih kao trombofilije, već je dobro dokumentovana u medicinskoj literaturi. Posebno su ugrožene žene sa naslednim oblicima trombofilije. Međutim, problem je što mnoge od njih i nisu svesne da imaju ovo stanje dok ne dožive pobačaj. Zbog toga je veoma važno, u fazi planiranja porodice, proveriti da li postoji prisustvo ikakvih faktora trombofilije koji bi mogli prouzrokovati komplikacije tokom trudnoće.

Ukoliko su faktori trombofilije prisutni, to znači da telo ima sklonost ka abnormalnom formiranju krvnih ugrušaka. Ako do njihovog stvaranja dođe, postoji mogućnost da će ometati normalan protok krvi do ploda, što može rezultirati nedovoljnim snabdevanjem bebe hranljivim materijama i kiseonikom. Zato su trudnice koje nose genetičke faktore trombofilije pod većim rizikom od spontanih pobačaja. Srećom, savremena medicina nam donosi analize pomoću kojih je moguće utvrditi da li majka nosi genetičku predispoziciju za stvaranje krvnih ugrušaka. Ako se zaključi da to jeste slučaj, tipično se pristupa medikamentoznoj terapiji koja pomaže da se smanji rizik od komplikacija i iznese zdrava trudnoća.

Ostanite pribrani uprkos krvarenju

Teško je ne paničiti kada primetite krvarenje u trudnoći. Ipak, pre nego što pomislite na ono najgore, obratite se lekaru. Iako nije svako krvarenje znak za uzbunu, važno je da svaki simptom shvatite ozbiljno i konsultujete se sa stručnjakom. Samo na taj način ćete biti sigurni da ste uradili sve što je u vašoj moći za zdravlje i bezbednost vas i vaše bebe.

Meta opis: Krvarenje u trudnoći je noćna mora budućih mama. Ali, da li je ono zaista razlog za paniku ili sasvim obična pojava? Istražimo zajedno!