rak zeluca

Krvarenje iz želuca može da se ispolji povraćanjem krvi ili izbacivanjem krvi preko stolice. Pri krvarenju preko usta obično se u snažnom mlazu izbaci, povrati, velika količina krvi. Tome prethode obično jaki bolovi u trbuhu…
bol u zelucu
Povraćanje krvi iz želuca je odmah praćeno teškim poremećajem opšteg stanja bolesnika. Prvo, to je vrlo dramatična, impresivna situacija, pa su i bolesnik i okolina prestrašeni pa čak izbezumljeni. Drugo, zbog naglog gubitka velike količine krvi dolazi do mućenja svesti, jakog bledila, krajnje malaksalosti, ubrzanog pulsa, pada krvnog pritiska. Zbog šoka (usled iskrvavljenosti) može da dođe do nagle smrti. Krvavljenje iz želuca može da se zaustavi i samo pod uticajem transfuzije, tako da se bolesnik oporavi.

Krvavarenja iz želuca mogu biti manja, tako da bolesnik u više navrata povrati sve u svemu oko 1/2 litra krvi. Zavisno od količine povraćene krvi bolesnik će pokazivati ili neće pokazivati znake iskrvavljenja.

Krvarenje nastaje zbog prskanja zida nekog krvnog suda želuca. Ređe se povrati prvo malo crne krvi, a potom crvene. Ima bolesnika koji povraćaju male količine krvi crne kao talog od kafe, dok u gornjem slučaju povraćanja krvi nastupe zbog naglog punjenja želuca krvlju iz nekog prsnutog suda i veća masa krvi rasteže želudac izazivajuči nadražaj na povraćanje.

U drugom slučaju krv curi u slabom mlazu, skuplja se i stoji izvesno vreme u želucu, tako da na nju deluju želudačni sokovi Otuda ova krv dobije crnu boju. Povraćanje ovih crnih masa biva obično ujutru. Takva krvavljenja su karakteristična za rak želuca.

Krvarenje iz zeluca preko stolice
Krvavarenja preko stolice mogu biti različitog intenziteta. Ima masivnih krvavljenja koja ugrožavaju život bolesnika. Ona su retko želudačnog porekla, već iz čira na dvanaestopalačnom crevu ili iz proširenih vena jednjaka, koje se javljaju kod nekih bolesti jetre i slezine. Mnogo su češća manja krvavljenja, koja iako trenutno ne mora da predstavljaju opasnost po život, zbog ponavljanja u toku dužeg vremena mogu prouzrokovati teške anernije. Krv izbačena preko creva crna je kao katran.Konstatacija ovog krvarenja ima veliki dijagnostički značaj. Ako se ono stalno održava, a bolesnik je na potrebnoj dijeti, to je siguran dokaz ,da postoji neki čir u želucu ili crevima.

Uzroci krvarenja iz želuca
Oni su mnogobrojni. Na prvo mesto dolaze oboljenja želuca čir, rak, katar; zatim oboljenja jetre, slezine, poremećaji zgrušavanja krvi. Katkad je nemoguće otkriti uzrok krvarenja i pored operativnog otvaranja želuca.

Najčešći uzrok krvarenja su čir i rak, ali svako drugo oboljenje isto tako može dati krvarenje.
Čir izaziva krvavarenja kako preko usta tako i preko stolice, masivna iii minimalna. Mogu biti prvi znak bolesti, ali je češće da se jave u toku razvoja bolesti. Neretko jave se u bolnoj fazi i onda bolovi utišaju, pa se mogu izgubiti čak i rendgenski znaci čira.

Kod raka želuca krvavljenja obično nisu obilna, ali su stalna, tako da mogu da doprinesu brzom nastanku anemije. Povraćena krv je crna kao talog kafe. Ima katara želuca kod kojih želudac može da krvavi iz kapilarnih sudova na celoj površini, tako da krvavljenja mogu da budu isto tako masivna kao, npr., iz prsnutog krvnog suda.

Krvavljenja iz želuca zbog oboljenja jetre i žučnih puteva. — Oboljenja jetre su vrlo čest uzrok želudačnih krvavljenja. Kod žutica, bilo mehaničkog porekla, bilo zbog oboljenja jetre, mogučna su krvarenja, i ona predstavljaju vrlo opasnu komplikaciju.Prilikom oboljenja žučnih puteva, naročito kod žučnog kamenca, može da dođe do propratnog katara želuca ili dvanaestonalačnog creva, s površnim grizlicama koje mogu dovesti i do jačih krvavljenja.

Drugi uzroci krvarenja
Krvarenja mogu dalje da budu prouzrokovana nekim zaraznim oboljenjima, naročito koja su praćena ospom (boginje, šarlah), zatim kod krvnih bolesti koje imaju povećanu sklonost ka krvavljenjima, kod visokog krvnog pritiska. Ima izvesnih lekova koji se dosta široko primenjuju, a koji mogu prouzrokovati teška krvarenja iz želuca, bilo direktnim oštećenjem sluzokože, izazivanjem hemijske zapaljenjske reakcije, ili prave grizlice, ili najzad povećanjem sklonosti organizma za krvavljenje. Od poznatijih lekova navešćemo salicilate, aspirin, rezerpin (daje se bolesnicima koji pate od povišenog krvnog pritiska), kortizonske preparate, butazolidin (daju se kod nekih oblika reumatizma).

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *