Krvarenje iz uva je srećom izvanredno retko. To je ozbiljan simptom i javlja se uglavnom samo posle povrede lobanje i znak je preloma piramide slepoočne kosti, važnog dela unutrašnjeg uha. Taj oblik krvavljenja je opasan, čak i kada je ozleda koja ga je izazvala izgledala laka.

Ako ste odrasla osoba a uvo vam krvari s vremena na vreme, moguće je da imate ekcem ili neki drugi nadražaj u ušnom kanalu. Nadam se da nemate običaj da čistite vosak iz uva glavicom od špenadle ili čačkalicom.
Važno pravilo glasi: Nikad ne stavljajle u uvo nišia manje od vrha vašeg malog prsta. Čak se i štapići od vate mogu koristiti samo za čišćenje vidljivog spoljašnjeg dela uva. Deca naročito treba da vode računa o ovom pravilu pošto vole da trpaju svašta u ušni kanal, a to može izazvati ozledu, krvarenje iz uva i oštećenje bubne opne. Ako se bubna opna inticira, može se javiti tanak mlaz krvi iz uva. I povreda, recimo udarac u glavu, zagušujuća buka pucanj u blizini uva ili iznenadna promena pritiska u avionu (pogotovo kada ste prehladjeni) može oštetiti bubne opne i izazvati njihovo krvarenje. Ako vam uz to curi i krv iz nosa, ili i drugde ima tragova hemoragije, problem nije samo lokalni. Možda vam je zbog “trivijalne” ozlede glave ipak naprsla lobanja ili mehanizam zigrušavania /krvarenia ne funkcioniše.

Simptom: Krvarenje iz uva Šta sve može da znači (Šla treba da preduzmete)
1. Zapaljenje iti infekeija (Lokalni tretman kapima za uvo).
2. Povreda stranim telom, zadušujućom bukom ili usled promene pritiska (Posetite lekara).
3. Povreda glave (Odmah podjite lekaru). 4. Poremećaj zgrušavanja i krvarenja (Lečenje).

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *