krvarenje iz nosa

Krvarenje iz nosakrvarenje iz nosa
Unutrašnjost nosa u celini je dobro prokrvljena, uz posebno formiran splet krvnih sudova u prednjem delu nosne pregrade.
Različiti faktori mogu isprovocirati krvarenje iz nosa (epistaksa), koja ne predstavlja oboljenje za sebe, već simptom mnogih lokalnih i sistemskih poremećaja.

Može se javiti pri jačim virusnim zapaljenjima nosa ili oštećenjima sluzokože iritativnim supstancama, usled povreda nosa i tumora lokalizovanih u nosnoj šupljini i gornjem spratu ždrela.
Nagli skok krvnog pritiska, akutne zarazne bolesti, hronična oboljenja jetre i bubrega, poremećaj faktora zgrušavanja krvi, uzimanje lekova protiv zgrušavanja krvi, veliko naprezanje ili emotivni stres sistemski su uzroci krvavljenja iz nosa.
Krvarenje varira od blagog, u kapima, koje se spontano zaustavlja, do veoma obilnog, u mlazu, uz slivanje niz zadnji zid ždrela koje zagušuje i zahteva hitnu medicinsku pomoć.

LEČENJE. Prvi cilj lečenja je zaustavljanje krvavljenja. U većini slučajeva ono je blažeg karaktera i potiče iz spleta tankih krvnih sudova na prednjem zidu nosne pregrade. Ukoliko ne stane spontano uz udisanje na nos i izdisanje na usta ili na pritisak nozdrve uz nosnu pregradu, treba zatražiti pomoć lekara. Krv se ne sme gutati, a ugruške iz nosa treba izduvati. Ukoliko i dalje krvari, u nos se stavljaju štrajfne natopljene rastvorima koji pospešuju zaustavljanje krvavljenja, a ako ni to ne pomogne cela nosna šupljina čvrsto se tamponira. Vrlo retko, ni to nije dovoljno pa se mora ubaciti tampon i u gornji sprat ždrela.
Tamponi u nosu ostaju nekoliko dana, a zbog mogućnosti razvoja infekcije daju se antibiotici.

Po zaustavljaju krvarenja mora se tražiti uzrok njegovog nastanka. Ako je krvni pritisak povišen daju se lekovi koji će ga brzo normalizovati, virusne infekcije leče se simptomatski, uz dosta vitamina C, povrede se saniraju na adekvatan način. Ukoliko se pregledom vidi tumor, po zaustavljanju krvarenja planiraju se potrebne dijagnostičke mere.

Detaljno internističko ispitivanje, uz laboratorijske analize krvi i mokraće, razjasniće uzrok, ako nije nijedan od gore navedenih.

Ponavljana slabija krvarenja iz spleta krvnih sudova na prednjem delu nosne pregrade ne moraju biti vezana ni za kakvo oboljenje, već postoji slabost kapilara koji se otvaraju i na manje iritacije. Po isključivanju ostalih uzroka krvavljenja ovaj splet može se kauterizovati (spaliti).

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *