Postoji nekoliko uzroka za krvarenje iz desni.Najčešće desni krvare zbog pretvrdih dlaka na vašoj četkici za zube, Ili zbog preteranog čačkanja zuba. A ako ne perete zube dovoljno često, naslaga oko njih takođe će izazvati krvarenje iz desni.

Hronično zapaljenje desni (peridontitis) postepeno potkopava desni i samu kost, i ako se ne leči, izgubićete zube. U principu, ako desni nastave da krvare i kad uzmete mekšu četkicu, posetite zubara. On će proveriti da ima znakova lokalne infekcije, videti da li vam možda proteza navlake ne nadražuju desni, dobro ih očis(ili dati uputstva o neophodnoj higijeni. Ako ni to ne pomogne, pođite kod lekara. Može vas podsetiti da vam je dao neke lekove, recimo antikoagulante, koji izazivaju krvarenje desni, ili da vam nedostaju vitamini (C ili K) a možda utvrdi da je reč o poremećaju krvarenja. Ako ste dijabetičar, vaše su desni podložnije infekciji, pa prema tome i krvarenju.

Ako ne perete zube redovno nije čudno ako prilikom povremenih pranja imate krvarenje iz desni.Takodje ako ne čistite zube dovoljno detaljno i pored redovnog pranja može doći do infekcije.Moguće je da imate takve zube da se hrana lako zadržava izmedju njih izazivajući kasnije infekciju desni.Pokušajte da čistite zube i koncem a ne samo četkicom posebno ako su vam zubi retki.U osnovi problem su bakterije koje privlače ostaci hrane a one proizvode kiseline koje oštećuju zube i stvaraju karijes ili oštećuju nežno tkivo desni.Kada bakterije oštete desni dolazi do zapaljenja desni: one postaju otečene i vrlo lako krvare: ponekad same od sebe, a ponekad kada ih nadražimomo četkicom.

Kod pripadnica ženskog pola češći su problemi sa oticanjem i krvarenjem desni a posebno tokom puberteta, u predmenstrualnom periodu,za vreme trudnoće i menopauze.Pojačano lučenje nekih hormona povećava prokrvljenost desni, što dovodi do otoka i povećane osetljivosti.

Ako imate kamenac odmah ga uklonite jer je uzrok zapaljenju desni.Kod nekih osoba i pored redovnog pranja zuba dolazi do stvaranja naslaga kamenca.Ne oklevajte da posećujete zubara redovno i da kamenac uklanjate jer u protivnom ne samo da ćete imati krvarenje iz desni već možete vrlo lako ostati bez zuba.

Simptom: Krvarenje iz desni Šta sve može da znači (Šta treba da preduzmete)
1. Nepropisna higijena zuba (Pažijiva nega zuba, povremene posete zubaru radi detaljnog čišćenja).
2. Infekcija (Zubarski tretman).
3. Dejstvo lekova, npr. antikoagulanata (Smanjenje doze ili uzimanje lekova koji su zamena za nadražujuće lekove).
4. Nedostatak viiamina (Odgovarajuća ishrana i uzimanje vitamina).
Povezani tekstovi>>> Kako zaustaviti krvarenje desni

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *