Intestinalni trakt je dugačka tuba koja se spušta od jednjaka do anusa. Negde je uzana, negde šira. Krv u stolici može poticati iz bilo kog dela. Njena boja govori da li krvarenje dolazi odozgo (iz jednjaka ili želuca) ili je niže (u debelom crevu ili rektumu).

Ako je stolica crna znači da krv dolazi iz gornjeg dela trakta iz jednjaka, želuca ili dvanaestopalačnog creva. Dok stigne do kraja trakta krv postane crna. Ali, ako imate dijareju a intestinalni trakt vam je veoma aktivan i brzo pomera svoj sadržaj, krv ostaje crvena jer nije odležala dovoljno dugo u utrobo da bi pocrnela. Potrebne su dve kašičice krvi da oboje stolicu u crno. To nam se ne čini mnogo, ali posle izvesnog vremena takva “mala količina” krvi može izazvati ozbiljnu malokrvnost.

Gastritis zbog neumerenog alkohola, aspirin i drugi iritantni sastojci lekova koji oštečuju zidove želuca takodje mogu dovesti do krvarenja. Isto tako i peptički čir i rak. U stvari su uzroci slični onima koji izazivaju povraćanje krvi.Ne tvrdim, medjutim, da crna stolica uvek označava prisustvo krvi. Obojenost može biti bezopasna -recimo zbog sastojaka gvožđa koje uzimate. Stolica crna od krvi je po sastavu smolasta. Drveni ugalj (obično se uzima radi kontrole povećanih gasova) takode će obojiti stolicu u crno, kao i šećerlema ,kao i borovnice. Sredstva za smirenje stomaka i za sprečavanje dijareje na putovanju, koje sadrže bizmut- najpopularniji je Pepto -Bizmol -daju stolici zelenkasto -crnu boju. Krvarenje iz sredine intestinalnog trakta, iz tankog creva, ima “srednju” boju -kestenjastu. Krv koja potiče iz debelog creva (kolona) ili rektuma je svetlo crvena. Ali, svetlocrvena boja može biti i od cvekle koju ste prethodno pojeli. Bez obzira na boju stolice, ne oslanjajte se na svoje utiske. Uvek ih proverite. Možete to učiniti pomoču sredstava koja ćete nabaviti u apoteci, ili pošaljite uzorak brisa svom lekaru.

Evo još jednog kardinalnog pravila: Krvava stolica znači rak, dok- se ne dokaže suprotno.
Statistički, pak, verovatnije je da krv potiče od hemoroida. Ali, vi se ne bavite statistikom i možete se lako prevariti. Najopasnija situacija je kad godinama imate šuljeve a istovremeno se negde gore u intestinalnom traktu razvija rak. Simptome raka vi, naravno, pripisujete šuljevima. Zato, ako hronično krvarite iz creva, pregledajte se s vremena na vreme. Ako ne svaki put kad vidite krv u stolici, ono bar jednom godišnje. Pojava krvi u stolici zahteva detaljan preded, i to fleksibilnu sigmoidoskopiju, kolonoskopiju ili klistiranje barijumom. Dijagnoza na kraju može biti i neka lokalna nadraženost, šuljevi, upala creva (ulcerativni kolitis ili Kronova bolest), bakterijska infekcija ili paraziti. Neki antibiotici (Clindomycin, Gentamycin, eritromicin i linkomicin) izazivaju čir na crevu – i krvarenje. Takodje i tablete kalijuma (uzimaju se da nadoknade nedostatak kalijuma izazvan diureticima), analni snošaj ili stavljanje nekog predmeta u anus. I vaskularne deformacije u stomaku, kojih niste svesni, mogu izazvati krvarenje. Kada su arterije koje hrane crevo sužene usled arterioskleroze, stomaku nedostaje kiseonik, baš kao i srcu i mozgu.

Jedan od simptoma je bol u stomaku i krv u stolici. Na arteriosklerozu posumnjajte ako ste starija osoba, a imate bolove u stomaku posle jela i krvarite, dok su uobčajeni testovi na gastrointestinalnom pregledu sasvim normalni. Ali, setite se da se snabdevanje creva krvlju može prekinuti i nekim drugim mehanizmima, recimo embolijom ili krvnim ugruškom.

Divertikuloza, najčešći poremećaj kod osoba koje boluju od zatvora, nastaje usled prisustva malih prstastih resica u crevu (diverticuli). Dok se ne upale, nema problema. Ali, a ko se inficiraju tada se osećate bolesno -imate temperaturu, bol a ponekad i krv u stolici. Diverticulitis ponekad dovodi do perforacije creva. Mislilo se da je uzrok mnogo mahunaste i biljne hrane i vlakana, ali je ta teorija očigledno bila pogrešna. Danas priznajemo da ne znamo šta prouzrokuje napada diverticulitisa kao i da biljna vlakna pomažu u preventivi. Kako onda da odredite pravu dijagnozu kad vidite krv u stolici?

 

Ako je krv u tragovima prisutna na površini stolice a ne i unutra, a ima je na toalet papiru i šolji, problem je u rektumu ili analnom kanalu -hemoroidi ili kapljica koja se pojavila posle prolaska tvrde stolice.

Ako je krv sastavni deo stolice, sumnja se na proces, iako i polipi mogu biti uzrok. Veća verovatnoća da je rak u pitanju postoji u slučaju da je prethodnih nedelja meseci stolica počela da liči na uzanu pantljiku, ako ste promenili navike creva (ranije ste išli redovno a sada ih menjate: od proliva do zatvora). Ako imate neku izraslinu, poveću, pri dnu debelog creva, dobroćudnu ili zloćudnu, može vam se činiti da niste izbacili svu stolicu prilikom pražnjenja.

Ako vas boli dok pokrecete zadnji deo, možda imate šuljeve ili naprslinu (fisuru) u rektumu ili anusu. Ali ako se bol u stomaku javlja nevezano od pražnjenja creva, krv u stolici ukazuje na kolitis, infekciju, vaskularne poremečaje u stomaku ili na tumor.

Ako se povremeno javlja proliv, krv pre potiče od raka infekcije ili kolitisa nego od šuljeva. Ovi poslednji krvare kada su nadraženi tvrdom stolicom ili napinjanjem.

Ako osecate slabost ili nesvesticu posle krvarenje iz creva, to je loš znak. To znači da ste izgubili više od 20 posto krvi. Trčite što pre u bolnicu. Neke promene u boji stolice koje nemaju veze sa krvarenjem mogu takođe biti važne. Ako ste se skoro klistirali barijumom ili ste ga uzimali oralno, stolica če biti bela, ružičasta ili blede boje danima. Koliko dugo če to potrajati zavisi od aktivnosti creva. Ali, stolica može biti beličasta i zbog sluzi izazvane kolitisom ili nadraženim crevom. Ako je stolica siva ili zelenkasto crna, znači da ste uzimali preparate koji sadrže bizmut (Pepto -Bismol) ili da vam nedostaje žučni pigment u stolici. To je pigment koji joj daje smeđu boju. Žuč se stvara u jetri, i silazi u stomak gde se meša sa otpadnim proizvodima varenja dajuci im smedju boju. Sve što se sa njom pomeša na putu od jetre do žučne kese u stomak i creva, daće stolici izgled gline.
Recimo, kamen u žučnom kanalu. U tom slučaju boleće vas u desnom gornjem delu abdomena, imačete temperaturu, groznicu i žutu boju, ako se blokirani žučni pigment vraća u krv. Kada kamen izađe spontano ili se odstrani, gubi se žutilo i stolica više ne liči na glinu. Ako se stolica postepeno boji u sivo a nemate simptome žučnih tegoba, oncla nije u pitanju kamen, več nešto što je spolja zapušilo kanale. To je zabrinjavajući znak, jer se obično radi o raku pankreasa.
POVEZANO >>> Uzrok krvi i stolici od hemoroida do kancera
HEMOROIDI-ŠULJEVI

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *