Krv u mokraći označava neko oboljenje u urinarnom sistemu – od bubrega do uretre preko koje se izbacuje napolje iz tela. Da biste odredili odakle krv potiče, krenite od bubrega.

On će krvariti ako ga povredite, recimo, prilikom pada ili saobraćajnog udesa. Bubrežni tumori su drugi izvor krvi u mokraći. Takodje i infekcije ili kamen u bubregu. Ali bubrežni tumori su občno bezbolni, dok infekcije ili kamen bole.

Embolija -lutajući ugrušak krvi -takodje može da se zaglavi u bubregu i izazove njegovo krvarenje. U svakom slučaju, krv se iz bubrega preko mokraćnih kanala spušta u bešiku i uretru – gde je konačno možete videti. Krvarenje može biti locirano i u mokraćnim kanalima. Kamen koji se u njima zaglavio ili polagano silazi prema bešici nadražuje njihove zidove izaziva krvarenje i izaziva užasan bol a mi vidimo krv u mokraći.

Sledeća tačka je bešika, koja zadržava mokraću do njenog pražnjenja. Tumori bešike, polne infekcije (cistitis) i zapaljenja takodje izazivaju krv u mokraći. Tumori i polipi ne bole, za razliku od infekcija i upale. Sama uretra može biti inficirana, različitim agensima, od virusa do polnih bolesti. Ili se može ozlediti nekim stranim telom (obično unetim prilikom masturbacije) ili ako doktor po njoj čačka instrumentom (cistoskopom) pokušavajući da odredi dijagnozu, ili pomoću katetera koji se uvlači da biste se oslobodili mokraće. Uvećana i inficirana prostata može stvoriti krv u mokraći zbog prepunjenih krvnih sudova u tom predelu. I, najzad, ako vam se krv iz bilo kog razloga ne gruša normalno (možda uzimate anitkoagulante), krvarenje se može javiti svuda u telu pa i u mokraći. Ako vam je mokraća crvena i očigledno krvava, ne donosite preuranjene zaključke. Kod žena, pre ili posle menopauze, krv za koju mislite da je u mokraći možda potiče iz vagine. Kod muškaraca, uretra izbacuje i mokraću i spermu. Krv prilikom ejakulacije (izazvana infekcijom ili skupljanjem krvi u prostati) može se pogrešno smatrati krvarenjem u mokraći. Zapamtite i ovo. Crvena mokraća ne označava uvek prisustvo krvi. Ako ste imali zatvor pa posegli za laksativom iz kućne apoteke, pogledajte nalepnicu. Sastojak po imenu fenolftalein daje mokraći crvenu boju, a Pyridium, koji se prepisuje kod bolnog mokrenja čini mokraću oranžervenom. Cvekla (koja i vašu stolicu boji u crveno) daje crvenkasto-smedju nijansu koja liči na ustajalu krv.

Kardinalno pravilo u medicini je da se uzrok krvi u mokraći mora hitno utvrdni. Saopštite svoja zapažanja lekaru, vodeći računa o sledećim detaljima:
• Ako je prisustvo krvi u mokraći sasvim bezbolno, tumor se po svoj prilici nalazi negde u mokraćnom traktu.
• Ako je mokraća crvenkasta ili braon, izvor krvarenja je skroz gore u bubregu. Ako je svetlo crvena, pre će biti da je niže, možda zbog tumora ili kamena u bešici, u inficiranoj prostati ili zapaljenoj uretri.
• Ako se krv pojavljuje čim počnete da mokrite, problem je, kao što pretpostavljate, u uretri. Ali, ako mokraća skoro do kraja pražnjenja ostane žuta pa se tek tada pojavi krv, onda krv potiče iz bešike. Ako je krv sve vreme prisutna, verovatno potiče od bubrega. Muškarci to lakše uočavaju od žena, kojima su potrebne tri posude da bi prikupile mokraću, kako bi uočile u kom se trenutku krv javlja.
• Svejedno da li ste muško ili žensko, ako primetite da krv curi iz uretre čak i kad ne mokrite, ona dolazi iz zida uretre.
• Prisustvo krvnih ugrušaka u urinu pokazuje da je količina krvi iscurela i navešće vašeg lekara da traga za tumorom. • Ako pored krvi u mokraći osećate bol u talasima u predelu stomaka, ledja ili bokova, to je zhog bubrežnog kamena. Nasuprot tome, ako je bol postojan i osećate ga samo u ledjima verovatno imate imunološki poremecaj u bubregu iii neku drugu bubrežnu infekciju.
• Ako osetite gorući bol ili osećanje vreline dok praznite bešiku, ili imate problema da ispraznite mokraću, tada krv verovatno potiče iz donjeg urinarnog, trakta i izazvana je kamenom ili inficiranom prostatom ili bešikom.
• Ako svaki čas mokrite, a čini vam se da nikad ne ispraznite bešiku do kraja, osećate temperaturu i groznicu, prisustvo krvi u mokraći upućuje na infekciju urinarnog trakta zajedno sa bubregom ili prostatom.
• Ako različiti delovi tela oteknu (stopala. lice, prsti) a u mokraći se pojavi krv, možete se kladiti da je u pitanju poremećaj imuniteta koji oštećuje bubrege. Ako vas još i zglobovi bole, uzrok je možda druga bolest autoimuniteta, lupus erythematosus (SLE). Pošto ste saopštili lekaru sve te pouzdane informacije, on će vas pregledati da bi utvrdio odakle se javlja krv u urinu i zašto. Pregled obuhvata: neposredno razgledanje uzroka mokraće pod mikroskopom; laboratorijske testove za otkrivanje infektivnih mikroorganizama koji mogu biti prisutni kao i Papa Nikolau test za otkrivanje ćelija raka; cistoskopiju (kod koje se teleskopski instrument uvlači u uretru i bešiku, omogućavajući neposredni uvid); kao i intravenozni rendgen urinarnog sistem a nakon ubrizgavanja kontrasta. Sonogram CAT skener bubrega i duplje koriste se za suptilnije dijagnoze.

Simptom: krv u mokraći šta je uzrok (Šta treba da preduzmete)

1. Povreda (Lečenje, eventualno operacija
2. Tumori bubrega (Operacija).
3. Infekcija ili imunološki poremećaj Lečenje:
4. Kamen u bubregu (Može sam izaći ili odstraniti).
5. Bešika polip, infekcija (Ako raste, hirurško uklanjanje. Antibiotici infekcija).
6. Povreda ili infekcija uretre (Antibiotici).
7. Uvećana i inficirana prostata (Antibiotici. Ako se infekcija ponovo javi ili je u vezi sa povećanjem žlezde – operacija).
8. Obojenost je posledica lekova ili hrane (Tačno proverite od čega potiče crvena boja).

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *