Rusi se odavno čeliče tako što se potapaju u ledene rupe, nastojeći da ojačaju zdravlje i produže mladost. Otkrivamo na čemu se danas zasniva metod lečenja ledom i u slučaju kojih bolesti pomaže. Poznato je da hladnoća u razumnim granicama ima blagotvoran uticaj na organizam, pa se u narodnoj medicini koristi od davnina. Reakcija organizma na hlađenje mnogo je izrazitija nego na toplotu, a razlog je taj što se na koži čoveka nalaze receptori koji reaguju na hladnoću mnogo više nego na toplotu.

Šta leče ledene obloge

Obilno se ledene i hladne obloge koriste protiv bolova, uklanjanje otoka i upala u slučaju različitih povreda, od kojih su najčešće istezanje mišića, zglobova i tetiva. Tada se javlja jak bol prilikom kretanja, oticanje oštećenog područja, bol na dodir, crvenilo kože, smanjena pokretljivosti ekstremiteta. Hladni tretman ovakvih povreda traje tri dana.

Takođe, hladne obloge primenjuju se i prilikom krvarenja iz nosa (stavljaju se na nosnu kost) i iznenadne psihičke uzrujanosti (stavljaju se na čelo). U tim slučajevima koristi se ledena voda, u koju se potapa krpa ili peškir. Hladna obloga drži se na koži do poboljšanja stanja, ali ne duže od pet minuta.

krioterapija

Kako napraviti ledenu oblogu

Postoji nekoliko varijanti hladnih obloga, a vi izaberite onu koja vam se učini najprihvatljivijom.

Napravite slani rastvor: rastvorite pola čaše soli u litru vode. Sipajte u kesu ili gumenu bocu i stavite u zamrzivač. Pre korišćenja umotajte u tanku tkaninu.

Umočite peškir u hladnu vodu, maksimalno ga iscedite, urolajte ga i stavite u kesu, te ostavite u zamrzivač na pola sata. Koristite peškir kao ledenu oblogu.

Pomešajte tri čaše vode i čašu špiritusa. Sipajte u kesu za zamrzivač. Dobro zatvorite i ostavite u zamrzivač dok tečnost ne postane lepljiva i gusta.

Možete koristiti apotekarske hladne komprese za višekratnu upotrebu. One se mogu naći u raznim oblicima i dimenzijama, čak i u obliku poveza (kao hladne obloge za povređene ekstremitete). Pre korišćenja takođe se stavljaju u zamrzivač.

U krajnjem slučaju može se koristiti kesa sa zamrznutim povrćem (grašak, boranija) koju svi imamo u zamrzivaču nadohvat ruke.

Krioterapija uništava ćelije raka

U pitanju je medicinski tretman ledom kojim se prekida dotok krvi do zaraženog tkiva.
Efikasnost lečenja hladnoćom naučno je dokazana: zahvaljujući njenom uticaju aktivira se imunološki sistem organizma. Na tome je i zasnovan metod hladnim tretmanima (vrsta termoterapije), odnosno pravac u medicini koji se naziva krioterapija.

Krioterapija je procedura pri kojoj se primenjuju krajnje niske temperature za zamrzavanje i uništavanje patoloških tkiva. Koristi se specijalni instrument sličan igli (kriosonda) preko koga tkivo dobija tečni azot ili gas argon. Krioterapija se sprovodi na tri načina: izlaganjem na oboleloj koži, perkutano (kroz neoštećenu kožu) ili hirurški.

Šta leči krioterapija

Lokalna krioterapija, po pravilu, koristi se za lečenje bolesti kože ili očiju, i to u sledećim slučajevima:

za lečenje ekcema, psorijaze, akni, dermatitisa, dugotrajnih mrlja izazvanih aknama, za sređivanje sitnih defekata na koži, celulita, za stimulisanje podmlađivanja lica, vrata i oblasti dekoltea;
prilikom opadanja i slabljenja kose, alopecije, generalno za poboljšanje stanja kose;
za lečenje tonzilitisa (upala krajnika),faringitisa (upala grla), rinitisa (zapaljenje nosne sluzokože), adenoida (treći krajnik);
u slučajevima tumora kože, pretkancerogenih promena normalnih mladeža, kožnih izraslina, papiloma, pega, retinoblastoma (tumor očne regije), kancera prostate, jetre i grlića materice (naročito ako je nemogućne izvesti hirurške rezove);
prilikom tumora druge lokalizacije – recimo bubrega, kostiju (uključujući i kičme), pluća i dojke (uključujući i dobroćudne tumore).

Suštinske metode

Niskim temperaturama ćelije i tkiva se uništavaju, a uništavanje patoloških ćelija dešava se kao posledica:

zamrzavanja ekstracelularne tečnosti (nalazi se u celom telu);
zamrzavanja intracelularne tečnosti (nalazi se unutar ćelijske membrane);
rascepa zidova ćelija, koji je uzrokovan akumulacijom ledenih kristala unutar ćelija, ili skupljanjem ćelija što je prouzrokovano dehidracijom;
oštećenja krvotoka – pri stvaranju ledenih kristala unutar krvnih sudova koji hrane tumor dolazi do formiranja krvnih ugrušaka i uništenja ćelija raka. Preterano niske temperature održavaju se u trajanju 10-15 minuta. Za lečenje oboljenja kože rashladni agensi nanose se tamponom od vate ili se prskaju, a u slučaju tumora iji su duboko smešteni kroz kožu se uz vizuelnu kontrolu isporučuje azot ili argon.

Procedura

Po pravilu, procedura krioterapije sastoji se iz nekoliko etapa tokom kojih se tumor naizmenično zamrzava i odmrzava. olo dovodi do uništenja ćelija. Nakon uništavanja ćelija raka počinje da radi imunološki sistem, koji otklanja uništene elemente tkiva. Po završetku procedure kriosonda se izvlači.zaustavlja se krvarenje i na ranu se stavlja kompresivni zavoj. Nije potrebno zašivanje. Potom medicinska sestra skida intravenoznuterapiju (infuziju). Tretman krioterapijom traje između jednog i tri sata.

Karakteristike

Obično je u pitanju ambulantno lečenje, međutim,u nekim slučajevima je potrebna i hospitalizacija pacijenta. O karakteristikama lečenja obavezno je konsultovati se s lekarom. Ukoliko se lečenje sprovodi u totalnoj anesteziji tokom čitave procedure pacijent nije svestan, a njegovo stanje kontroliše anesteziolog. Prilikom intravenskog davanja sedativa javlja se pospanost i osećaj opuštenosti. Nelagodu stvara samo potreba da se nepomično leži tokom procedure. Posle perkutane krioterapije možete se vratiti svakodnevnim aktivnosti posle jednog do tri dana, dok potpuni oporavak nakon kriohiruškoglečenja traje najmanje 10 dana.

Hladnoća za lepotu

Krioterapija za lice svrstava se u lokalnu proceduru koja se sprovodi u formi kriomasaže i aktiviranjem cirkulacije krvi, kao i razmene materija u njoj. Preporučuje se za lečenje akni i masne seboreje lica.

Aplikatorom, koji je ranije potopljen u tečni azot (-80°S), brzim pokretima se obrađuju delovi problematične kože u trajanju 10-15 sekundi. Na početku se javlja osećaj jakog pečenja, a zatim koža počinje da boli i crveni kao prilikom šetnje po mrazu. Nakon što prestane osećaj pečenja krioprocedura se ponavlja još 2-3 puta. Hiperemija (nagomilavanje krvi u krvnim sudovima) koja se pojavljuje nakon nekoliko sati posle kriotretmana zadržava se dan-dva dana. Trećeg dana koža postepeno počinje da tamni i ljušti se u narednih 5-6 dana.
Izvor: Bloger.hr