neurodermatitisNeurodermatitis je stari naziv za hronične upalne kožne promene praćene svrabom, koje se sada dele u dve grupe: atopski i lokalizovani dermatitis

NEURODERMATITIS je stari naziv za hronične upalne kožne promene praćene svrabom, koje se sada dele u dve grupe: atopski i lokalizovani dermatitis.

Atopski dermatitis je nasledan i javlja se kod genetski sklonih alergijama, pravi uzrok nije poznat, a promene se događaju u dubljim slojevima kože.
Obično počinje u detinjstvu, najčešće do pete godine i dešava se da prođe s pubertetom. Češće traje celog života, a promene na koži mogu da budu udružene sa astmom i alergijskom kijavicom. Promene se ispoljavaju po celom telu, praćene su neizdrživim svrabom, koža je izrazito suva, hrapava i peruta se. Kod težih oblika je zadebljana, pa lice poprima izgled maske, što otežava mimiku. Žene i mršavi ljudi obolevaju češće, iako nije poznato zašto.

Pošto može da traje doživotno, promene na koži su veoma uporne i zahtevaju stalno lečenje. Atopski neurodermatitis često izaziva psihičke probleme, a oboleli su veoma osetljivi, nervozni i razdražljivi. Štaviše, loše psihičko stanje narušava život, rad i san bolesnika, što provocira postojeće promene na koži, pa su pacijenti neprekidno u „začaranom krugu“.

Lokalizovani oblik dermatitisa je, takođe, najčešće nasledan, ne zna mu se uzrok i javlja se u kasnijem životnom dobu. Ispoljava se u dva oblika: sa jednom, ili više promena na koži. Kada se promena javi skoro uvek je na istom mestu, najčešće na zadnjem delu vrata, između lopatica, oko genitalija, na potkolenicama, ili oko skočnog zgloba.

Oba oblika „neurodermatitisa“ zahtevaju kontinuirano zamašćivanje kože neutralnim kremama, više puta dnevno.

ATOPSKI dermatitis mogu da pogoršaju i takozvani provokativni faktori kao što su polen, grinje, hrana koja sadrži konzervanse, riba, orasi, mleko, jaja, čaj, kafa, alkohol.

Za lečenje se koriste kortikosteroidne masti, za decu u manjoj koncentraciji i u kraćem vremenskom periodu.Preporučuju se jednosatne kupke u mlakoj vodi, a izbegavaju alkalni sapuni i šamponi. Obolelima pomažu fototerapija, kao i boravak na moru, najmanje tri nedelje. Često se primenjuju katranski preparati, jer ublažavaju svrab, deluju protivupalno i umiruju kožu. Teži oblici leče se antihistaminicima i kortikosteroidima, poslednjih godina, za lečenje izuzetno teških oblika atopskog dermatitisa koriste i imunosupresivni lekovi (blagi citostatici), ali pod strogom kontrolom lekara, dok se stanje ne poboljša.