krcanje creva u stomaku

Krčanje creva u stomaku najčešće nije znak nikakvog oboljenja,ovo krčanje izazivaju gasovi u stomaku koji nastaju usled probave ili zbog lošeg žvakanja hrane ,prebrzog konzumiranja hrane ili zbog toga što razgovarate dok jedete pa gutate i velike količine vazduha koji kasnije ptuje kroz probavni sistem.

Krčanje u stomaku
Ti zvuci nalik na brbotanje najčešće se javljaju upravo u trenutku kada čovek vodi važne razgovore razgovore s važnim osobama. On brzo počinje da kašlje ili da škripi stolicom kako bi prikrio ove neprikladne zvuke, no obično ne može nikoga da prevari. Ako biste se i vi našli u tom nezavidnom položaju, utešite se pomišlju da se to dešava i značajnijim ličnostima. Do krčanja dolazi zbog velike količine gasa u crevima, koji se šumno pomera zajedno sa tečnom sadržinom creva, naročito u slučajevima loše probave.

krcanje creva u stomaku

Ako se naviknete da dobro žvaćete hranu, znatno ćete umanjiti opasnost od toga da ćete se pretvoriti u duvački instrument, a istovremeno ćete izbeći i mnoge druge nezgode; to vam nikada nećemo ponoviti dovoljno puta. U slučaju da se ovo krčanje suviše često ponavlja, uzmite neko sredstvo koje apsorbuje gasove, uglavnom na bazi uglja, koje ćete naći u svim apotekama. Ako ostanu bez dejstva, znači da se u vašem probavnom aparatu dešava nešto nenormalno.

ZAŠTO moj stomak krči?

Ako smo gladni i osećamo potrebu da jedemo, sam pogled na hranu, miris ili misli o hrani će izazvati naš probavni sistem da šalje mozgu signale da se svi sistemi pripremlje za unos hrane. Ovo uzrokuje da linija mišiće želuca i creva počinju da se kreću i oslobadjaju digestivne tečnosti, što opet izaziva vazduh i fermentisane gasove koji plutaju u našem crevnom sistemu.Najčešće je ovaj proces tiha, ali ima potencijal da odsvira “simfoniju želudca”, koja može ponekad ličiti i na “grmljavinu.”

U principu, ovo krčanje u stomaku i crevima nije zabrinjavajuće i može da bude zbog jednog ili više od sledećih razloga:

nova dijeta, naročito ako je to dijeta sa znatno manje kalorija nego što ste navikli ili veoma restriktivna opcija ishrane.
• intolerancija na hranu (dijetalna vlakna, mleko, pasulj, itd.)
• Pijenje gaziranih i / ili pića sa kofeinom
• Gutanje vazduha (prekomerno jedete ili suviše brzo ali zbog žvake ili pušenja)
• jedete namirnice koje sadrže zaslađivače koji mogu da povećaju nivo crevnog gasa, kao što su šećer, alkoholi sorbitol, Maltitol, ksilitol, manitol i druge.
• položaj tela (ležeći, itd)
• Abdominalna ograničenje (čvrsto stegnut pojas ili kaiš)
• Stres

Da li zbog krčanja u stomaku treba posetiti lekara?

Ako osetite promene u vašem stomaku kao uobičajene šeme buke, bilo bi korisno da zapamtite kada i kako se ovo krčanje javlja u periodu od dve do tri nedelje. Zapišite koju hranu jedete i pića koje konzumirate, aktivnost koja je pokrenula krčanje (ležeći, vežbanje, sedeći na poslu, pušenje, itd), kada (pre, za vreme ili posle jela), Ako ste pod stresom, zabrinuti ili uznemireni, preskočili ste obrok (naročito doručak), kao i bilo kakve simptome kao što su promene u stolici, bol ili abdominalni grčevi.

Suština je da krčnje creva obično nije ništa više od bučnog izraza onoga što se dešava u njima u to vreme. Međutim, ukoliko je došlo do promena u obrascu ili drugih simptoma zajedno sa krčanjem creva, posetite lekara.

Srećom, malo promena u navikama u ishrani može pomoći da se kontroliše obim želuca i “unutrašnji glas”.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *