sta je kinoa

sta je kinoaPošto je dvostruko bogatija proteinima od drugih žitarica, kinoa se nameće kao nezamenljiva namirnica u svakodnevnoj ishrani.

Kinoa je jedna od nutritivno najvrednijih namirnica na planeti, pa nije nikakvo čudo što ju je Savet Ujedinjenih nacija proglasio superžitaricom!

Zašto je korisna kinoa?
Ovo seme poznato je po tome što ima vrlo nizak glikemijski indeks (brzina kojom raste nivo šećera u krvi posle uzimanja određene vrste hrane), a pritom je bogato proteinima. Za razliku od pšenice i pinča, kinoa je čist i kompletan protein, što znači da sadrži svih osam esencijalnih aminokiselina koje su ćelijama potrebne za razvoj. Takođe, bogata je vlaknima i mineralima – fosforom, magnezijumom i gvožđem. U prilog kinoi ide i to što ne sadrži gluten, lako je svarljiva i jednostavno se priprema: pomešajte šolju kinoe sa po pola šolje mleka i bobičastog voća pa ćete dobiti ukusan, hranljiv i lekovit doručak.

Ne zaboravite ječam: Ova žitarica je, kao i kinoa, bogata vitaminima i mineralima. Takođe, odličan je izvor rastvorljivih i nerastvorljivih vlakana, zbog čega je savršena namirnica za redukciju holesterola, ali i zdravlje debelog creva. Najbolje je dodati ga gulašu ili supi.
sledi-Šta je kinoa

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *