Ne zanemarujte.

Izgled naših usana može nagovestiti određene zdravstvene probleme. U nastavku proverite probleme s usnama na koje morate obratiti pažnju.

Zdrave usne su ružičaste, mekane i glatke. Kada se njihov izgled promeni, to je često znak zdravstvenih problema.

1. Suve i ispucale usne

Ako su vam usne ispucale to obično znači da ste bili izloženi vetru, suncu ili suvom vazduhu te da prečesto oblizujete usne. Međutim, u većini slučajeva se ipak radi o dehidraciji. Izrazito suve i smežurane usne prvi su znak da vašem telu fali tečnosti, a problem ćete najlakše rešiti redovnim ispijanjem vode.

2. Ispucali i upaljeni uglovi usana

Uglovi usana takođe mogu popucati, ali ako tu pojavu prati i upala koja ne nestaje nakon dva-tri dana, verovatno je u pitanju gljivična infekcija. Posetite lekara koji će vam prepisati sredstvo za tretiranje gljivične infekcije. Izbegavajte bilo kakvu iritaciju ili oblizivanje tog područja usana.

3. Plave usne

Usne plave boje najčešće ukazuju na zdravstveni problem koji se naziva cijanoza. Iza tog izraza skriva se modrilo kože i sluznica koje nastaje zbog manjka kiseonika u krvi i tkivu.

4. Blede usne

Bledilo je uglavnom jedan od prvih znakova anemije. Ako su vaše usne bile normalne ružičaste boje i primećujete da s vremenom postaju sve bleđe, vreme je da posetite lekara i obavite analize krvi jer vam verovatno fali gvožđa.

5. Natečene usne

Ako ste doživeli neki udarac u području čeljusti ili ste npr. bili na težem dentalnom zahvatu, usne mogu biti otečene kao rezultat tog iskustva. Međutim, ako nije bilo udarca ili slične fizičke traume, a vaše usne su otečene, najverovatnije da je razlog za to alergijska reakcija. Bilo šta s čime ste došli u kontakt ili što ste konzumirali može uzrokovati alergijsku reakciju stoga je potrebno proveriti uzrok te pojave. Ako osim usana osećate i da vam je jezik otečen te vas grebe grlo, odmah potražite lekarsku pomoć.