pusenje

Potrebno je da uložiš malo truda i dosta volje…

Naglo ostavljanje cigareta je najbolji način da zaista prestanete da pušite, pokazala je studija sprovedena na Oksfordu.

Tokom istraživanja, naučnici su utvrdili da pušači koji “odjednom” preseku i ostave cigarete imaju za 25 odsto više šansi da četiri nedelje kasnije zaista ne puše, i 42 odsto više šansi da ne puše ni šest meseci kasnije, u odnosu na pušače koji su tokom dve nedelje postepeno smanjivali broj popušenih cigareta u toku dana sve do dana koji su odredili za “dan D”.

Objašnjenje? Osobe koje su smanjivale broj popušenih cigareta mnogo su se teže odlučivale da definitivno “preseku” kad bi došao dan da stvarno pretanu da puše, objašnjava dr Nikola Lindson Hauli, šef istraživačkog tima.

pusenje

Postepeno ostavljanje duvana u stvari je teže jer samo pojačava potrebu za cigaretama, a onda vam ideja o danu bez ijedne zapaljene deluje još teže, kaže ona.

Ali, ako samo prelomite i prestanete, malo vam je lakše da se pomirite sa tim da cigareta prosto više neće biti deo vaše svakodnevice.

Stvar je samo u doživljaju osobe koja prestaje da puši. Telu svakako nije lako kad mu uskratite nikotin na koji je naviklo, ali ako presečete odjednom i prosto odlučite da više ne pušite, mentalno će vam biti lakše.

Najpametnije što možete da uradite je da odlučite kada ćete prestati da pušite, i da onda kad dođe taj dan prosto bacite paklu i upaljač u đubre, savetuje dr Lindson Hauli.

Neće vam biti lako, bar u početku, ali pozitivni efekti po zdravlje su neprocenjivi. Godinu dana nakon što prestanete da pušite, rizik od kardiovaskularnih bolesti smanjuje se za 50 odsto, u odnosu na vreme dok ste bili pušač, a deset godina nakon što prestanete da pušite, rizik od raka pluća je upola manji nego kod osoba koje i dalje puše.