dijeta sa jagodama

dijeta sa jagodamaPlod šumske jagode (lat. Fragaria vesca) sadrži mnogo betakarotena, kalijum, kalcijum, gvožđe, fosfor, oko 10% katehinskog tanina, fragarin, galotanin, triterpen, pentozan, elagni tanin, flavonoid, malo eteričnog ulja, salicilnu, limunsku i vinsku kiselinu, pektinska jedinjenja, vitamine B1, B2 i vrlo mnogo vitamina C.

Što je sunčanije mesto na kom jagode dozrevaju, sadrže više vitamina C. Zbog fine arome i prijatnog ukusa, šumske jagode se najviše cene od sveg divljeg voća. Prikladne su i za sve koji žele da održe vitku liniju: naime, 100 grama svežih jagoda ima samo 40 kalorija! Ipak, polovina njenog šećera je voćni šećer, zato dijabetičari treba oprezno da ih konzumiraju.

Ako želite da vam mozak bude što zdraviji u trećem dobu, stručnjaci savetuju – jedite jagode.
Rezultati istraživanja predstavljeni na skupu Američkog hemijskog društva 2010. godine, objašnjavaju da se konzumiranjem jagoda u telo unose materije koje imaju ulogu otklanjanja ili transformacije štetnih proteina odgovornih za gubitak pamćenja, pogotovo kod starijih osoba. Naučnici su danas usmereni na istraživanja uzroka slabljenja aktivnosti nervnog sistema kod starijih ljudi, iako se o pozitivnom uticaju voća i povrća na ljudsko zdravlje znalo i ranije, ovo su prve konkretne informacije o mehanizmima dejstva konzumiranih jagoda na ćelije mozga.

Preporučena dnevna potrošnja jagoda iznosi pola šolje (oko 125 ml). Međutim, kanadski stručnjaci preporučuju za dobro zdravlje mnogo više: za žene 7-8, a za muškarce 8-10 obroka povrća i voća, s tim da je jedan obrok oko pola šolje voća/povrća.