S vremena na vreme, a naročito tokom zimskog perioda, na uglu usana se pojavi groznica koja, istini za volju relatvno brzo prođe, ali šta je uzrok i kako da je lečiti?

Reč je o infekciji sluzokože virusom herpes simpleks 1. Ova vrsta virusa se prenosi pljuvačkom, a u organizmu ga ima 90 odsto stanovništva. Do infekcije najčešće dolazi između prve i pete godine, ali se virus aktivira kad imunitet oslabi. Zbog toga se većini, pa i vama, groznica, češće javlja zimi s obzirom na to da je u tom periodu odbrambena moć organizma slabija.

Tada se stvaraju sitni plikčići, izbijaju nekoliko sati, ali ponekad može da se produži na 2-3 dana. Neki pre izbijanje mogu da osete svrab, peckanje, taj deo usta im je preosetljiv ili neosetljiv, ili osete blag bol na mestu gde će plikovi da se pojave.

Plikčići sadrže veliki broj virusa herpesa i, ako se plik probije, virus lako može da se prenese sa usta na drugi deo tela ih na nekog iz okruženja. Posle nekoliko dana plikčići se osuše, stvori se žućkasta krastica koja otpadne posle pet do šest dana. Na tom mestu najčešće ne ostaje ožiljak.
Ako želite da „groznicu” lečite biljnim preparatima parče vate umočite u hladan čaj ili kafu i držite na usni. Pomažu i oblozi na bazi valerijane.