spirulina

spirulinaZaintrigirani činjenicom što u srednjem delu Afrike, nedaleko od jezera Čad, lokalni stanovnici ne pate od bolesti koje muče savremenog čoveka, naučnici su odlučili da proučavaju njihov način života. Zaključili su da se ishrana ovih domorodaca bazira na algama i da je za vitalnost i dugovečnost tih ljudi zaslužna upravo spirulina. Ova plavozelena alga uzgaja se u velikim teglama, nakon čega se suši i pretvara u prah, koji sadrži čak stotinu materija korisnih po zdravlje.

Zašto je korisna alga Spirulina? “Spirulina puca od antioksidansa, sadrži i sve proteine, bogata je omega-3 i omega-6 masnim kiselinama, a nedavne studije na ljudskim ćelijama pokazuju da zaustavlja čak i replikaciju HlV-a. Takođe, snižava nivo holesterola i triglicerida, a samim tim štiti i od kardiovaskularnih bolesti.

Ukoliko ovaj lekoviti Spirulina prah pomešate s jogurtom, biće mnogo ukusniji.

Uz spirulinu ne zaboravite spanać
Tamnozeleno lišće ove lekovite biljke prebogato je vitaminima, mineralima i antioksidansma. Spanać sadrži i hlorofil, koji ćelijama obezbeđuje kiseonik. Na kraju krajeva, mnogo je ukusniji od spiruline! Sveže listove ubacite u salatu i supu.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *